Parkinson Hastalığı’nın Belirtileri Nelerdir?

Parkinson Hastalığı’nın Belirtileri Nelerdir?

Sinir harabiyeti yapan hastalıklar arasında Alzheimer hastalığından sonra en çok rastlanılan hastalık Parkinson sendromudur. Sıklığı %2.4-3.2 arasında değişmektedir. Toplumdaki hastalığın başlangıç yaşı 50 ve 60’lı yaşlardır ve ilerleyen yaşlara doğru görülme sıklığı artmaktadır. Bazen Parkinson hastalarının %5’inde hastalık 40 yaşından da önce başlar. Eğer hastalık 20’li yaşlarda başlar ise buna  jüvenil ( erken, genç ) Parkinson hastalığı denir.

Parkinson’un Belirtileri Nelerdir ?

Hastalığın ana olarak 4 belirtisi vardır bunlar;

1-) Bradikinezi ( bazı hareketlerin yapılmasındaki yavaşlık, hareketlerde yavaşlama )

2-) Rijidite:

Kolda ve bazı kas gruplarında sertlik, kaslarda tonusun aşırı artması bu olay kolda kurşun boru diye nitelendirilir. Hasta bir eliyle yumruk yaptığında, yada eliyle daire çizdiğinde problemin olduğu taraftaki biceps ( kol ) kasında setlik hissedilir. Bu belirtiye kurşun boru belirtisi denir.

3-) Tremor ( Titreme ):

Tek taraflı veya bir tarafta baskın olabileceği gibi, yaygında olabilir. Parkinson hastasının elinde belirgin tremor ( titreme ) olabilir ve hasta eliyle parasayma yada hap yapma hareketi denilen bir hareket yapar. Bu hareketin hızı ortalama 4-6 Hz’dir. Bu hareketi tariflersek baş parmağınızla, işaret parmağınızı para sayar gibi birbirine sürtün, Parkinson hastalığında oluşan titreme bu tarzda olur.

4-) Postüral instabilite :

Hareketleri yapmada beceriksizlik bulunmaktadır. Elin ince hareketlerinde ( düğme iliklemek yada iliklenmiş bir düğmeyi açmak gibi ) bozulma olur, hasta yazısının bozulup küçüldüğünden şikayet eder ve yürümesi yavaşlar.

 

Buna ek olarak hastalarda;

Ayaklarını sürterek yürümek, donuk yüz ifadesi, kısık ses, gece yatakda dönmenin zorlaşması, omuz ağrısı, konuşmanın güçleşmesi,  koku alamama ( anosmi ) ve konsitipasyon ( kabızlık ) görülebilir. Genel anlamda Parkinson Hastasının hareketleri yavaştır. Hasta sandalyeden güç kalkar, adımları küçük yavaş ve gövde öne doğru eğiktir, kolların her ikisi de eşit olarak sallanmaz, yürürken kolun biri veya her ikisi de sallanmayabilir. Kas gücü normaldir. Uykunun rüya safhasında ( REM ) canlı rüyalara bağlı olarak bağırma, çığlık atma, sıçrama, konuşma gibi belirtiler görülebilir.

 

Parkinson Hastalığı Neden Olur ?

Parkinson Hastalığının Belirtileri Nelerdir ?

Parkinson Hastalarında Bunama ( demans ) gerçekleşir mi?

Parkinson Hastalığında Riskli Gruplar Nelerdir ?

Parkinson Hastalığının Tedavisi Nedir ?

 

Mutlu ve Sağlıklı Günler Dileğiyle….

Stj. Dr. Ahmet Bahadır UÇAR

2011 Tüm Hakları Saklıdır. Yazı yazarın izni olmadan hiç bir makalede,dergide sitede yayımlanamaz…


facebook-paylas

Etiketler

2 Yorum

  1. slm benim annem bakırköy devlet hastanesıne götürtük perkinsom tanısı koydular bize aralıkta gelin dediler sonra telefon ettiler biz sizi arıcaz dediler annem perkinson ilaçı kullanıyor şuan da ama ağrıları çok [madopan] ilaç kullanıyor ne yapmamız gerekiyor birde tavsiye edi birçeğniz bir doktor tavsiye edermisinin annemim sgk var. teşekkürler

    • bahadir dedi ki:

      Sn Hakan Bey;
      Annenize verilen ilaç L-dopa türevi ve bu ilaçların parkinson hastalığın da yaklaşık 5 yıla yakın süreyle atakları engellediğini biliyoruz. Ağrılar derken ne tip bir ağrı ve hangi bölgede rahatsızlığı olduğun yazmamışsınız ? Ancak ağrıları ile ilgili bölgeye ağrı kesicilerle semptomatik ( ağrıyı azaltmaya yarayan ) bir tedavi planlanabilir. Parkinson için uygulanan tedavi tanı konulduktan sonra ve L-Dopa ( madopan ) uygulandıktan sonra genellikle bu ilacın etki süresi boyunca aynı şekilde devam eder. Etik açıdan doktor ismi ya da muayenesi veremiyorum. Geçmiş olsun dileklerimle.

      İnt. Dr. Ahmet Bahadır UÇAR.





Tibbiyardim.com Site İçi Arama:

Ana Sayfa

Anasayfa Anasayfa için tıklayınız !

Reklam