Gebelikte Sık Rastlanan Yakınmalar

Gebelikte Sık Rastlanan Yakınmalar

Gebelikte sık rastlanan yakınmaların çoğu hastalanın bu konuda eğitilmesi ve acil önlemlerle hafifletilmesi sağlanabilir.  Gebelikte kaçınılması gereken birçok şey vardır. Bunlardan en önemlisi ise ilaç kullanımıdır.

Şimdi gebelikte rastlanan yakınmaların bazılarını inceleyelim;

Ptyalizm:

Gebelikte aşırı tükürük seyresyonu seyrek ama oldukça sıkıntı veren bir durumdur. Biz duruma ptyalizm diyoruz. Günde 4 kez 8-15 mg belladona ilacı oral yoldan ( ağız yoluyla )  verilerek bu sıkıntı giderilebilir.

Pika:

Besin değeri olmayan veya sağlığa yararsız maddelerin yenmesi olayıdır. Halk arasında buna aşermek denir. En sık yenen maddeler toprak, kil, sabun ve çamaşır kolasıdır. Bu olay fizyolojik bir ihtiyaç olmayıp daha çok folklorik adetlerle ilgilidir ve özellikle Türkiye’ nin Güneydoğu bölümünde yaygındır. Pika zararlı bir alışkanlıktır çünkü; besleyici gıdaların yerine besleyici değeri olmayan maddeler yenmektedir. Dolayısıyla yetersiz beslenme ortaya çıkmaktadır. Bu grup hastalara iyi beslenmenin önemi anlatılmalıdır.

Anormal Derecede İdrara Çıkma:

Gebelikte anormal derecede idrara çıkma oldukça yaygın bir şikâyettir. Bu olaydan dolaşım yapısındaki pelvik dolgunluk ve hormonal değişiklikler sorumludur. Gebeliğin ileri evrelerinde büyüyen uterusun mesaneye baskısı ve fetusun karındaki duruş şeklinde olan kısmının mesane kapasitesini azaltması sonucu da şikâyetler artar.

İdrarda kan görülmesi üriner ( boşaltım sistemi ) enfeksiyonu olduğunun bir göstergesi olarak kabul edilir, bu nedenle tanı ve tedaviye yönelik yaklaşımlar gerebilir. Bu konuda yapılması gerekn en önemli şey hastaneye başvurmaktır. Hekim denetimi altında bu sorunu hemen ortadan kaldırmak iyi olacaktır.

Varis Oluşumu

Dış genital organlar ve bacaklarda varisler gebe kadınlarda sıklıkla oluşmaktadır. Böyle hastalarda sıklıkla aileden gelen bir varis öyküsü vardır.  Varislerin meydana gelmesinde en önemli faktör, genişleye uterusun bacaklardan venöz dönüşü sağlayan kan damalrına baskı yapmasıdır. Gebeliğin erken dönemlerinde, hekim hastasında varis oluştuğu takdirde bacak masajları yaptırması ve varis çorapları giydirmesi gerekmektedir.  Gebelik sırasında özel tedavi ( enjeksiyon ve cerrahi ) yapılması yasaktır.  Yüzeysel varisler derin ven hastalığının habercisi olabilir. Bu hastalar derin ven tıkanması bulguları bakımından dikkatlice takip edilmelidir.

Gebelikte Ödem

Gebeliğin ileri dönemlerinde venöz dönüş yetersizliğine bağlı ödeme sıklıkla rahatlanır ancak ciddi bir problem değildir. Bu yüzden gebelerin telaşa girmesine hiç gerek yoktur. Yaygın ödem ellerde, yüzde olabilir ve yüksek tansiyonlu hastalarda bu belirtiler dikkat çekmektedir. Gebelikte ödem, plesental ve streoid hormonlarının etkisi sonucu meydana gelen sıvı retansiyonuna bağlıdır.

Memelerde Hassasiyet

Özellikle erken ve geç gebelik evrelerinde memelerde fizyolojik doluluk nedeniyle hassasiyet olmaktadır. Uygun ölçüde bir sütyen gebenin rahatlamasına sebebiyet verir. Bu sütyenler 24 saat boyunca giyilmelidir. Buz uygulaması da rahatlatıcı bir eylem olmaktadır. Hormon tedavisin bir yararı yoktur. Bu yüzden doktorunuzun önerdiği şekilde bir sütyen giyerek buz tedavisi uygulamanız sizin için en doğru tercih olacaktır.


facebook-paylas

Etiketler

Yorum Yok





Tibbiyardim.com Site İçi Arama:

Ana Sayfa

Anasayfa Anasayfa için tıklayınız !

Reklam