ATEŞE GENEL BAKIŞ
Ateş vücut sıcaklığının o kişi için normal değerlerin üzerine kontrollü artışıdır.Ama günümüzde bu tanımda temelde olmasa da bazı farklılıklar olmaktadır.
PROF. DR. OLCAY NEYZİ’nin PEDİATRİ kitabında;’Ateş,vücut ısısının günlük oynamaların üstüne çıkması olarak tanımlanan bir belirtidir.Sağlıklı bir bireyde çevre ısısındaki değişimlere karşın vücut ısısı 36.5-37 derece arasında sabit tutulur.Bazı kişilerde vücut ısısı bu sınırların altında veya üstünde olabilmektedir.’ denilmektedir.
MERCK MANUAL’da ;’Ateş,vücut sıcaklığının ağız yoluyla ölçüldüğünde 37.8 derece veya rektumdan ölçüldüğünde 38.2 derece üzerinde olması ya da basitçe ifade edilirse vücut sıcaklığının normal günlük değişim sınırlarının üzerinde olması şeklinde tanımlanır.’
İÜ CTF SÜREKLİ TIP EĞİTİM ETKİNLİKLERİ çerçevesinde yayınlanan bir makalede akut ateşli bir hastada üst sınırların koltuk altı ölçümlerinde 37.3 derece,oral ölçümlerde 37.8 derece,rektal ölçümlerde 38.3 derecenin temel alındığı belirtilmiştir.
T.C. Sağlık Bakanlığı GATA ÇOCUK KLİNİĞ’nde yayınlanan ‘BEBEK VE ÇOÇUKLARDA ATEŞE YAKLAŞIM’ yazısında;vücut ısısı makattan 38 derece ,kulaktan 37.8 derece,koltukaltından 37.2 derece üzerinde ise ateş kabul edildiği belirtilmektedir.Normal vücut ısısını 35-37 derece olarak kabul etmektedir.
AMERİKAN PEDİATRİ BİRLİĞİ adı altında CHİCAGO ÜNİVERSİTESİ’nin yayınladığı makalede rektal ölçümün 37.9 derecenin üstünde olduğunda ateş olarak değerlendirildiğini ve rektal ısının vücudun core ısısı olduğunu,diğer ölçümlerden genellikle 1 derece fazla olduğu belirtilmektedir.İnfantların ateşli dönemlerde tedavi yönetimleri için bazı protokoller geliştirildiğini ve bunlara göre ateş değerlerinin ve tedavilerinin değiştiği belirtilmektedir.BOSTON KRİTERLERİNE göre 28-89 günlük bebekte( 48 saattir antibiyotik ve immün destek almamış olacak) >38 derece sıcaklık ateş kabul edilmekte,PHİLADELPHİA KRİTERLERİNE göre 29-60 günlük bebekte >38.2 derece sıcaklık ateş kabul edilmekte,ROCHESTER KRİTERLERİNE göre <60 günlük bebeklerde >38.0 derece sıcaklık(altta bir hastalık olmayacak ve perinatal antibiyotik kullanmamış olacak) ateş olarak kabul edilmektedir.
IDSA ,bir kez oral yoldan 38.3 den yüksek olması ya da bir saat süreyle 38 dereceye eşit ya da 38 dereceden yüksek seyretmesi olarak tanımlanmıştır.2004 yılında hazırlanan febril nötropeni kılavuzunda IDSA nın nötropenik ateş tanımı Türkiye şartlarına göre uyarlanmış ve Türkiye de daha sıklıkla aksiler vücut ısısı kullanıldığı için aksiler vücut ısısı esas alınarak tanımlanmıştır.Türk Pediatrik Febril nötropeni kılavuzunda nötropenik ateş mns<500 olması beklenen hastada ateşin aksiller yoldan bir kez >38 derece veya en az bir saat süre ile >37.5 derece olması olarak tanımlanmıştır.Bazı çalışmalarda ise bir kez aksiler yoldan 38.5 veya üzerinde ya da dört saat ara ile iki veya daha fazla sayıda 38 in üzerinde ateş saptanması olarak saptanmıştır.
Dr. Ahmet Bahadır UÇAR
2011 Tüm Hakları Saklıdır. Yazı yazarın izni olmadan hiç bir makalede,dergide sitede yayımlanamaz…
Yorum Yok