Son dönemlerin dikkat çekici tartışmalarından biri olan kürtaj konusuna yetkililer son noktayı koydu. Kürtajı cinayetle eş değerde tutan yetkililer bu konuda halkı bilinçlendirmek istiyorlar ve kürtajın doğum kontrol yöntemi olmadığını vurguluyorlar.
Sezaryen ve kürtaja yönelik soruların arttığını görmekteyiz. Bu sorulara en yetkili ağız olan Sağlık Bakanı Recep Akdağ’dan cevaplar aldık. Bakan Akdağ,”Sezaryen de kürtaj da tıbbi gereklilik olmadıkça asla başvurulmaması gereken bir yöntem. Bugün basındaki bazı tartışmalara bakıyorum; hep kadının hakkından bahsediliyor. Halbuki bebeğin de hakkı var. Tabii ki kadın kendi vücuduyla ilgili belli haklara sahiptir; sahip olmalıdır ama ortada bir canlıdan bahsediyoruz. Onun için ‘kadının hakkıdır’ diyerek böyle bir tartışmaya girmek çok yanlış. Tabii ki tıbbi gereklilikleri bütün bu tartışmaların dışında tutuyoruz” dedi.
Bebeğin sağlık problemleri olabileceği olasılığını öne sürenler down sendromu olan bir bebek olursa bile kürtaja olumsuz mu bakılır sorusunu soranlara Akdağ,”Down sendromlu olsa da o bebek sonuçta bir canlıdır. İş, tıbbi gerekliliklerin dışına taştığı zaman, ortada bir canlının hakkından bahsediyoruz” diye yanıt verdi.
Kürtajla ilgili ön görülen bilgilere bakıldığında oldukça farklı kanıların gerçekleştiği görülmekte. Toplumda kürtaja yönelik fikirler bunun bir doğum kontrol yöntemi olarak algılanıp günden güne artmasına neden olmakta. Yaşam hakkı bulunan bir canlıyı onu hayatta tutması gereken kişi gözden çıkarıyor ve bu konuda da yeterli bilgiye sahip olamıyorsa burada durup düşünülmeli.
Sağlık Bakanı Recep Akdağ kürtajı şöyle anlattı: ”Kürtaj, bir kadının rahmini kazıyorsunuz; oradan bebeği alıyorsunuz. Bir dünya da komplikasyonu var. Bugün maalesef bir arkadaşımız, ‘doğum kontrol yöntemlerinden biri de kürtajdır’ diye yazmış. Bunlar o kadar bilim dışı şeyler ki. Kürtaj kesinlikle bir üreme sağlığı tedbiri ya da bir aile planlaması yöntemi değildir. Bilimsel olarak hiç kimsenin bu hususta bir tereddütü bile yok. Bir ülkede eğer 100 hamile kadından 10’u, 7’si, 8’i kürtajla bebeğini aldırıyorsa bu üreme sağlığı tedbiri ya da bir aile planlaması yöntemi gibi kullanılıyor demektir. Üreme sağlığı tanımına da asla uymayan bir iştir.”
Kürtaja yönelik polemikler devam ederken kürtajın yasaklanmasına dair haberler kulaktan kulağa dolaşıyor. Bakan Akdağ’a kürtajın yasaklanması konusu ve on haftalık kriterin tartışılacağın sözlerine ekledi. Akdağ,”O konuları da tartışacağız. Hazırlanacak raporu ben kendi başıma kararlaştıracak değilim. Bakanlar Kurulu’na götüreceğiz” dedi.
Sevilay Gürsoy
Tibbiyardim.com Yazarı
Yorum Yok