Erken Doğum Eylemi
Erken Doğum Eylemi Tanısı:
Doğum Eylemi; fetüs ve plasentanın dışarı çıkması içi giderek artan tarzda serviksin açılmasına ve silinmesine yol açan kontrollü uterus kasılmaları sürecidir.
Erken Doğum Eylemi; 20. Gebelik haftasından sonra ancak 36. Gebelik haftasından önce olan doğum eylemi olarak tanımlanır. Düzenli ve ağrılı kasılmalar olması gereklidir. En az 30 dakikalık bir gözlemde her on dakikada en az iki kasılma olmalıdır. Erken doğum eylemi sosyoekonomik durum ve birçok faktörlere bağlı olarak tüm gebeliklerin % 5 ya da % 15’inde görülür. Prematür süt çocuklarında yaşama oranı ve hastalığın görülme eylemi düşüktür. Süt çocukların büyük bir bölümü yani % 13’ü düşük doğum olarak adlandırılır.
Prematür (Erken doğum) doğum ağırlığı 1000 -2500 gr ve immatür (yine erken doğum) doğum ağırlığı 1000 gramdan azdır. Bu süt çocukların bakımının ne denli zor olduğunun göstergesidir. Bu nedenle erken doğum olaylarını önlemek ve ortadan kaldırmak için gerekli tüm gayretler gösterilmelidir.
Birçok gebelik, anatomik ve medikal bozukluk erken doğum eylemi ile birlikte bulunmaktadır.
Erken Doğum Eylemi Nedenleri;
Erken Doğum Eyleminde Önemli Noktalar
Laboratuar Çalışmaları
Erken Doğum Eyleminde Tedavi
Uygun bir yöntem için 30-60 dakika gözlenmelidir. Bu konuda tedavinin nasıl olacağına karar verirken gebeliğin devamında herhangi bir hastalık olmaması gerektiği gibi servikal büyüme ve silinmesi derecesi ve uterus kasılmaları belirleyici rol oynar. Daha uzun süreli eylem önerilmez, çünkü doğum eyleminin ilerlemesi tedavinin etkinliğini azaltır.
Yorum Yok