7-) Eylemle gelen distoni ( Katip Distonisi, Müzisyen Distonisi )
Belirli bir eyleme özgü distoni grubudur. Normalde hastada hiçbir şikayet yokken eylem yapılmaya başlandığında şikayetler ortaya çıkar. Bu distonilerin en ilginçlerinden biride yazıcı ( katip ) krampıdır.El ve önkol kaslarını tutan bu distoni türü yalnızca yazı yazarken baş gösterir. Hastaya kalem verilip yazı yazması istendiğinde hasta kalemi istemsiz bir biçimde aşırı derecede sıkar, bilekte ve dirsek kısmındaki kaslarda gerginlik ve kasılmalar görülür. Parmaktaki kaslarda dengesizlikler ve aşırı kasılmalar, bilekteki kaslarda anormal kasılmalar görülür. Bu kasların anormal hareket ve kramplarıyla yazı iyice bozulur ve anlaşılması, okunması zor bir hal alır.
Hastaların çoğu bu durumdan kaçınabilmek için diğer elleriyle yazı yazmaya başlarlar ancak maalesef bu sinsi hastalık %20-30 oranında diğer eli de tutar. Dinlenme halinde herhangi bir yakınma yoktur ve garip şekilde hasta örgü örebilir, makasla iş yapabilir, para sayabilir, yada yazı yazmak dışında herhangi ufak hareketleri yapabilir.
Eyleme özgü distoni anlaşılabileceği gibi bu gruptaki hastaların özellikle belirli bir eylem yaparken ortaya çıkan hareket dengesizliklerinin olduğu bir gruptur.
Müzisyenler, terziler ve cerrahlar gibi ellerini kullanarak uzun süre iş yapan meslek sahiplerinde de bu tip distoniler ortaya çıkabilir. Bu distoniler nedeniyle meslek değişikliğine giden bir çok hasta vardır.
Distoniyi çok daha iyi kavrayabilmeniz için sizin için hazırladığımız en çok görülen distoni tiplerine göz gezdirmenizi öneririz.
Yorum Yok