E-Sigara’nın Zararları , E-Sigara ile Normal Sigara Karşılaştırması :

E-Sigara’nın Zararları , E-Sigara ile Normal Sigara Karşılaştırması :

Bugün ki yazımız aslında aylardır yazmak istediğim bir konu olan E-Sigaralar hakkında. Ülkemize getirilmesi ve ticareti yasak olsa da günümüz de E-Sigara kullanıcılarının sayısının 100.000 ‘i aştığı tahmin edilmekte. Bu konu hakkında hurafeler, yanlış inanışlar ve araştırmadan yoksun iddialar gün geçtikçe artmakta. Peki nedir bu işin aslı ? E-Sigara gerçekten, sigaradan daha mı zararlı ?

Yazımıza devam ederken, yazı hakkında insanların yanıltıcı bilgi sahibi olunmaması için çalışmaları hemen konunun altına eklemeye çalışacağım bu şekilde, yapılan bilimsel araştırmaları ingilizcesi iyi olanlar okuyabilir, bilgi sahibi olabilir . Biz de bu şekil de, konuyu anlatırken bilimsel araştırmaların dışına çıkmamış oluruz.

 

E-Sigara Kullanımın Zararları Nelerdir ? E-Sigara Kullanıcılarının karşılaştığı sağlık sorunları Nelerdir?

Amerika’nın Kaliforniya Üniversitesinde 533 kişi üzerin de yapılan araştırmaya göre 30 Günlük E-Sigara kullanıcıların da aşağıda ki sağlık problemleri görülmüştür.
1-) E-Sigarayı yoğun olarak kullanan grupta göğüs ağrılarının sık olduğu görülmüştür.
2-) Kullanıcılardan bazılarının dişlerini fırçalarken diş eti kanamaları gördüğü tespit edilmiştir. Yani E-Sigara kullanıcılarında diş eti hassasiyeti ve diş eti kanamaları görülmektedir.
3-) Dudaklarda uçuk,yaralar ve ağız içerisinde bazı ülserler ( yaralar ) görülmektedir.
4-) Bazı kullanıcılar da grip benzeri semptomlar görülmektedir.
5-) Yine kullanıcılar da ihtimal olarak nefeste daralma, kısa nefes alma görülmektedir.

Kaynak : https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29112988

Bunlara bazı çalışmalarda yer alan aşağıda ki sağlık problemlerini de eklemek isterim:

6-) Allerjiye bağlı deride çeşitli lezyonların görülmesi,
7-) Kaşıntılar,
8- ) Boğaz ve orafarenkste yanma hissi,
9-) Mide de ülser ve mide de yanma hissi,
10-) Dişlerde hassasiyet ,
11-) Sigaraya nazaran çok daha az olmasına rağmen öksürük,
12-) Boğaz da ve ağız mukozasında kuruluk,
13-) Nasal akıntı ( Geniz akıntısı ) .
14-) Sigaraya nazaran daha az olmakla beraber E-Sigaraya karşı oluşan bağımlılık.

15-) Alınan nikotine bağlı olarak 25 Yaşının altında ki kullanıcılar da zeka kapasitesini negatif yönde etkilediği ortaya konulmuştur.
16-) Ağır Metallerin ve uçucu aerosollerin içinde ki bazı maddelerin karaciğer üzerinde toksidite yapacağı ve karaciğer enzimlerini yükseltebileceği belirlenmiştir.

 

Muhakkak ki burada araştırmalar sonucu bulduğumuz sağlık sorunlarının yanın da başka sağlık sorunlarına da sebep olabilir E-Sigara. Araştırmamız sonucu E-Sigara’ya tamamen zararsız demek ya da hiç bir sağlık sorununa neden olmuyormuş gibi masum göstermek çabası yersizdir.

