Bildiğiniz gibi son dönemlerde diyetler ve zayıflamak için kullanılan tüm yöntemlerde insanların aradıkları hızlı kilo verebilmek. Bu anlamda piyasada envai çeşit ilaç bulunmakta. Bu ilaçların büyük başarı gösterdiği de popüler reklamlarla insanlara duyuruldu. İlaçların satışlarının oldukça fazla olduğunu biliyoruz ancak esas bilmemiz gereken sağlığımız için ne gibi zararları olduğu olmalıydı.
Diyet yapmak konusunda dayanıksız olanlar ve spor yapmaktansa işin kolayına kaçmayı tercih edenlerin ilk yöneldiği nokta zayıflama ilaçları oldu. Bu ilaçlarla ilgili bir süre sonra yapılan uyarılar bile onların kullanımını durduramadı. Genel olarak ilaçların zayıflatıcı etkilerinin tartılara yansıtıldığını görenler aslında vücutlarındaki aşırı su kaybının bunun nedeni olduğunu kabullenemediler.
Bu ilaçlar artık belli belirsiz yerlerde satılmayacak!
Zayıflama ilaçlarının ölümlere neden olması bu ilaçların devlet kontrolünde olmasının gerekliliğini ortaya koydu. Bu konuya dikkat çekmek amacıyla imza kampanyası başlatıldı. İmza kampanyasına AK Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Domaç ile arkadaşlarının da imzası yer almaktaydı. Milletvekilleriyle arkadaşlarının imzalarının yer aldığı 6197 sayılı Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanun ve Uyuşturucu Maddelerin Murakabesi Hakkında Kanun’da değişiklik yapılmasını sağlayan yasa teklifi TBMM Başkanlığı’na sunuldu. TBMM Başkanlığı’na sunulan bu yasa teklifiyle sayısı yirmi beş bini bulan eczanelerle ilgili önemli kararlar alındı. Yapılan değişikliklerden ilki ‘’sadece eczanelerde satılır’’ ibaresiyle ilgili oldu. ‘’Sadece eczanelerde satılır’’ ibaresi yeniden tanımlandı.
Yeni tanımlamaya göre sadece eczanelerde satılır kavramını İstanbul Eczacı Odası Başkanı Semih Güngör şu şekilde ifade etti. “Eczanede satılan ürünlerin kapsamı genişletiliyor. Daha önce farklı yerlerden tedarik edilen tıbbi diyet gıdalar ve ürünler ile tıbbi bebek mamaları sadece eczanelerde satılabilecek. Başka yerlerde satışına izin verilmeyecek. Yurtdışından getirilen tıbbi diyet hapları nedeniyle ölüm vakaları var. Bunların da önüne geçilmiş olacak.”
Eczacıları yakından ilgilendiren bir diğer konuysa eczane açmakla ilgili konuydu. Buna göre sunulan teklifin yasalaşması halinde üç bin beş yüz kişiye bir eczane sınırlaması gelecek. Aşırı yığılma bulunulan yerlerde eczane açmaya izin verilmeyecek. Özellikle hastane yakınında eczane açma yarışı bu uygulamayla son bulacak. Nüfusu az olan bölgelerde fazla eczane açılmasının önüne geçilecek. İstanbul Eczacı Odası Başkanı Semih Güngör, “Türkiye’de 3 bin kişiye 1 eczane düşüyor. Çapa, Cerrahpaşa gibi hastanelerin giriş ve çıkışlarında eczane yığılması var. Bu bölgeler Fatih’e bağlı. 120-180 eczane fazlası var Fatih’te. Artık bu bölgede yeni eczane açılamayacak” dedi.
Devlet denetiminde satışa sunulacak zayıflama hapları insan sağlığını tehdit edemeyecek. Bu da insan sağlığının ucuz olmadığını kanıtladı.
Yorum Yok