Travma Sonrası Stres Bozukluğu

Travma Sonrası Stres Bozukluğu ( Kaza Sonrası psikolojik problemler )

 

     Bir insanın bir travma görmesi veya yaşaması sonrasında ( trafik kazası, yangın, doğal afetler, savaş-çatışma, cinsel saldırı ( tecavüz, taciz ), fiziksel saldırı ( kavga dövülmek ) ) korku, dehşete kapılma veya çaresizlik duygularıyla ortaya çıkan bir aydan uzun süren tekrar tekrar o anı hatırlamak, olay yerinden uzaklaşma, etrafına ve kendine yabancılaşma ve belli olaylarda aşırı uyarılma ( örn: Trafik kazası geçiren birinin, eksoz sesi duyduğu zaman koşarak kaçmaya başlaması ) gibi belirtiler veren; kişinin hayatını, sosyal ve mesleki yaşantısını etkileyen ruhsal bir bozukluktur. Travma sonrası insanların önemli bir bölümünde bu ruhsal bozukluk ( T.S.S.B ) oluşabilir.

 

Travma Sonrasında kimler de T.S.S.B oluşur, kimlerde oluşmaz? Kimler daha çok etkilenir?

     Bu insanların kişilik yapısına göre değişmektedir. Örnek vermek gerekirse “ Bir trafik kazası oldu ve minibüs önündeki direğe çarpıp devrildi. Minibüsten sağ kurtulan bir insan da T.S.S.B oluşmayabilir ancak orada alışverişten dönen ve olayı gören kadında bu durum oluşabilir ve hatta o kadının arayıp olayı anlattığı başka bir arkadaşında bile T.S.S.B oluşabilir. Bu kişinin karakterine, yetiştiriliş tarzına ve olaya bakış açısına kalmıştır. Afet alanlarında yapılan araştırmalara göre afetin yoğun geçtiği noktadan uzaklaştıkça T.S.S.B görülme riski azalmaktadır ancak afeti yaşayan herkes T.S.S.B’ye yakalanacak diye bir durum söz konusu değildir.

 

Toplumda T.S.S.B yüzdesi nedir?

     Ülkemiz içinde yapılan yeterli bir araştırma bulunmamakla birlikte Amerika’da yapılan çalışmalar göre ( Kessler ve ark. 1995 ) 2 Amerikalıdan 1’i yaşamı süresince travmatik bir olayla karşılaşıyor. Amerika’da genel toplum içinde T.S.S.B oranı %7.8 oranındadır.

 

Tecavüz Kurbanlarında yaşam boyu T.S.S.B yüzdesi nedir?

Amerika’da yapılan araştırma da tecavüze uğrayan kadınlar da T.S.S.B gelişme oranının %35 bulunmuştur. Yani tecavüze uğrayan 100 kadından 35’i başta anlattığımız yabancılaşma, bazı olaylarda aşırı uyarılma gibi belirtilerle yaşamını sürdürmektedirler.

 

Şiddet Mağdurlarında T.S.S.B yüzdesi nedir?

Amerika’da yapılan araştırma da şiddete uğrayan kadınlar da T.S.S.B gelişme oranının %39 bulunmuştur. Yani şiddete uğrayan 100 bireyden 39’u başta anlattığımız yabancılaşma, bazı olaylarda aşırı uyarılma gibi belirtilerle yaşamını sürdürmektedirler. Şiddet özellikle ülkemiz için önemli bir sorun olmaya devam etmektedir. Türkiye’de Evli kadınların %33’ün eşinden şiddet gördüğü yapılan araştırmalar da ortaya konmuştur.

 

T.S.S.B’nin ( Travma sonrası stres bozukluğu ) Tedavisi Nedir?

1-) Grup ve aile terapileri

2-) Psikodinamik tedavisi

3-) Hipnoz tedavisi

4-) Farmakoterapi ( çeşitli ilaçlar tedavi )

Bu tedaviler dışında bir çok yan tedavi bulunmaktadır. Tedaviye başlamadan önce psikoterapist hastanın güvenini kazanmalıdır, çünkü bu hastalar etrafına, ortama güvensizlik duyan hastalardır. Hastanın güveni sağlanmadan tedaviye geçilmemelidir. Bu ruhsal bozukluğun son zamanlardaki tedavilerle ( ilaç ve psikoterapi ) gidişatı umut vericidir ve çok iyi noktalara doğru ilerlemektedir. Ayrıntılı tedavi bilgisi için hekiminize başvurunuz.

 

 

Mutlu ve Sağlıklı Günler Dilerim

Stj. Dr. Ahmet Bahadır UÇAR….

2011 Tüm Hakları Saklıdır. Yazı yazarın izni olmadan hiç bir makalede,dergide sitede yayımlanamaz…


facebook-paylas

Etiketler

Yorum Yok





Tibbiyardim.com Site İçi Arama:

Ana Sayfa

Anasayfa Anasayfa için tıklayınız !

Reklam