Kulakla ilgili enfeksiyon/mantar ile ilgili bir şikayet geldiğinde hastalara sorduğumuz ilk sorulardan biri oldu kulak çöpü kullanımı. Bu zararlı nesneyi kim üretti neden üretti gerçekten anlamakta zorluk çekiyorum bir hekim olarak. Artan hijyen sapkınlığının bir ürünü olarak ortaya çıkan kulak çöpü kullanımının kulaklara verdiği zararı bugün sizlerle paylaşacağım. Önce kulağımızın bir hastalığı olan otitis externayı ( Dış kulak İltahabı ) ve dış kulak yolumuzun normal halini anlatalım.
Kulağımızda ki yararlı bakteriler: Vücüdümuzun deri kısmında olduğu gibi dış kulak yolunda da sağlığımız için gerekli olan flora ortamı bulunmaktadır. Yani biraz daha açarsan kulağımızın için de normal de bizi hasta etmeyen ( patojen olmayan ) bazı bakteriler bulunur. Örneğin Stafilokoklar, difteroid basiller ve alfa hemolitik streptokoklar. Bu bakteriler normalde dış kulağımızın sağlıklı bir şekilde kalabilmesi için gerekli mukoid tabakayı oluşturur.
Kulak Çöpü İle Dışardan Gelen Mantar ve Bakteriler: Yararlı bakterilerin aksine kulak çöpüyle, kulak yolumuza zararlı bakterileri dışardan biz ekeriz. Bazense kulakta bulunan yararlı bakterileri bu ortamdan aldığımız için yerine vücudumuz için zararlı olan bakteriler/mantarlar üremeye başlar ( Mantar: Aspergillus, Candida Bakteri: Pseudomonas, Proteus, Escherichia coli gibi ) . Bu bakteriler ve mantarlar kulağımızda çoğalarak çeşitli akıntılara, kızarmalara kötü kokulara, kaşıntılara, duyma kaybına, hatta kulak zarını delebilecek ölçüde çeşitli rahatsızlıklara neden olurlar.
Kulak Çöpü Sizi Sağır Edebilir:
Normal bir insanda kulak zarı dış kulağın 2.5 cm -3 cm ilerisinde bulunmaktadır. Normalde vücudumuzun kulağı temizleme biçimi içeriden dışarıya doğrudur. Ancak kulak çöpü ile yapılan temizlik dışarıda ki mikroorganizma ve mantarların içeriye doğru itilmesi yönünde olur. Düşünün ki bütün mikroorganizmaları normalde ulaşamayacakları yer olan kulak zarının önüne kadar süpürüyorsunuz. Bu ortam bakterilerin ve mantarların yetişmesi, gelişmesi için çok müsait bir ortam haline geliyor. Daha sonra bu mikroorganizmalar buşon dediğimiz tıkaçlar haline dönüşüp kulağınızı tıkıyor bazen ise kulak zarının iltihaplanmasına ve hatta delinmesine yol açabiliyor.
Normal bir dış kulaktada kir oluşabilir ancak vücut bunu kendi yöntemleri ile dışarı atar:
Bütün sağlıklı insanlarda kulak yolunda ölen hücreler vücudun kendi savunma mekanizmaları sayesinde dışarı atılır normal ve doğal olan budur. Yani illa ki sizin kulağınıza kulak çöpü sokmanız gerekmiyor. Bazen bazı durumlarda kulaklarda buşonlar oluşabilir ancak bununda çözümü yine kulak çöpü değil bir KBB ( Kulak-Burun-Boğaz ) uzmanına görünmeniz ve gerekli görüldüğü takdirde ( Duymanızın engellendiği durumlara ) temizlenebilir. Sık kulak temizliği diye birşey yoktur, ancak ve ancak gereklilik halinde kulak temizliği hekimlerce yapılmalıdır. Sürekli olarak hastaneye koşup kulak temizliği yaptırmaya çalışmakta zararlı bir durumdur çünkü az önce anlattığımız gibi kulağımızın normal bir yapısı florası mevcuttur ve bu floranın ( yararlı bakterilerin ) yapısını bozmak isteyeceğimiz son şeydir.
Havuza girerken ve Banyo yaparken öneriler:
Özellikle havuz suyunda çeşitli bakteriler mevcuttur. Bunlar bazen dış kulak floramıza yerleşir ve hastalıklara neden olur. İşte bu yüzden havuz sırasında kulak tıkacı kullanılabilir. Bu zararlı bakterilerin kulağınıza yerleşmesinde bir barikat görevi görecektir. Yine banyolarda mantarların ve bakterileri kulağınıza yerleşmesine sebep olabilir. Bazı insanların kulak yapıları bu yerleşime anatomik olarak daha uygundur. Eğer kulağınıza banyo ve havuzdan sonra çok su kaçıyor ise yine banyoda da kulak tıkacı kullanabilirsin. Bu tip basit bir önlem sizi dış kulak ve orta kulak enfeksiyonlarına yakalanmanızı önleyici en önemli tedbirlerdendir. Aynı zamanda A, C, E vitaminleri ve bağışıklık sisteminizi kuvvetlendirici besinlerde bu tip dış kulak enfeksiyonlarına karşı direncinizi kuvvetlendirecektir.
Kişisel görüşüm 10 Yılın en zararlı aleti olan kulak çöpünün yasaklanması yönünde. Yasaklanır mı yasaklanmaz mı bilinmez ancak siz siz olun kulağınızı temizlemek için birşeyler sokmayın. Kısaca dış kulağınızın sağlığı doğal ve normal olarak onu fazla kurcalamamanızdan geçiyor. Sağlıklı ve Mutlu Günler Dileğiyle…
Dr. Ahmet Bahadır UÇAR Söğütlü Aile Sağlığı Merkezi.
Yorum Yok