E-Sigara’nın için de ki Zararlı Metallare yönelik çalışma :

Çeşitli Ülkeler de ki Üniversitelerde 56 E-Sigara cihazı üzerinde yapılan çalışmaya göre :
( Bu ülkeler Amerika, İspanya, Avusturya – Hatırı sayılır üniversiteler tarafından yapılan bir çalışmadır ) :

Metal Coiller ( E-Sigaranın içinde bulunan ısıtıcılar ) ve E-Sigara Likitlerin de ateşlemeye bağlı olarak ortaya çıkan metal kalıntıları üzerine yapılan araştırmalarda ortaya çıkan sonuca göre;

E-Sigara Tankında ve E-Sigara buharın da KROM , NİKEL , KURŞUN , MANGAN normal sağlık limitlerine göre %50 daha fazla bulunmuştur. Aynı zaman da solunumla alınması direk sağlığa zararlı olan ÇİNKO mevcuttur. Yine pil ve akü sanayisinde kullanılan insan sağlığı için tehlikeli bir madde ve kanserojen olan KADMİNYUM ve yine insan sağlığı için büyük risk oluşturan ARSENİK maddeleri de çalışma da tespit edilmiştir.

Kaynak : https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29467105

Burada ortaya çıkan sonuç E-Sigaranın metaller yönünden toksidite oluşturduğu özelikle yüksek wattlar da içilen E-Sigaraların insan sağlığı açısından olumsuz metalleri insan bünyesine aktardığı tespit edilmiştir. Bu maddelerin bir çoğu sigara da mevcuttur ancak sigaraya oranla bazı metaller E-Sigara da da büyük bir tehdit oluşturmaktadır. Bura da ortaya konulan sonuç E-Sigara da gözle göremediğimiz alınan havanın için de bazı ağır metallerin olduğu ve bunların insan sağlığına zararlı olduğu sonucudur.

E-Sigaranın Akciğer Üzerinde protein değişikliğine sebep olması etkisi :

Yine 26 Şubat 2018 ‘de Marsico Akciğer Entsitüsü ( Amerika ) tarafından bronşlarda alınan örnekleme ile yapılan bir çalışma da  E-Sigara’nın Akciğer de 113 Farklı proteinin seviyelerini etkilediğidir. Bunlardan bazıları CYB1B1, MUC5AC, MUC4 gibi proteinlerdir. Yine E-Sigara’nın solunum hücrelerinde akışkanlığı azalttığı ve hücrelerde bozulmuş protein değişimine neden olduğu saptanmıştır. Bu etkilere PG/VG kullanılan likitlerin sebep olduğu bunun belirgin biyolojik etkiler yarattığı, bu değişikliklerin bazılarının muhtemelen zararının az olabileceği fakat Kronik Akciğer Hastalığı gelişimi için etkilerinin olabileceği çalışma da düşünülmüştür.

Kaynak : https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29481290

 

E-Sigara ve Normal Sigara Karşılaştırması yapan bir çalışma:

5 Nisan 2017 Yılın da Yeni Zellanda Auckland Üniversitesin de yapılan bir çalışmaya göre 12 farklı maddenin karşılaştırılması ile elde edilen çalışmaya göre. Normal sigaranın bir çok farklı madde yönünden aşırı şekilde zararlı olduğu E-Sigara kullanımının ise Normal Sigara kullanımına göre bu maddelerin oranlarının daha düşük olduğu tespit edilmiştir. Bu üniversitenin yaptığı araştırmaya göre Nikotin alma aracı olarak kullanılan E-Sigara , Normal sigaraya göre bu 12 Toksik madde karşılaştırıldığın da daha az zararlı bulunmuştur. Sigara da bulunan insan sağlığı için zararlı 4 Maddenin E-Sigara da hiç bulunmadığı tespit edilmiştir.

Kaynak : https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28379177

E-Sigara ve Sigara Karşılaştırılmasın da E-Sigara daha az zararlı bulan ve E-Sigara’da daha az Toksik Madde olduğunu tespit eden çalışma :   ( Lion Shahab Üniversitesi- London/İngiltere)

27 Şubat 2017 yılın da yazılan bilimsel makaleye göre Sigarayı bırakıp nikotin replasman tedavisi ( nikotin bağımlılığı tedavisi ) için E-Sigaraya başlayan kullanıcılar arasında yapılan çalışmaya göre E-Sigara, Normal Sigaradan daha az zararlı. Sigarayı bırakıp E-Sigaraya geçen 181 kişi de 6 ay boyunca yapılan çalışmaya göre daha az kanser yapıcı ve toksik madde bulunmuş.

İngiltere Kanser Araştırmaları departmanı insanların tütün ürünlerine olan bağımlığını ve tütüne bağlı ölümleri azaltma da önemli bir basamak olarak görüyor.

Amerikan Akciğer Derneğinden Dr. Norman Edelman ise bu çalışmanın bir kaç kanserojen ve toksik maddeye bakılarak yapıldığını bunun dışın da zararlı olabilecek bir çok maddenin olabileceği not ediyor.

