Bir ailenin aile kavramına layık olabilmesinin adı, bebektir. Kadınların miladı olarak geçen hamilelik döneminde mucizevi bir şekilde gelişen ve büyüyen bebekler doğum anına kadar anne karnında gelişimlerini tamamlayacakları günü beklerler. Günümüzde doğum için de birçok çeşidin mevcut oluşu ve tıbbın sihirli elleriyle daha sağlıklı bir yaşam imkanının sunulması insanlık adına mükemmel bir imkan. Son dönemlerde özellikle ünlü simaların tercih ettikleri sekiz aylıkken sezaryen kararı fiziklerinin daha çok bozulmasını engellemek adına alınan bir karardır.
Dünyanın dikkatini çeken bu durum ünlü simaların güzellik adına henüz gelişim süreci içindeki bebeklerini dünyaya getirmeleri ciddi tartışmalara neden oldu. Zira bebeğin gelişimi eğer sekiz ayda tamamen yeterli olsaydı bu zamanda doğum gerçekleşirdi ancak bu duruma müdahale etmek fikri bebeğin sağlığı için ciddi tehditler oluşturabilmekte. Ünlülerdeki bu sezaryen çılgınlığının altında yatan sebep ise kısa zamanda eski fit görünümlerine kazanma arzusudur. Bu çılgınlığa öncülük eden dünyaca ünlü tanınmış yıldızlardan bazıları şöyle; Miranda Kerr (29), Angelina Jolie (36), Nicole Kidman (45) ve en sonda ünlü model Alessandra Ambrosio (31) sekizinci ayda bebeğini sezaryenle kucağına aldı. Alessandra Ambrosio, doktorunun da gözetiminde bebeğinin geliştiğine karar verdikleri anda gerçekleştirdiği doğumun, sekizinci ayda olmasının nedenini ise vücuduyla para kazanmak olarak açıkladı. Ambrosio, “8’inci aydan sonra bebek fazla gelişmiyor buna rağmen karın büyümeye devam ediyor” demiş.
Bu eşkilde doğum yapan ünlülerin en fazla iki ayda dümdüz bir karınla yeniden flaşlara poz verdikleri görüldü. Ancak uzmanlar bu çılgınlığın pekte doğru olmadığını ifade ettiler. Ülkemizde de gündeme gelen bu konuyla ilgili Maltepe Üniversitesi Doğum ve Kadın Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serpil Bozkur şöyle konuştu:“8 aylıkken doğum çok yanlış olur. Bebeğin beyni ve akciğerleri yeterince gelişmemiş olabilir. Biz ancak anne karnında birtakım problemler varsa, bebek açısından risk oluşturuyorsa en erken 2 hafta kala bebeği sezaryenle alıyoruz. Eğer anne diyabet hastası veya ağır tansiyon hastasıysa ve bebek açısından risk oluşmuşsa zorunlu olarak bebeği erken alabiliriz. Ama estetik kaygıyla bebeği anne karnından erken almak oldukça yanlış olur. Zaten karın çevresindeki çatlaklar 4’üncü-5’inci ayda başlıyor. 8 aydan sonra karın en fazla 5 santim daha büyüyor. 5 santimin yaratacağı etki nedir ki? Estetik açıdan da anne için bir değişiklik yaratmaz.”
Birçok uzmanın kınadığı bu olayın pekte etik olmadığını ve doğanın kanunlarına karşı gelindiğini ifade eden İstanbul Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Cemil Akgül, şöyle konuştu: “Bir bebeğin anne karnında olma süresi 281.5 gündür. Gebelik süresinde bebek meyve gibi olgunlaşır. 37. haftada akciğerler ancak olgunluğa erer. Bebek, sağlık sorunu yoksa, suyu gelene kadar anne karnında kalmalıdır. Aksi durum, hem doğaya aykırı hem de etik değil. Bebek, son haftalarında maksimum kilo almaya başlar. Bebek haftada 200-250 gram alırken annenin de kilosu artar. Annenin görüntüsü nedeniyle çocuk, zamanından önce alınamaz.”
Sırf fiziklerinin daha çabuk düzelebilmesi adına bebeklerinin sağlığıyla kumar oynayan ünlü simalar halk arasındaki hayranlarına da kötü örnek teşkil edebilmekteler.
Sevilay Gürsoy
Tibbiyardim.com Yazarı
Yorum Yok