Çevre Dünyada yaşamlarını sürdüren canlıların hayatları boyunca ilişkilerini sürdürebildiği, yaşamlarını sürdürebildiği, çoğalabildiği ve buna ev sahipliği yapabileceği dış ortamdır. Diğer bir adla ekosistem olarak bilinir.
Doğanın fiziksel unsurları olan hava, su, toprak üzerinde olumsuzlukların oluşması ve bunların toprağa karışması çevreye zarar vermektedir. Günümüzde çevre kirliliğinin artması ve bu etkilerin insan sağlığına ciddi derecede verdiği zararlar gözle görülür bir şekilde artmaktadır. Çevre kirliliğinde sanayisi gelişmiş ülkelerde diğer ülkelere oranla çevreye karşı alınacak önlemler arttırılmıştır. Çevreye zarar vermeyen üretime önem verilmiştir. Örneğin çevreci otomobiller ve motorlar gibi
Teknolojinin ilerlemesiyle birliktede elektromanyetik kirlilik hayatımıza yerleşmiştir. Örneğin; dizüstü bilgisayarlar, cep telefonları, mikrodalga fırınlar, bilgisayarlar gibi hayatımıza yerleşip insan sağlığına zarar vermektedir.
Çevre kirliliği çeşitleri nelerdir?
1)HAVA KİRLİLİĞİ
Hava tıpkı su gibi kendini yenileyebilen doğal bir üründür. Volkanik patlamalar, yangınlar, fabrikalardan çıkan pis dumanlar, arabaların egzoz borularından çıkan duman gibi bunlar çevreye, havaya önemli ölçüde zarar vermektedir. Hava kirliliği sanayisi gelişmiş ülkelere ve sanayi bakımında geri kalmış Ülkerler arasında kıyaslama yapıldığında sanayisi gelişmiş ülkelerde daha fazla olduğu görülmektedir. Bunun birçok sebebi vardır örneğin; sanayisi gelişmiş ülkelerde birçok fabrika ve yerleşim yerleri bulunmaktadır. Yerleşim yerleri ve fabrikaların olduğu birçok yerde hava kirliliğine rastlanmaktadır. Fabrikalardan çıkan duman atıkları gibi.
2)TOPRAK KİRLİLİĞİ
Torağın kirlenmesine sebep olacak birçok kaynak vardır. Toprağa verilen endüstri atıklar, fabrikalardan çıkan kimyasal atıklar zirai mücadele için kullanılan ilaçlar, insanların ısınmak için kullandıkları soba dumanlarının havayla temas etmesi sonucunda yağmur olarak toprağa dönmesi sonucunda toprağa asit biçiminde verdiği zarar gibi toprağın kirlenmesi canlıların yaşamlarını olumsuz yönde etkiler. Yaşamlarını tehlikeye sokar. Örneğin bitkilere verdiği zararların insanları besin yoluyla etkilemesi gibi.
3)SU KİRLİLİĞİ
Canlıların yaşamlarını devam ettirebilmeleri için vücutlarının suya ihtiyaçları vardır. Canlılar için su önemli bir besin kaynağıdır ve su çevre kirliliğinde en fazla etkilenen etmenlerden biridir. Örneğin; fabrika tıkları, insanların kullandıkları sabunlar ve bulaşık deterjanları, ilaçlar, gübreler, gemilerden çıkan mazotlar… Bunlar sularımızda önemli ölçüde zarar vermektedir ve bu durum sularda yaşayan canlıları ve insan yaşamını tehlikeye sokmaktadır.
4)BESİN KİRLENMESİ
Su, hava, toprak kirlenmesi… Bunlar birleşince besinlere de zarar vermektedir. Yiyeceklerin saklanamaması ve iyi koşullarda yetiştirilememesi durumlarında besin kirlenmesi de insan yaşamını olumsuz yönde etkilemektedir.
5)GÜRÜLTÜ KİRLİLİĞİ
Psikolojik ve fizyolojik bozukluklara yol açabilen gürültü kirliliği de insanların sağlığını önemli ölçüde etkileyen etkenlerden biridir. Hızlı nüfus artışı, teknolojik ürün kullanımının artması, yoğun trafik, çocukların oyun parklarının yerleşim yerlerine yakın yerlerde olması, eğlence mekanları ve spor alanları… gibi çevre kirliliğinde önemli rol oynamaktadır.
Gürültüye maruz kalma ve gürültünün şiddeti insana vereceği zararı etkiler. Yapılan deneylerde yüksek sesli ortamlardaki çalışanların veriminin azaldığı ve konsantrasyon bozukluğu ve iş veriminin de azaldığı tespit edilmiştir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı verilerine göre hastalıklarının %10’u gürültü sonucu meydana gelen işitme kaybı olarak tespit edilmiştir.
Gürültüyü azaltmak için alınabilecek önlemler nelerdir?
-Yerleşim yerlerinde gürültüyü aza indirebilmek için yeni yapılan binalarda ses yalıtımı sağlanmalı.
-Endüstri ve sanayi bölgeleri, hava alanlarının ve çok gürültülü olan yerlerden uzak bir yere yerleşim yapılması.
– Araçların gereksiz korna çalmalarının önlenmesi
-Kamuoyuna açık yerlerde halkı rahatsız edecek yükseklikte müzik aletlerinin çevreye zarar vermelerinin önlenmesi.
-İşyerlerinde çalışanların maruz kalacağı gürültüyü en aza indirmek.
-Televizyon, radyo gibi aletlerin rahatsızlık verecek şekilde seslerinin yükseltilmemesi.
GAMZE KARAGÖZ
2011 Tüm Hakları Saklıdır. Yazı yazarın izni olmadan hiç bir makalede,dergide sitede yayımlanamaz…
Yorum Yok