Ünlü araştırma kurulu “The Lancet” çalışmanın metodoloji olarak zayıflığından bahsetmiştir.

Amerikan Pediyatri Derneği ise E-Sigaranın kullanımının artmasının gençler de ve ergenlik çağında ki çocuklar da E-Sigara kullanımı artıracağını bunun gençlere yönelik büyük bir tehdit olduğundan bahsetmiştir.
2016 Temmuz’da bir araya gelen Dünya’nın en büyük kardiyoloji kongresinde ise kardiyologlar E-Sigaranın sigara kadar kalbe zarar verdiğini , uzun vadeli kullanımın başka ne tür yan etkilerinin çıkacağının bilinmediği konusun da uzlaşmışlardır.

Kanada Sağlık Bakanlığı .

Kaynak : https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5325743/

Sonuç ve Yorumlarım :

E-Sigara konusun da yapılan bilimsel çalışmaların geçmişi son  5 Yıla dayanmaktadır ( Çalışmaların %90 ‘ı ) . E-Sigaranın etkileri konusun da neredeyse her 2 gün de bir yeni bir çalışma ortaya konmaktadır. Kesin olan bir şey var ki E-Sigara sağlığa zararlı bir üründür. Çevreniz de sağlığa hiç bir zararı yok diyenlere itibar etmeyiniz. Özellikle 25 Yaş altında nikotinin beyin kapasitesini azaltıcı etkileri ispatlanmıştır, bu ürünleri 25 yaş altında ki kişilerin şiddetle kullanmaktan kaçınması gerekmektedir. Yapılan bazı çalışmalarda geleneksel Sigaraya göre E-Sigaranın daha az zararlı etkisi olduğu düşünülmektedir ancak ileriki yıllarda ki etkileri bilinmediği ve bu konu da yeterli çalışma olmadığı için bu bir tartışma konusudur. Burada ki konuya eklememiz gereken bir konu da bu ürünlerin ülkemiz de bir standartının olmadığıdır.

E-Sigaranın likitlerinin ve kullanılan tellerin standartı hükümet kontrolün de olmadığı için özellikle kullanılan likitlere ve coil için kullanılan tellere dikkat edilmesi önemlidir. Bazı çalışmalarda likitlere farklı bağımlılık yapıcı maddelerin eklenerek insanların uyuşturucu madde suistimaline itilebilecek olması korkulan ciddi bir endişedir. Cihazların hijyenine dikkat edilmesi, başkaları tarafından kullanılan cihazların kullanılmasıyla uçuk ve bazı sağlık problemlerinin görülebileceği düşünülebilir. Cihazın bakımının doğru yapılması, kullanılan coiller de ki tel ve pamuk gibi ürünlerin sıklıkla değiştirilmesinin kişiyi daha az zarara uğratacağını düşünmekteyim. Yine likit konusun da çok dikkatli olunmasını, çeşitlli kalitesiz likit ve ürünlerin İNSAN SAĞLIĞI AÇISINDAN çok ciddi zararlara neden olabileceğini düşünüyorum.

En iyisi hiç başlamamak, hiç kullanmamak ancak illa içilecekse yazı da yazılan maddelere dikkat etmenizi bir Doktor olarak öneririm. Belki 25-30 Makale daha vardı ancak yazı yeterince uzun olduğu için başka bir yazıya bırakmayı daha uygun görüyorum. Herkese türü ne olursa olsun Sigarasız bir hayat ve sağlıklı günler diliyorum.
Saygılarımla.
Dr. Ahmet Bahadır UÇAR .
Söğütlü Aile Sağlığı Merkezi .

 

 


facebook-paylas

2 Yorum

  1. oğuzhan bulut dedi ki:

    Abi elektronik sigara kullanırken bol bol su tüketmek gerekiyor yoksa böbrek ağrısı yapıyor.

  2. sıla dedi ki:

    Sıkıntıların büyüklüğünü ileride göreceğiz elektronik sigarayla. Bir şeyden kurtulurken bir başka şeye körü körüne bağlanmak saçmalık ki zararı olmadığını düşünen çok fazla zihniyet var.





Tibbiyardim.com Site İçi Arama:

Ana Sayfa

Anasayfa Anasayfa için tıklayınız !

Reklam