Hastalıklar üzerine yapılan araştırmaların ardından uygulanmaya konulan tedavi yöntemlerine her geçen gün bir yenisi ekleniyor. Teknolojiyle ele ele insanların sağlığına verilen değer katlanıyor. Son dönemin dikkat çeken tedavi yöntemlerinden biri olan oksijen tedavisi kronik hastalıklarda bile etkin olabilmekte.
Ankara Numune Hastanesi Akyurt Polikliniği karbonmonoksit zehirlenmesi, yanık ve kronik iyileşme sorunu olan yaralarda oksijen tedavisiyle etkin sonuçlara ulaştı. Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Nurullah Zengin bu tedavi yönteminin en modern yöntemlerden biri olduğunun altını çizdi. Uzun yıllardan beridir tıpta kullanılan hiberbarik oksijen tedavisinin aslen hastanın basınç odasına alınarak bir maske yardımıyla yada özel başlıklar yardımıyla yüzde yüz oksijen solumasını sağlıyor.
Genellikle dalgıçların eğitimi için kullanılan bu odalardan ülkemizde yaklaşık otuz tane bulunmakta.
Ankara’da hizmete sunulmaya başlanan bu tedavi yönteminin çeşitli hastalıklarda olumlu sonuçlandığını ifade eden Zengin, “Karbonmonoksit zehirlenmeleri (soba-şofben zehirlenmeleri), yara iyileşmesini güçleştiren ve uzuv kaybı riski taşıyan enfeksiyonlar, şeker hastalarının iyileşmeyen yaraları, gazlı kangren, ciddi kronik kemik iltihapları, ani görme kaybı, ani işitme kayıpları, bazı beyin apsesi türleri, termal yanıklar, ezilme yaralanmalarında uzuv kaybı riskinde, aşırı kan kayıpları, radyoterapiye bağlı iyileşme problemli doku hasarları ve yaralar” dedi.
Özellikle diyabet hastalarının yüzünü güldüren bu tedavi yöntemiyle ilgili Zengin şunları belirtti: “Buna tıpta diyabetik ayak denir. Ciddi bir problemdir. Aylar süren iyileşmeyen yaralarla hastalarımız muzdarip olurlar. Hastanemizde bu hastalığa yardımcı tedavi olarak verilen hiperbarik oksijen tedavisinden çok olumlu sonuçlar alıyoruz.”
Tıpta ciddi sonuçların alınmasını sağlayacak olan hiberbarik oksijen tedavisi yöntemiyle ilgili şu bilgileri verdi: “Bu tedavi, hekimlerimizle bilimsel yöntemlerle bir arada kullandığımız zaman çaresiz kaldığımız pek çok alanda bir tedavi alternatifi olarak kullanabileceğimiz bir seçenek. Bu yöntem tıp camiasında bile hak edildiği kadar bilinen bir tedavi yöntemi değil. Tıbbın pek çok dalını ilgilendiren konularda ilgili branş hekimlerinin bile hiperbarik tedavinin ne zaman kullanılacağı konusunda yeterli tecrübeleri yok. Merkezimiz, hem hekimlerin hem de vatandaşların farkındalığını artırmak için kuruldu.”
Muzaffer Koçlar, iki yıl öncesinde sigara kullandığı için damar tıkanıklığına bağlı olarak ayağının kesilmesi riskiyle karşı karşıya kaldı. Yirmi üç yıldır sigara kullanan Koçlar’ın tedavisiyle ilgili konuşan Zengin, “Hekimlerimizle işbirliğiyle tedavide çok iyi bir noktadayız. İnşallah hastamız ayağını kaybetmeden tedavisini devam ettireceğiz” dedi.
Tedavi olan diğer bir diyabet hastası da Mutlu Solmaz. Solmaz’ın ayak parmaklarında oluşan yaralar iyileşmediği için tedaviye başladı.Diyabetli ayak teşhisiyle gelen bir diğer hasta olan Emin Kuru’nun da iyileştiği ifade ediliyor.
Sevilay Gürsoy
Tibbiyardim.com Yazarı
Yorum Yok