Derinin ve mukozanın uyarılmasıyla ortaya çıkan reflekslerdir.
Kornea Refleksi:
Bir pamuk parçası bükülür ucu inceltilir ve gözün dış kısmına hafifçe dokunulur. Hastanın pamuğu görüp kendisini şartlandırmasını engellemek için hastaya yukarı doğru bakması söylenir. Refleks sağlam ise her iki gözde kapanır. Refleksin alınmaması halinde trigeminus veya facialis sinirinde yada beyindeki odaklarda problem ( lezyon, kesi … ) olduğunu gösterir.
Kusma (Farinks refleks) Refleksi:
Ucu bükülmüş bir kağıt parçası veya sert pamuk ile yumuşak damağa dokunulur. Bu muayenede yumuşak damak yukarı kalkar, farinks kasılır ve hasta öğürür ( kusma refleksi ). Bu refleksin alınmaması durumunda glossofaringeus,vagus sinirlerinde yada beyin odaklarında problem ( lezyon, kesi … ) olduğunu gösterir.
Karın Derisi Refleksi:
Hastaya dizlerini hafifçe büküp, sırt üstü yatması söylenir. Sert bir cisimle hastanın derisi dıştan içe doğru çizilir .Göbek çizilen tarafa doğru çekilir. Özellikle çok şişman insanlarda karın derisi parmakla gerilerek çizilir. Karın dwerisi reflekslerinin yaşlılarda, şişman kişilerde, çok doğum yapmış kadınlarda alınmayabileceği akıldan çıkartılmamalıdır. Refleksin alınamaması halinde T7-T12 (göğüs bölgesi sinirlerinde) kısmında yada bunun üstündeki alanlarda problem ( lezyon, kesi … ) olduğunu gösterir.
Kremaster ( Testis ) Refleksi:
Uyluğun iç kısmının çizilmesi ile aynı tarafta bulunan testis yukarı çekilir. Refleksin alınamaması halinde L1-L2 (bel sinirlerinde) kısmında yada bunun üstündeki alanlarda problem ( lezyon, kesi … ) olduğunu gösterir.
Plantar ( Taban Derisi ) Refleksi:
Ayak tabanının dış kısmı, topuktan küçük parmağa doğru yukarı, daha sonra orta parmaktan baş parmak yönüne doğru sert bir cisimle veya anahtarlıkla çizilir. Normal refleks ayak parmaklarının ayak tabanına doğru kasılmasıdır. Patolojik ( hastalıklı ) refleks ise ayak parmaklarının yelpaze şeklinde açılması durumudur. Bu yelpaze şeklinde açılmış ayak parmakları bulgusuna babinski işareti denir. Bu refleksin patolojik olması durumunda S1-S2 ( bel sokumu sinirlerinde ) kısmında yada bunun üstündeki alanlarda problem ( lezyon, kesi… ) olduğunu gösterir.
Anlattığımız reflekslerin neredeyse tamamı tanı amaçlıdır, hastanın sinir sisteminin hangi bölgesinde problem olduğunun bulunmasına yöneliktir. İyi bir muayene ile nerede lezyonun olabileceği saptanır ve buna yönelik ileri tetkiklere geçilir ( MR ( Manyetik rezonans görüntüleme) , BT ( Bilgisayarlı Tomografi ) … ) . Bu refleksler nörologların, doktorların pusulasıdır ve bu pusula eşliğinde tanı koymaya doğru ilerlenir. Bu aynen çalışmayan bir arabanın egzozundan muayeneye başlayıp, motorun benzin deposuna kadar araştırmayı sürdürmeye benzer. Nörolojik muayene bilgi, tecrübe ve sabır isteyen bir muayene türüdür. Hastaların uyumu muayenenin rahatça yapılabilmesi için önemlidir. Herkese Mutlu ve Sağlıklı bir yaşam dileğiyle…
–
Stj.Dr. Ahmet Bahadır UÇAR
2011 Tüm Hakları Saklıdır. Yazı yazarın izni olmadan hiç bir makalede,dergide sitede yayımlanamaz…
Yorum Yok