Geçtiğimiz yüzyıllarda “Kralların Hastalığı” olarak bilinen GUT hastalığı kandaki ürik asit miktarının artması ve eklemlerde monosodyum ürat monohidrat (MSÜ) kristallerinin birikmesi ile ortaya çıkan,eklem iltihabı ile seyreden kalıtsal veya sonradan oluşabilen bir grup hastalığın oluşturduğu tablodur.Ağrılı bir hastalıktır.
Gut hastalığı erkeklerde daha sık görülür.
Gut hastalığında eklemlerde iltihap belirtileri olan ağrı,kızarıklık,şişlik,hareket kısıtlılığı,ısı artışı gözlenir.Eklemlerden sonra en sık böbrekler hastalanır.
Gut Hastalığı Nasıl Oluşur ?
Gut hastalığı genel olarak sebebi bilinmeyen şekillerde oluşur.Bu durumlarda kandaki ürik asit miktarı %80 normal olarak gözlenir.Ancak glukoz-6-fosfataz(enzim) eksikliği,nükleik asit döngüsünün artması(kan yıkımı sebebiyle yada kan hücrelerinin sayısının anormal artması),böbrekten atılımın azalması,toksinler(kurşun gibi),ilaçlar(diüretikler,siklosporinler),böbrek yetersizliklerinde,laktik asidoz,ketoasidoz(vücuttaki kimyasal maddelerin asitlik derecesini artırması sonucu görülen durumlar) sebepleriyle de oluşabilir.
Akut Artrit Nedir?
Aniden gelişen eklem iltihabıdır.Genelikle ayak başparmağı ekleminde görülür.En az omurga eklemlerinde görülür. Tetikleyici bir durumu takiben gözlenir.
Tetikleyici durumlar şunlardır:
Kronik Tofüslü Artrit Nedir?
Tekrarlayan akut artrit(üstte açıklandı) ataklarında sürekli ürat kristalleri çökmesiyle gelişmektedir.Tofüsler en sık kulak lobunda ve ayak başparmağı altında,kasların kemikle birleşme bölgelerinde ve dirsek bölgesinde oluşur.Tofüs iltihabi ,kristalerin biriktiği bir kese kitlesi olarak düşünülebilir.
Gut Hastalığının Tanısı Nasıl Konulur ?
Aralarında sıvı bulunan eklemler vardır.Bu sıvıda akyuvarlar içinde iğne şeklinde kristallerin görülmesi ile konulur.
Gut Hastalığının Tedavisi Nasıldır?
Dikkat:Akut tedavide allopurinol,aspirin ve ürikozürik kesinlikle kullanılmamalıdır.(ürik asitin böbrekte geri emilimini inhibe eder.)
Diyet Nasıl Olmalıdır ?
Amacımız vücuttaki ürik asit miktarını artırmamaktır.Bu sebeple hücre sayısı fazla olan karaciğer, böbrek gibi sakatatların tüketilmemesi uygun bulunur.Protein içeren yiyecekler (özellikle et) aşırıya kaçmadan yenilmelidir..Yeni bulunan ilaçlarla hastalar için diyette rahatlık sağlanmıştır.
Stj. Dr. EMRE ARIKAN
2011 Tüm Hakları Saklıdır. Yazarın izni olmadan herhangi makale, yayın ve sitede yayımlanamaz…
Yorum Yok