Gözlerdeki şeffaf merceklerin saydamlıklarını kaybetmesi sonucu geri dönüşü olmayan hastalıktır. Genellikle ileriki yaşlarda görülür. Bulaşıcı bir hastalık değildir, bir kişiden diğerine öpme veya sarılma ile geçiş olmaz. Genetik yatkınlık bu hastalığın görülmesinde çok önemlidir. Özellikle genetik geçişli katarakt bebeklikte görülür. İleriki yaşlarda görülen katarakta daha çok biyolojik çevre baskın rol oynar.
Katarakta Neler Sebep Olur?
Yaşlılık özellikle 60 yaşın üstünde olma, şeker hastalığı (diabetes mellitus), gözün bir darbeye veya yıpratıcı etkene maruz kalması(trafik kazası, kimyasal dumanlar gb), steroid içeren ilaçların kullanımı, kronik göz içi enfeksiyonları, agır göz içi ameliyatları bunlar gözde katarakta çıkmasının sebeplerindendir.
Kataraktın Belirtileri Nelerdir?
-Görmede bulanıklık ve ilerleyen zamanlarda görme alanının gitgide küçülmesi
-Çift (çatal) görme
-Gözlerde sıklıkla meydana gelen kamaşmalar özellikle parlak ışıklarda daha sık
-Akşamları önünü görememe
-Renklerin karışması mavi rengin ayırt edilemicek duruma gelmesi
-Sıklıkla gözlerde ve başta şiddetli ağrıların meydana gelmesi
Bu şikayetlerden bir kaçı sizde görünüyorsa en kısa zamanda bir göz doktorundan randevu almalısınız.
Katarakt Çeşitleri Nelerdir?
– Nükleer katarakt: En içteki nükleusun (çekirdeğin) nokta şeklinde kesifleşmesi.
– Kortikal katarakt: Lensin dış yüzeyinin kesifleşmesi.
– Kortikonükleer katarakt: Lensin dış yüzeyi ve içteki nükleusun kesifleşmesi.
– Arka kapsül katarakt: Lensin arka kapsülüne yakın kısmının kesifleşmesi.
– Matür katarakt: Lensin tamamının kesifleşmiş hali.
– Nigra katarakt: Kataraktın olgunlaşmış en sert hali.
Doğumsal Katarakt (Bebeklerde Görülen Katarakt)
Anne hamileyken X ray ışını, yanlış ilaç kullanımı, kimyasal gazlara maruz kalma annenin geçirdiği bazı hastalıklar doğumdan sonra bebekte katarakta sebebiyet verebiliyor.Bebeğin bazen iki gözünde bazende tek gözünde katarakt olabiliyor. Tek tedavi yöntemi olarak ameliyat öneriliyor. Ameliyat olan bebekler de ilerde göz tembelliği gibi rahatsızlıklar ortaya çıkmaktadır. Bu durum gözlüklerle ve göz egzersizleriyle aşılmaya çalışılıyor ama yüzde yüz görme kazanılamıyor.
Kataraktın Tedavisi Nedir?
Tedavi yöntemi şeffaflığını kaybeden göz merceğinin çıkartılıp yerine yenisinin takılmasıdır. Ameliyat kesinlikle şarttır. İlaçla gözlükle katarakt tedavi edilemez.
Katarakt Ameliyatı:
Göz içi merceğinin yenisi ile değiştirilmesi işlemidir. Bebeklerde genel anestezi altında yetişkinlerde ise sadece gözlerin uyuşturulması ile yapılmaktadır. Lazer ameliyatı olarak bilinen operasyonun tıbbi adı FAKOEMÜLSİFİKASYON kısaca FAKO olarak adlandırılıyor. Burada kullanılan enerji Ultrason (ses dalgası) enerjisidir, söylenenin aksine Lazer enerjisi(yoğunlaştırılmış ışık) değildir. Kısa süren ve hafif bir ameliyattır, çoğunlukla hastalar aynı gün içerisinde taburcu olmaktadırlar.
Sağlıklı ve Mutlu Günler Dileğiyle…
Dr. Ahmet Bahadır UÇAR
2011 Tüm Hakları Saklıdır. Yazı yazarın izni olmadan hiç bir makalede,dergide sitede yayımlanamaz…
Yorum Yok