Larenjit Nedir? Belirtisi ve Tedavisi Nasıldır?

Larenjit Nedir? Belirtisi ve Tedavisi Nasıldır?

Larenjit, üst solunum yolunun bir parçası olan larenksin inflamasyonudur. (larenksin iltihaplanması)

Etyoloji (Nedenleri): Genellikle çocuklarda görülür. (6 ay – 6 yaşta ki çocuklarda sık görülür.) Özellikle soğuk havalarda ortaya çıkan bir tablodur. Sekonder enfeksiyon olarak da ortaya çıkabilmektedir. İnflamasyonun (iltihaplanmanın) nedeni genelde virüslerdir. Vücut direncinin düşmesi, iyi beslenememe ve ani ısı değişimleri hastalığa yatkın nedenidir.

Belirti ve bulgular:

Yetişkinlerde;

Ses kısıklığı,
Öksürük,
Ağrı,
Bazen ateşle seyreden bir tablo vardır.

Çocuklarda ise;

Viral krup adı verilen ağır bir tablo,
Bu çocuklarda 2-3 gün önceden başlayan hafif ateş,
Öksürük,
Burun akıntısı,
Daha sonra havlar tarzda öksürük,
Ses kısıklığı,
İnspiratuvar stridor gelişir. (İnspiriumda ıslık sesi olması) Daha ağır durumlarda supraklavikular çekilmeler ve siyanoz gibi hipoksi bulguları olur.

Komplikasyonlar: (Olumsuz yönleri) Hipoksi, subkonjonktival kanamalar( Gözün dışarıdan görülebilen en dış tabakasındaki kanama), serebral (beyin) kanamalar, prömoni (zatürre).

Tanı: Klinik belirti ve bulgulara dayanılarak konulur, çünkü tablo tipiktir. Yine de alt solunum yollarına ait enfeksiyon yayılımı açısından grafikler çekilmelidir. Çocuklarda, kan gazlarına bakılabilir.

Tedavi: Tedavide öncelikle ses tellerinin düzeltilmesi amaçlanır. Bunun için hastaya istirahat önerilir. Eğer larenjit, bakteriyel enfeksiyon komplikasyonu olarak ortaya çıkıyorsa antibiyotikler başlanır. İrrite (rahatsız) edici sigara, alkol, sıcak ve soğuk besinlerin alımı yasaklanır. Larenksi rahatlacak spreyler, buhar tedavisi verilir. Ayrıca diğer semptomlara yönelik tedavi de uygulanır. Sekresyon (salgı) varsa sekresyonu incelten, çıkmasını kolaylaştıran mukolitik ve ekspektoranlar verilir. (İlaç tedavisi olarak.) Hastalık, çocuk ve yaşlılarda ağır seyreder. İyi tedavi edilmezse pnömoni gelişebilir. Hastalara, bol sıvı almaları, yattıkları odayı nemlendirmeleri önerilir.

Durumu ağır olan çocuklarda ve yaşlılarda tedavi hastane şartlarında yapılmalıdır. Her an larenks ödemi gelişebilir ve trakeostomi açılması gerekebilir.

 

 

ANJİN

Anjin, tonsillaların ve farenksin iltihaplanması ile karekterize bir hastalıktır. Tonsillalar, lenf dokuları olup boğazın her iki yanında yer alırlar. Görevleri immün sisteme yardımcı olmaktır. Bu fonksiyonu da ağız yoluyla gelen mikroorganizmaları kendi üzerlerinde tutarak ve onlara karşı antikor geliştirerek gerçekleştirirler. Bu görev, immün sistem gelişine kadar (5-6 yaşa kadar) sürer.

Etyoloji: Çok çeşitli mikroorganizmalar tarafından meydana gelse de daha çok beta emolitik streptokoklarla oluşmaktadır. Bazen enfeksiyöz mononukleoz (Epstein-Barr virüsü) da anjine neden olmaktadır. Anjin çocuklarda daha sık görülür.

Üç yıl üst üste üç defa anjin, iki yıl üst üste 5 defa anjin, bir yılda 7 ve daha fazla anjin kronik anjine dönüşür. Tonsillaların rengi ve görünümü kronik anjini belirtir. Kronik anjinde artık tonsillalar cerrahi olarak alınmalıdır.

Belirti ve bulgular:

Yutmada güçlük ve ağrı ile başlar.
Ani başlayan ateş olur.
Boğaz ağrısı vardır.
Dil paslı ve şiştir.
Bulantı, kusma olur.
İştahsızlık vardır.
Ağızda kötü koku olur.
Bademcik ve yutakta kızarıklık ve şişlik nedeniyle hasta, ağzını zor açar.
Kol ve bacaklarda ağrı vardır.
Öksürük, ses kısıklığı vardır.
Burun akıntısı olur.
Bademciklerin üzerinde apseler, iltihaplı akıntı, küçük kanama odakları görülür.
Çene altı lenf bezlerinde ağrı olur.

Komplikasyonlar: Orta kulak iltihabı, nefrit kalp ve eklem romatizması, sinüzit, kronik anjindir.

Tanı: Tablo tipiktir, klinik belirti ve bulgulara dayanılarak konulur. Etkeni tespit için boğaz kültürü, MNI ile EBV (Epstein-Barr virüsü) araması yapılır. EBV ve beta hemolitik streptokok tedavisi özen gerektirir.

Tedavi: Tedavi semptomların giderilmesinin yanı sıra komplikasyonları ve çevreye bulaşmayı engellemeye yöneliktir. Antibiyotik olarak penisilin türleri kullanılır. Bazen ilave olarak kortizon kullanılabilir.

Anjinin en büyük özelliği, apseler oluşturmasıdır. Apselerin boşaltılması gerekir, hasta apseler boşalınca rahatlar, kendini daha iyi hisseder.

Antiseptikli gargara yaptırılır, ödemi ve ağrıyı azaltıcı spreyler kullanılır. Tuzlu su ile de gargara yapılabilir.

Ilık ve bol sıvı içecekleri çok alması, yumuşak ve sıvı gıdalara ağırlık vermesi önerilir.


facebook-paylas

Etiketler

Yorum Yok





Tibbiyardim.com Site İçi Arama:

Ana Sayfa

Anasayfa Anasayfa için tıklayınız !

Reklam