Sokaklarda semt pazarlarında gördüğümüz gıda maddelerini birçok insan alıp severek tüketiyor. Kimimiz bunların sağlıksız olma ihtimalinin bilincine varmıyoruz kimimiz de varmak istemiyoruz. Ancak sağlıklı olmanın bilincinde olan her insan sağlıksız gıdalardan uzak durmanın da bilincinde olmalı.
Yaz ayları yaklaştıkça insanların daha dikkatli davranmaları gerektiği konusunda TMMOB Gıda Mühendisleri Odası (GMO) Adana Şube Başkanı Işıl Var uyardı. Zira hijyenik olmayan bu gıdaların zehirli madde üreten mikroorganizmalar barındırdığı ifade edildi. Hal böyle olunca da zehirlenme vakalarında artış görülüyor.
Gıda Mühendisleri Odası (GMO) Adana Şube Başkanı Işıl Var bu konuda halkı uyardı ve, “Gözümüzle gördüğümüz bozulmuş ürünü tüketmeyiz ve bu nedenle olası zehirlenmelerden korunabiliriz. Fakat bazı mikroorganizmalar ürünü bozmadan sağlığımızı etkileyebilmektedir. Bu sebeple saklanma koşulları, satış koşulları ve hijyenin önemi özellikle sokakta satışa sunulan ürünlerde daha da önem kazanmaktadır.” dedi.
Birçoğumuz sokakta yada pazarda süt satanları görürüz ve bozulmadığına dair iddiada bulunanlarda olur. Evet bu sütler kesilmiyor pişince bozulmadığını düşünüyoruz peki soğuk ortam görmeyen bu sütler bidonlarda nasıl bozulmadan durabilir hiç düşündük mü? Gıda teröristleri bu konuya uygun çözümü bulmuşlar ve süte soda, hipoklorit tarzında yabancı maddeler ekliyorlar. Bu işlem sütün kesmesini engellerken insan sağlığını ciddi manada etkiliyor. Işıl Var, “Mümkünse sokak sütü, taze peynir gibiürünleri sağlık açısından risk taşıdıkları için tercih etmemeliyiz. Alınıyorsa da; süt iyice kaynatılmalı ve en geç ikigün içinde buzdolabında muhafaza edilerek, taze peynir ise ancak en az üç ay salamurada soğukta beklettikten sonra tüketmeliyiz.” dedi.
Sabahları işe giderken kahvaltılık olarak aldığımız poğaça ve simit tarzı unlu mamullere de dikkat etmemiz gerektiğini söyleyen Işıl Var sözlerine şöyle devam etti: “Özellikle içi peynir vb. gibi süt ürünü ve/veya salam, sosis, sucuk vb. et ürünü içeren sandviçlerin buzdolabında satışa sunulduğuna dikkat etmeliyiz. Köşe başlarındaki simitçilerde ya da unlu mamul satan dükkanlarda simit yanında satılan krem peynir dediğimiz üçgen peynirler, ayranlar açıkta simitle yan yana satılmaktadırlar. Aslında bu süt ürünleri çabuk bozulduklarından ancak buzdolabı sıcaklığında muhafaza edilebilirler. Yine bazı petrol satışı yapan yerlerin büfeleri başta olmak üzere çeşitli büfelerde, unlu mamul satışı yapılan dükkanlarda peynirli, salamlı, mayonezli soğuk sandviçlerin açıkta oda sıcaklığında satıldığını görmekteyiz. Bu ürünlerin günlük hazırlanmış olduklarına ve buz dolaplarında muhafaza edildiklerine dikkatetmeliyiz.”
Özellikle açıkta satılan et ve sakatat ürünlerinden sakınmamız gerektiğinin altını çizen Işıl Var Adana’nın simgelerinden biri olan şırdanla ilgili de şunu söyledi: “Köşe başlarında ya da paça salonlarında dükkânın dışında satılan şırdan dolmalarının çok iyi pişmiş olmasına dikkat etmeliyiz. Sunumları sırasında da yeterli hijyen kurallarına uyulup uyulmadığına dikkat etmeliyiz.”
Çabuk bozulan gıdalardan biri olan yumurtaya da dikkat çekildi. Zira yumurta açıkta satıldığı takdirde hızla içinde türeyen mikroorganizmalar içeriyor. Bozulmuş olduğunu anladığımız yumurtaları tüketmeyiz ancak bozulduğunu anlamadıklarımız zehirlenme sebebimiz olabilir. Bu konuda halkı uyaran Var, “Bu tür ürünlerde dışarıdan baktığınızda her zaman bozulmayı göremeyebiliriz. Esas tehlike de burada söz konusu. Çünkü bozulmuş ürünü sonuçta tüketmeyiz ve bu nedenle olası zehirlenmelerden korunabiliriz. Fakat bazı mikroorganizmaların ürünü bozmadan sağlığımızı etkileyebilmektedir. Bu nedenle saklanma koşulları, satış koşulları ve hijyenin önemi özellikle sokakta satışa sunulan ürünlerde daha da önem kazanmaktadır.” dedi.
Sevilay Gürsoy
Tibbiyardim.com Yazarı
Yorum Yok