Eklem laksitesi ( Gevşekliği ) bir hastalık olarak kabul edilmemelidir çünkü bir çok kişide eklem laksitesi bulunmaktadır. Eklem laksitesi bulunan insanlar eklem ve bağ yapılarını normal insanlara göre daha esnek kullanabilmektedirler. Fakat bunun bir bedeli olarak bu insanlarda ileri yaşlarda bağların gevşemesiyle meydana gelebilecek rahatsızlıklarla karşılaşabilirler.
Eklem Laksitesi Nasıl Anlaşılır?
Konuyu daha iyi anlayabilmeniz için yazıyı resimlendirelim.
1-) Şimdi kollarınızı açın avuç içleriniz yukarı baksın. Ön kolunuzu ( dirsekten-parmak ucuna kadar olan bölge ) dirsekten 10°den fazla aşağı doğru bükebiliyorsanız;
2-) Ellerinizi açın serçe parmağınızı diğer elinizle kendinize doğru çekin, eğer işaret parmağı ve serçe parmağı arasındaki açı 90°den fazla ise;
3-) Baş parmağınızı kolunuzun iç bölümüne esneterek değdirebiliyorsanız;
4-) Serçe Parmağınızı boşta bırakın kalan 4 parmağınızı kendinize doğru çekin, serçe parmak ve kalan diğer parmaklar arasındaki açı 90°den fazla ise;
5-) Dizlerinizi kırmadan avuç içlerinizle yere değebiliyorsanız;
Sizde Eklem Laksitesi olabilir. Eklem laksitesi olan kişiler çok ağır sporlardan ( basketbol, futbol, kayak gibi… ) uzak durmaları gerekmektedir. Çünkü bu sporlarda bağlar ve tendonlar aşırı basınçlara maruz kalmaktadır. Eklem laksitesi olan insanların bu sporlara devam etmesi halinde meydana gelebilecek spor yaralanmaları kişiyi olumsuz etkileyebilir. Çünkü laksite sahibi bireylerin bağ yapıları normal insanlara göre travmalara daha açıktır. Laksite sahibi bireyler düzenli ağır olmayan sporla, bağ yapılarını güçlendirebilir ve bu şekilde gelecekte meydana gelebilecek bağ hastalıklarına karşı kendilerini koruyabilirler.
Özellikle boyun-omuz-sırt kaslarının geliştirilmesi kişinin yaşlılıkta ve ileriki hayatında oluşabilecek duruş bozukluklarına karşı bireyi korur. Her bireyin laksite seviyesi aynı değildir, kimi bireylerin laksite seviyesi çok artmışken kimi bireylerde sınırda laksite diyebileceğimiz yapılara rastlarız. Bu yüzden kişinin spor seçimi laksitesiyle orantılı olmalıdır.
Mutlu Ve Sağlıklı Günler Dileğiyle…
Stj. Dr. Ahmet Bahadır UÇAR
2011 Tüm Hakları Saklıdır. Yazı yazarın izni olmadan hiç bir makalede,dergide sitede yayımlanamaz…
Merhaba ben bu gösterilen hareketleri yapabiliyorum. Üstelik eklemlerimde ağrılar da başladı. kreçlenme söz konusu olabilir. Şuan fizik tedaviye başladım.spor dalı olarak ne seçmeliyim?
Merhaba ben bu gösterilen hareketleri yapabiliyorum. Üstelik eklemlerimde ağrılar da başladı. kreçlenme söz konusu olabilir. Şuan fizik tedaviye başladım.spor dalı olarak ne seçmeliyim?