Reflü toplumda çok sık görülen bir hastalıktır. Halk arasında mide yanması reflü olarak adlandırılan hastalık ( Gastroözafagial reflü ) mide asitinin yemek borusuna geri gelmesiyle oluşur. Yemek yedikten sonra bu şikayetlerin arttığı ve kısa süreli gün içinde çok kez bu yanmanın arttığı görülür. Hasta şiddetli bir şekilde mide yanması olduğundan şikayet eder. Yatarken de ağıza acı su gelmesi ve midede rahatsızlık hissi gibi şikayetler oluşabilir.
Reflü Şikayetleri Nelerdir ?
1-) En belirgin şikayet olan mide yanması
2-) Ağıza acı su gelmesi.
3-) Ağız Kokusu
4-) Şişkinlik hissi, sık sık geğirme
5-) Asitin yemek borusuna gelip yakmasına bağlı yemek borusunda yabancı cisim hissi
6-) Diş çürümeleri
7-) Ses Kısılması ( Asitin Etkisiyle Geçici )
Reflünün Tedavisi Nedir ? Kaç çeşit reflü tedavisi vardır ?
Tedavide kişisel tedbirlerle başlayıp cerrahi müdahaleye kadar gidebilir. Ana hatlarıyla 4 tip tedavi yöntemi vardır. Bunlar ;
1-) Kişisel tedbirler
2-) İlaç Tedavisi ( Medikal yöntem )
3-) Endoskopi Tedavisi
4-) Cerrahi Tedavi
Kişisel Tedavi:
Yatarken çift yastık kullanarak baş seviyesinin yükseltilmesi. Böylece kişi uyurken asitin mideden yemek borusuna geçişi zorlaşır.
Reflüye neden olan yiyecek ve içeceklerden uzak durulması. Çikolata tüketimi, portakal suyu, baharatlı yiyecekler, asitli içecekler ( kola vs. ) , kafeinli içecekler. Bunların kullanımı sınırlandırılmalıdır.
Aşırı yemekten kaçınma, nedeni aşırı yemek yendiğinde mide asitinin dolu miden yemek borusuna geçmesi kolaylaşır.
İlaç Tedavisi:
Proton pompa inhibitörleri diye adlandırılan asit salgılanmasını kontrol altına alan ilaçlar doktor gözetiminde kullanılabilir. İlaç tedavisi süreklilik isteyen bir tedavi yöntemi olduğundan ilaç kullanımını bıraktıktan sonra şikayetler tekrara ortaya çıkabilir. Bu ilaçların kullanımında yapabileceği yan etkiler için lütfen doktorunuzla temasa geçiniz.
Endoskopi Tedavisi:
Bu tedavi yöntemi çok etkili bir yöntem olmayıp şimdiye kadar yapılan çalışmalar çok yüz güldürücü değildir. Gerek yapılmasındaki zorluk gerekse hastanın bu yönteme uygunluğu bu tedavinin kullanımını sınırlar.
Cerrahi Tedavi:
Çok etkili bir tedavi yöntemidir. Kapalı cerrahi tedavi ( laporoskopik reflü ameliyatı ) açık bir ameliyata göre üstünlüklere sahiptir. Bu yöntemle midenin üst kısımı, yemek borusunun altı kısmına aynı yemek borusunun devamı gibi sarılarak dikilir. Yaklaşık bir saat süren bu operasyonla ertesi gün taburcu olunabilir. Bu operasyona Nissen funduplikasyonu denir. Bu ameliyat sayesinde hasta ilaç kullanımından da kurtulmuş olacaktır. Ameliyattan sonra bir dönem belirli bir diyet listesine uyulur, bu süre geçtikten sonra reflüde sakınılması gereken yiyecek, içecekler bile rahatlıkla tüketilebilir. Ameliyatın riskleri vardır ancak minimaldir. Ameliyatla ilgili ayrıntılar için doktorunuza başvurabilirsiniz.
Mutlu ve Sağlıklı Günler Dileğiyle…
Dr. Ahmet Bahadır UÇAR
2011 Tüm Hakları Saklıdır. Yazı yazarın izni olmadan hiç bir makalede,dergide sitede yayımlanamaz…
Yorum Yok