Hastalığın nerde ne zaman hangi yaş grubunda karşımıza çıkacağı bilinmez. Bizler vücudumuzu tanımadığımız, ona kulak vermediğimiz sürece zorluklarla karşımıza çıkmaya devam edecektir. Demans hastalığı, zorluk derecesi ve genel olarak ileri yaşlarda ortaya çıkmasıyla bilinen bir hastalıktır. Demans hastalığı merkezi sinir sisteminde hasar oluşturuyor.
Uzmanlar, demans hastalığının özellikle yaşlanan bireylerde sağlık problemlerine neden olduğunu bildirmektedir. Hastalığın sinir sisteminde oluşturduğu hasardan dolayı kişinin zihinsel yeteneklerini etkileyerek, günlük yaşamını da zorlaştırır hale getirir. Halk arasında bunama olarak bilinen bu hastalık için Nöroloji uzmanı Dr. Mustafa Çam, “Demans hastalığına neden olan 100’den fazla hastalık bildirilmiştir. Özellikle 65 yaşın üzerindeki kişilerde demans sendromunun en sık görülme nedeni alzheimer hastalığıdır” dedi.
Demans hastalığı, bir dizi incelemeden geçtikten sonra kesin kanıya varılabilecek bir hastalıktır. Hastaya, fiziksel muayene, mental muayene, nörolojik muayene ve laboratuar incelemeleri sonucunda teşhis konulmaktadır. Uzman Dr. Mustafa Çam, hastaları aydınlatmak açısından, normal seyrinde yaşlanma ile demans hastalığının karşılaştırmaması konusunda çeşitli telkinlerde bulundu. Dr. Mustafa Çam, , “Normal yaşlanmayı demanstan ayıracak başlıca kriterler, kişinin demansa yönelik şikayetlerinin günlük yaşam aktivitelerini etkileyip etkilemediğini ile görülebilir. Yani geçmişteki performansı ile şimdikini karşılaştırmak gerekir” dedi. Demans hastalığına en ciddi nedenlerinden bir tanesi de alzhemirdir. Alzhemir, bireylerin yaşları ile paralel olarak ortaya çıkmaktadır. 60-65 yaş grubunfa 100 kişiden 5-10 arasında, 85 ve üzeri yaş gruplarında her yüz kişiden 30-50 arasında değişmektedir. Günümüz yüzyılında bunamaya neden olan alzhemir hastalığı, ciddi boyutlarda artış göstermekdir. Çam, “Bunamanın en önemli nedeni olan alzhemir hastalığının en önemli özelliği
sinsi başlaması ve yavaş ilerlemesidir. Son kaydedilenlerden geriye başlayarak bilgi kaybolması olmaktadır.1-2 saat önce olan bir olayın ya da yapılan bir konuşmanın kolaylıkla unutulmasına karşın yıllar öncesinde yaşanılanların anımsanması şaşkınlığa sebep olur.
Seyir, orta yaş-gençlik-ergenlik-çocukluk-bebeklik şeklinde olmaktadır. Alzhemirın tanısı belirli bir dönem sonrası zihinsel bozukluğun günlük yaşam aktivitelerini olumsuz etkilemesi sonucu konulur” diye konuştu.
Özellikle yaşlılarda meydan gelen alzhemir hastalığının evreleri bulunmaktadır. Bunlar erken evre, orta ve geç evre olmak üzere 3 çeşit evredir. Bu evrelerin her biri 4-5 yıl sürmektedir. Mustafa ÇAM,“Erken evrede yakın geçmişin hatırlanmaması ve yeni bilgi öğrenme kapasitesinin azalması en çarpıcı özelliktir. Konuşulanların tekrar tekrar konuşulması, kişisel eşyaların yerlerinin karıştırılması, alışveriş listesinin unutulması, isim unutkanlıkları, kelime bulma güçlüğü, ocakta yemek unutulması, ocak gazının açık unutulması, sık sık yeniden okuma, yeni cihazların kullanılamaması bu döneme özgüdür. Orta evrede başkasının yardımına gereksinim belirginleşir. Dil kusuru mevcuttur. Durumlarının farkında değillerdir. Hobiler tamamen yitirilmiştir. Kendine bakım ve özen yitirilmiştir. Kaybolma oranı yüksektir. Banyoda direnme olur. Uyuklama sıktır. Gün batımında kötüleşme olur. Davranışsal ve psikiyatrik belirtiler görülür” diye konuştu.
Hastalık hakkında küçük bir araştırma yapan bireyler, demans oldum kaygısıyla tedirgin olmaya başlıyorlar. Belirtiler, bireyin aslında içinde bulunduğu yaş ile orantılı olarak doğal tepkilerinden ibarettir. Uzmanlar, her yaşlının demans hastası olarak gösterilmesinin, her unutkanlığı olanın, bunun yanı sıra bireyin davranışlarındaki agresiflik, hırçınlık, saldırganlık gibi tepkilerin demans habercisi olarak algılanmasının yanlış olduğunu söylemektedirler.Demans, özellikle yaşlılarda görünen bir hastalık olduğundan, yaşlıların tedirgin olmamasını, yaşlılığa bağlı unutkanlık olabileceği gerçeğini göz ardı et edilmemesi gerekliliğini bilmemizde fayda vardır.
Hastalıklar hangimizin kapısını çalmadı ki? Kimse hasta olmadım diyemez. Yaşadığımız yüzyılda sanayileşmenin de etkisiyle bir çok hastalık baş gösterdi. Yediğimiz besinlerin nerdeyse hormonsuz olanı kalmadı. Hasta olmamak imkansız bir hal aldı desek yeridir. Bize düşen Öncelikli olarak kendimizin doktoru olmayı, sonra bilinçli bir şekilde periyodik kontrollerimizi yaptırmalıyız.
Sevilay Gürsoy
Tibbiyardim.com Yazarı
22 yaşında demans hastasıyım çocukluğumdan beri var yeni fark ettim kaçarak yaşamaktan başka çarem yok