Kadın hastalıkları içerisinde en çok görülen hastalık miyomdur. Zor atlatılan hastalıklar arasında yer almazlar. Teşhis edilmesi de zor değildir. Belirtileri belli seviyelere geldiği zaman çok kolay bir şekilde teşhis edilir. Miyomların teşhis ve tanısında birden fazla yöntem kullanılmaktadır. Bunların en yaygın olanı ise ultrasonografidir.
Ultrason en çok kullanılan yöntemdir bunu yukarıda da belirttik zaten. Karın bölgesinden veya trans vajinal bölgeden bu yöntemi uygulamak mümkündür. Miyomun boyutu ve hangi bölgeye yerleştiğini öğrenmek için transvajinal ultrasonografisi kullanılır. Ayrıca diğer patolojilerden ayırt edilebilmesi içinde bu yöntemi kullanmak daha doğrudur. Periyodik bir şekilde yapılan ultrasonlar ile de miyomlardaki büyüme artışları boyu, çapı ve tiplerine göre ne oranda artış kaydettiği gözlemlenebilir. Muayene esnasında ultrason görüntüleri ile büyük ölçülerde tanı konulabilmektedir.
Tanı ve teşhis koymakta yardımcı olan diğer bir yöntem ise histeroskopi yöntemidir. Bu yöntem sayesinde vajinal yolla rahme uzatılan kameradan görüntü alımı sağlanmaktadır. Çok sık kullanılan yöntemlerden değildir. Bu yöntem kullanılarak submuköz miyomlar tedavi edilebilmektedir. Bu tedavi esnasında elektrokoterler sayesinde kesilerek atılır miyomlar.
Salin infüzyon Sonografi
Salin infüzyon sonografi. ( Rahim içerisine su verilerek ultrason yapılması ) Bu işleme halk arasında sulu ultrason adı verilmektedir. Vajina yolu ile rahim kanalına bir kanül (ince boru) yardımı ile yapılmaktadır. Bu verilen serum sayesinde ultrason işlemi gerçekleşmektedir. Rahmin içerisine dolan su sayesinde bu bölgede genişlemeler meydana gelmektedir. Rahmin genişlemesiyle beraber ultrasonda ki miyom görüntüleri daha belirgin bir hale gelir.
Laparoskopi ve Histerosalpingografi
Laparoskopi yöntemi de kullanılan diğer bir uygulamadır. Bu işlem karın bölgesinin içerisinde göbek altında açılan bir deliktir. Bu deliğe uzatılan bir kamera sayesinde laparoskopi işlemi gerçekleştirilir. Bu yöntem de nadir kullanılan yöntemler arasındadır.
Histerosalpingografi (HSG – Rahim filmi veya rahim röntgeni) bu yöntem kısırlık tedavisi içinde kullanılmaktadır. Rahim içerisine doğru büyüyen miyomların tespitinde kullanılmaktadır. Rahim duvarının dış kısmına doğru büyüme gösteren miyomlar HSG aracılığı ile görülmemektedir.
Tomografi ve Mr yöntemleri de miyomları ayırt etmek için kullanılan yöntemler arasındadır. Özellikle MR miyomların yerleşiminin saptanmasında ve adenomyozis gibi diğer patolojilerin saptanmasında kullanılan başarılı tedavi çeşitlerindedir.
Miyom tedavisinde kan tahlili kullanımına gerek yoktur. Bazı nadir durumlarda diğer patolojilerden miyomların ayırt edilebilmesi için başvurulabilir. Ama eğer diğer yöntemler kullanılabiliyorsa önceliğin bunların olması lazımdır. Ama dediğimiz gibi normal durumlarda kan testine başvurulmaz.
Smear Testi
Smear testi ise rahim ağzı ve diğer patalojiler hakkında bilgi vermektedir. Miyom veya polipler ile ilgili belirtilerde yardımcı olamazlar. Erken tanı teşhisler her ne olursa olsun size fayda sağlamaktadır. Ailenizde bu tür rahatsızlıklar varsa eğer mutlaka sizde doktorunuza başvurun ve senede en az bir defa kontrole gidin. İyi huylu olmalarından dolayı çok dikkate almamanız durumunda kanser riski taşıyabilmektedir. Bu oran küçükte olsa işinizi şansa bırakmamakta fayda vardır. Doktorunuz sizin için en uygun olan tedavi yöntemini belirleyecektir. Aldığınız doğum kontrol hapları size fayda sağlayacaktır miyomların küçülmesinde. 13 ila 16 yaş gurupları arasındaysanız eğer bu durumda farklılıklar gözlenebilmektedir. Alkol tüketimi ve sigara kullanımı dikkat etmeniz gereken durumlardır.
Yorum Yok