ÇOCUKLARDA TUVALET EĞİTİMİ VE ALIŞKANLIK EDİNİLMESİ
Anne ve babaların çocuklarına tuvalet alışkanlığını öğretirken dikkat etmesi gereken hususlar ve eğitim süreci boyunca yapması gereken davranışlar.
Uykudan önce anne ve babalar tuvalet eğitimi verecekleri çocuklarına sıvı gıdalar vermemeleri bu açıdan faydalı olacaktır. Uykudan önce çocuklar sıvı tüketimi yapmamalarına daha özen göstermeleri gerekmektedir. Uyumadan önce çocuklar tuvalet ihtiyaçlarını gidermelidirler ve ebeveynler çocukları gece belli saatlerde tuvalete kaldırmalıdırlar. Örneğin; çocuğu her 4 saatte bir tuvalete kaldırdığımızda tam anlamıyla uyanık olduğundan emin olup tuvaletini yaptırmalıyız.
TUVALET EĞİTİMİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
-Çocuk tuvalet ihtiyacını gidermeye hazır olmadığı sürece onu tuvalete alıştıramayacağı gerçeği bilinmeli ve aile çocuğunun buna hazır olduğunu hissettiği anda bu eğitime başlanmalıdır.
-Aile çocuğuyla arasının iyi olmasına ve onunla iyi anlaşmaya özen gösterilmelidir.
-Tuvalete alışmak çocuk için kolay bir şey değildir. Bunu ailede bilmeli ve çocuğa baskı yapmamalıdır.
– Çocuğu tuvalete alıştırma denemelerinde hiçbir sonuç alınamaması durumunda bu eğitimin çocuk için erken olduğunu anlamalıyız. Çocuğu tuvalete karşı soğutmamalı kısa bir süreliğine bu işten vazgeçilmelidir.
ÇOCUĞU TUVALETE TEŞVİK ETMELİ
-Çocuğun tuvalete alıştırılamadığı durumlarda farklı çözüm yolları aranmalı ona tuvaleti sevdirecek şeyler bulmalı örneğin; değişik hazır tuvaletler veya sevimli desenli iç çamaşırları gibi
-Çocuğun büyüdüğünü kendisine inandırmalı ve onun bir birey olduğunu bir abi veya artık bir abla olduğuna inandırmalı artık beze ihtiyacının kalmadığını vurgulayıp onu bu duruma karşı sıcak bir yaklaşımla ikna etmeye çalışılmalıdır.
– Eğitime başlandığı sırada ailede veya çocuğun çevresinde yaşıtı bi insan varsa onun davranışlarından çocukta kötü etkilenebilmektedir. Bu çocuk için olumsuz olabilmektedir. Örneğin çocuğun kreşteki arkadaşları gibi…
TUVALET EĞİTİMİ VE ANNENİN ÇOCUĞA TUVALETİ SEVDİRME YÖNTEMLERİ
-Anne çocuğun hangi saatler içerisinde tuvalet ihtiyacını giderdiğini tespit etmeli ve ne kadar tuvalette kaldığını öğrenmelidir
-Çocuğu tuvalete teşvik ederken ona eşlik etmeli eğer çocuk tuvaletten korkuyorsa çıkana kadar onunla birlikte olmalı yanında olduğunu ona hissettirmelisiniz. Çocuk eğer korkmuyorsa yalnız kendi işlerini yapmaya onu özendirmelisiniz. Örneğin tuvalete yalnız gitmeyi ellerini kendi başına yıkamak gibi ona bu konuda sorumluluklar yüklemelisiniz.
-Bu aşamalardan sonra çocuğunuzun yaptığı çabalar ve gayretler neticesinde onu ödüllendirmeli ve mutlu etmelisiniz.
– Yaptığı davranış karşısında çocuğunuzu övmeli ve kendine güven duygusunu aşılamalısınız.
ÇOCUKTA TEMİZLİK EĞİTİMİNİN ÖNEMİ
Tuvalet eğitimi öncesi ve sonrasında da çocuğun temizliğine önem verilmeli ona verdiğiniz tuvalet eğitimiyle beraber temizlik konusunda da eğitmelisiniz. Tuvalet ihtiyacını gidermek ve tuvalet sonrası temizlik eğitimle kazandırılacak bir alışkanlık ve yöntemdir. Örneğin; sifonu çekmek, tuvalet kağıdı kullanmak, tuvalet öncesi ve sonrası elleri yıkamak bunlar çocuğun eğitilerek kazandırılacağı alışkanlıklar arasındadır. Çocuklar su ve suyla oynamayı su şakalarını sevmektedir. Bunu zevkli bir hale getirmeli ve beraberinde sabunla da oynamaya teşvik edip el yıkama yöntemini de çocuğa aşılayabilirsiniz.
Çocuklar tuvalet eğitimini 4-6 yıl içerisinde kapmaktadırlar. Bu aileler için bazen uğraştırıcı yorucu bir hal alabilir. Bunun için aileler sabırlı ve özverili olmalıdırlar.
Çocuğunuzun tuvalet eğitimine başlamadan önce onun buna hazır olup olmadığından emin olmanız gerekmektedir. Eğer çocuk kendisini baskı altında hissederse ve aile baskı yaparsa bu çocuğu kötü etkiler. Ailenin tuvalet eğitiminde çocuklarına karşı anlayışlı olması gerekmektedir. Çocuğa baskı yapılmamalıdır. Eğer çocuk ona baskı yapıldığını hissederse eğitime karşı soğuk olabilir. Korkutma ve ceza yöntemleriyle bazı aileler çocuklarına bu tarz yaklaşımlarda bulunup çocuğu korkutmaktadır. Bazıları da çocuğu tehdit etmektedirler. Bu yöntemler çocuk açısından ve eğitim açısından desteklenmemekte ve bu çocuğun eğitimini kötü etkilemektedir.
GAMZE KARAGÖZ
2011 Tüm Hakları Saklıdır. Yazı yazarın izni olmadan hiç bir makalede,dergide sitede yayımlanamaz…
Yorum Yok