Doğayı olduğu gibi insanı da etkiliyor hava durumu ve mevsimler. Özellikle içinden geçtiğimiz sonbahar ayı ve kışa yaklaşırken ruhsal durumumuzun da bundan etkilenmesi gayet doğal. Sonbahar depresyonu illa ki herkeste görülecek diye bir kaide yok ancak size bir kaç soru sorarak yazıma devam edeceğim:
1-) Sabah uyanırken zorluk çekmeye mi başladınız? 2-) İyimser bir insanken, bir anda karamsarlaşmaya herşeyin daha kötü gideceğini mi düşünmeye başladınız ? 3-) Çevrenizdekileri ani tepkilerle kırmaya ve ortada bir neden yokken huzursuz hissetmeye mi başladınız ? 4-) Sevdiğiniz bir işi bile yaparken artık haz almıyor, olaylara ve işinize karşı ilgisiz ve isteksiz mi kalıyorsunuz ? 5-) Normalden daha fazla ya da daha az uyumaya mı başladınız ? 6-) İşinize karşı konsantrasyonunuz da düşüklük mü oluşmaya başladı ? 7-) İştahınız aşırı arttı veya azaldı mı ? 8- ) Hayatın yaşamaya değer olup, olmadığını sorgulamaya mı başladınız ? 9-) Gün boyu evde oturup hiçbir şey yapasınız gelmiyor mu ? 10-) Libido ( cinsel istek ) azlığımı yaşamaya başladınız ?
Bu sorulardan çoğunun cevabı evet ise Sonbahar depresyonuna göz kırpmaya başladınız demektir.
Işık azalması ile enerjisini yitiren insanlar:
Bazı insanlar için güneşli günler çok önemlidir. Soğuk ve kapalı günlerin uzun olduğu aylarda bu insanların enerjisi çok çabuk düşer ve içine kapanabilirler. Güneşli günlerde tanıdığınız o enerjik, hareketli, hayat dolu insan gitmiş yerine karamsar, agresif ve mutsuz bir birey gelmiş olabilir. Hatta bazı iskandinav ülkelerinde bu insanlar için ışık tedavisi dediğimiz bir tedavi yöntemi bile uygulanmakta. Vücudumuzda bizim mutluluğumuzu sağlayan seratonin adında bir hormon var. Bu hormonun seviyesi artması veya azalmasına vücudumuz farklı tepkiler veriyor. Güneş ışınların azalması vücudumuzun seratonin seviyelerini etkiliyerek kimyamızı değiştiriyor. İşte bu yüzdne istesekte istemesekte mevsim değişiklikleri ile depresyon arasında sıkı bir bağlantı var. Ancak önemli olan mevsime ayak uydurabilecek şekilde insanın kendini mutlu edebilmesi.
Sonbahar ve Kış Depresyonundan kurtulmak için öneriler:
1-) Günlük 45 dk – 1 Saatlik yürüyüşlere çıkmak: Bu şekilde bir yürüş sayesinde hem doğayla olan uyumunuzu artırma şansınız var hem de mevcut seratonin miktarınız bu yürüşler ile artacaktır. 2-) Doğru beslenme: Doğru beslenme çok geniş bir konu ancak burada dikkat edeceğiniz nokta bu aylarda mevsimin de çıkan sebze ve meyveleri tüketmek. Bu yiyeceklerin için de ihtiyacınız olan herşey mevcut. Aşırı yağlı ve ağır yemeklerden uzak durmamızı gerektirecek bir sürece giriyoruz. 3-) Olumsuz insanlardan uzak durun: Negatif enerji bulaşıcıdır. Negatif,karamsar, herşeyden şikayetçi insanların yanında uzun süre kalmayın. Negatif insanlar sizi de karamsar düşüncelere iterler bu yüzden mümkünse güleryüzlü arkadaşlarınızla bu süreyi geçirmeye çalışın. 4-) Bitkisel çay tüketimi: Bu süre içersinde ıhlamur, yeşil çay, kekik çayı gibi, bitkisel çayları sınırlı miktarda tüketin. Ancak papatya çayı gibi bazı çayların alerjik reaksiyon oluşturduğunu ve bunların hangilerinin tüketileceği konusunda aktarınızdan bilgi alabilirsiniz. 5-) Uykunuza dikkat edin: Depresyonu tetikleyen bir faktörde uyku düzeninin bozulması günde 8 saat uyku ideal uyku süresidir. Geceleri gece yarısına kadar oturup uyku düzeninizi bozmayın. Özellikle süt alerjiniz yok ise gece yatmadan önce içeceğiniz ılık bir bardak süt sizi rahatlatacaktır. 6-) Sevdiğiniz insanları arayın, sohbet ve buluşmaları artırın: Bu süreçte sevdiğiniz insanları telefonla aramak, onların sesini duymak ve sevdiğiniz insanlarla sohbet etmek size ayrı bir enerji verecektir. Kulaklığınızı takarak sadece müzik dinlemek sizi insanlardan soyutlayacak ve içe kapanmanızı artıracak bir faktördür. 7-) Hobilerinize eğilin: Her insanın bir hobisi, eğlenebildiği, vakit geçirmeyi sevdiği bir uğraşı vardır. Kendinize uygun olan bu uğraşı bulmaya çalışın. Kimileri için bu sinemaya gitmek, tiyatro izlemek, resim çizmek ya da bişeyler karalamak olabilir. 8- ) Mizah ve Karikatür okuyabilir sizi güldürecek eğlendirecek videolar izleyebilirsiniz. İçinizi sıkacak, sizi üzecek haber ve diğer yazılı metinlerden uzak durun.
Eğer bu önerilere uyduğunuz halde hala kendinizi kötü hissediyorsanız muhakkak doktorunuza ulaşın ki size gerekli tedaviyi verebilsin.
Hepinize depresyonsuz mutlu bir sonbahar-kış dönemi diliyorum. Sağlıklı ve Mutlu Günler Dileğiyle.
Dr. Ahmet Bahadır UÇAR Söğütlü Aile Sağlığı Merkezi.
Yorum Yok