Merhabalar öncelikle bu yazımız doktorlar için olacak, bu yazımız da sizlere Kan da Periferik yaymada Eritrositlerin şekillerini ve ne anlama geldiklerini anlatmaya çalışacağım.
İlk Konumuz:
Mikrositoz: Mikrositoz eritrositlerin hacimlerinin normalden küçük olmasına verilen isimdir. Normalde eritrositlerin hacminin 80-100 fL ( fentolitre ) olması gerekmektedir. Ancak Mikrositer Anemide özellikle görülen mikrositoz’da eritrositlerin boyutu ( hacmi ) 80 fL’nin altında olmaktadır.
Mikrositoz Hangi Durumlarda Görülür ?
Mikrositoz, Demir eksikliği anemisi, talesemi, kurşun zehirlenmesi, kronik hastalık anemisi ve bakır eksikliği hastalıklarında görülür.
Bölüm-2
Makrositoz: Makrositoz eritrositlerin hacimlerinin normalden büyük olmasına verilen isimdir. Normalde eritrositlerin hacminin 80-100 fL ( fentolitre ) olması gerekmektedir. Ancak Makrositer Anemide özellikle görülen makrositoz’da eritrositlerin boyutu ( hacmi ) 80 fL’nin üstünde olmaktadır.
Makrositoz Hangi Durumlarda Görülür ?
Makrositoz, özellikle B12 vitamini eksikliği, folat eksikliği, hipotiroidi, çok yoğun alkol kullanımı, kronik karaciğer hastalıkları, aplastik anemi, MDS ( miyelodisplastik sendrom) hastalıklarında görülebilir.
Bölüm-3
Hipokromi: Eritrositlerin içlerinde hemoglobinler bulunmaktadır. Eritrositlerin içindeki hemoglobin alanlarının azalmasına bağlı olarak, eritrositlerde bulunan boşluk ve soluk alanın 1/3’den daha büyük olmasıdır. Bu genellikle mikrositoz ile beraber görülmekte olup Hemoglobin Sentez bozukluğunu gösterir.
Bölüm-4
Hedef Hücre ( Target Cell ) : En sık talesemiler de görülen bu durum, ortası basık ve aynı dart tahtasındaki on iki bölgesi gibi eritrositin ortasındaki basık bir alanla karakterizedir. Aynı zamanda Hepatit C, Kronik Karaciğer Hastalığı, Dalağın alınması ( Splenektomi ) , demir eksikliği ve orak hücreli anemi‘de de target cell hücreleri görülebilir.
Bölüm-5
Burr Cell ( ekinosit ) : Kronik Böbrek Yetersizliği ve pirüvat kinaz eksikliğin de görülen hücre biçimidir.
Akontosit: Doğal olmayan hemoglobin kalıntıları içeren eritrosit şekileridir. Abetalipoproteinemi ve özellikle Kronik Karaciğer hastalıklarında görülür.
Heinz Cisimciği ve Blister Hücreler: G6PD eksikliğin de görülen hücre biçimidir.
Çekirdekli Eritrositler: Eğer bir hasta da çekirdekli eritrositleri yoğun bir biçimde görüyorsanız bu eritropoezin arttığı hastalıkları akla getirir. Özellikle lösemi ve kemik tümörü infiltrasyonları akla gelmelidir.
Anizositoz: Eritorositlerin büyüklüklerinin birbirinden farklı olmasıdır. Bütün anemi tiplerinde görülen bu durum özellikle megaloblastik ameileri akla getirir.
Bölüm-6
Howell-Jolly Cisimcikleri: Eritrositlerin olgunlaşırken eritrositin içinde nükleer materyal kalıntısı kalmasıyla oluşan cisimciklerdir. Özellikle splenektomi, aspleni, megablastik anemi gibi eritropoetik bozukluklarda görülür.
Mutlu ve Sağlıklı Günler Dileğiyle.
İnt. Dr. Ahmet Bahadır UÇAR
Tibbiyardim.com Editörü.
Merhaba, evlenmek üzereyim. Ortalama eritrosit hacmi: 77,9 nötrofil yüzdesi : 39 nötrofil sayısı : 2,73 lenfosit sayısı : 3,29 eozinofil sayısı : 0,37 çıktı. Diğer değerler normal. MİKROSİTOZ EŞ SORGULANSIN, diyor. Ne yapmalıyım. Yardımcı olursanız sevinirim. 27 yaşındayım. B12 iğneleri vuruldum. Hafif halsizlik var. Erkeğim.
Ne kadar zamandır evlisiniz Nurkan bey?
Merhaba evlenmem üzereyim. Sağlık raporumu alırken bir sorunla karşılaştım. Aynen şöyle yazıyor. Mikrositoz eş sorgulansın. Hematoloji konsültasyonuna görülmesi önerilir. Korkuyorum önemli birşey varmıdır ?