Şark Çıbanı

Şark Çıbanı ( Leishmaniasis Cutis ) Nedir?

 

Şark Çıbanı Nedir? Nasıl Bulaşır ?

Şark çıbanı ( Wright Hastalığı, kutanöz layşmaniyazis, halep çıbanı, delhi çıbanı ) Leishamania tropica’nın insanların derisinde oluşturduğu önemli ve sağlık bakanlığına bildirilmesi zorunlu bir hastalıktır. Özellikle geri kalmış ülkelerde Ortadoğu, Afrika ve Hindistanda salgın halindedir.

 Hastalık parazitle infekte dişi tatarcıkların kişiyi ısırmasıyla insana geçer. Dişi tatarcıklar bu paraziti at,koyun, köpek gibi hayvanların kanını emerken alırlar. Parazitler insanda deride infeksiyona sebep olurlar, iç organlara ve diğer dokulara yayılım yapmazlar.

Dişi tatarcığın ısırdığı yerde 2-3mm çapında, kahverengi-kırmızı renkte bir kabarıklık oluşur, kabarıklık yavaş yavaş büyüyerek nohut büyüklüğünde bir nodül haline gelir ( 6 Ay içerisinde ). Bu nodülün üstü sert bir kabukla örtülüdür. Bu kabuk ve lezyon yaklaşık 1 sene sonra açılır ve ülserleşir ( yara halini alır ). Hastalık iz bırakarak iyileşir. Toplam hastalığın iyileşme süreci 1.5 yıldır. Bağışıklığı sağlam kişilerde tek bir lezyon oluşturan şark çıbanı, bağışıklık problemi olan insanlarda çok sayıda ve büyük lezyonlar oluşturarak seyreder.

 

Şark Çıbanı Tedavisinde Ne kullanılır ?

Şark çıbanı tedavisinde antimon bileşikleri ,glukantim ve stiboglukonat kullanılmaktadır. Ancak ilaçlara rağmen doyurucu bir yanıt alınamamaktadır. Hastalığın tedavisi uzun bir süreç almaktadır.

 

Şark Çıbanından Korunma Yolları Nelerdir?

Korunma cibinlik,pencere teli,koruyucu giysi ve böcek kovucu solüsyonlar sağlanır. Amaç dişi tatarcık böceğinin deriyle temasının kesilmesidir.

Mutlu Ve Sağlıklı Günler Dileğiyle…

Stj. Dr. Ahmet Bahadır UÇAR

2011 Tüm Hakları Saklıdır. Yazı yazarın izni olmadan hiç bir makalede,dergide sitede yayımlanamaz…


facebook-paylas

Etiketler

Yorum Yok





Tibbiyardim.com Site İçi Arama:

Ana Sayfa

Anasayfa Anasayfa için tıklayınız !

Reklam