Bu belirtilere dikkat!

Bu belirtilere dikkat!


 Son dönemlerde adından sıklıkla bahsedilen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) sebebi olan keneler bu mevsimlerde korkulu rüya olmaya devam ediyor. Kene tehdidiyle karşı karşıya kaldığını fark edemeyen insanları uzmanlar uyarıyor. Keneyi görmeseler dahi belirtilere dikkat etmek gerektiğinin altı çiziliyor.
Bulunduğumuz mevsimde sıklıkla karşılaşılan KKKA hastalığıyla ilgili bilgiler sunan Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Rektör Yardımcısı ve Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, kırsal kesimlerdeki vatandaşları özellikle halsizlik, bulantı, ateş, kusma ve kanama tarzında belirtiler görülmesi halinde kene tutunması olmasa dahi muhakkak doktora gitmelerini önerdi. İnsanlara ciddi zararlar veren bu böcek türüyle temasın kesilmesi gerektiği vurgulandı.
Kırsal kesimde yaşayan vatandaşların tarım ve hayvancılıkla uğraşıyor olması da kene tehdidiyle karşılaşma ihtimallerini artırıyor. Bu konudaki uyarılarını dile getiren Leblebicioğlu sözlerine şöyle devam etti:“Kırsal bölgelerde yaşayanlarda kene tutunmasına karşı korunmaya büyük önem vermelidir. Son yıllarda kene tutunmalarına karşı insanların bilinç düzeyinin artması, kene vakalarının düşüşünde etkili oldu. Ancak tedbiri elden bırakmamak gerekir. Vücuda tutunan kenelere karşı dikkatli olunmalı. Keneler birtakım hastalığa zemin hazırlar. Bu nedenle kenelerin vücuttan mümkün olduğunca erken çıkarılması gerekir. Riskli bölgelerdeki sağlıkçıların kenenin nasıl çıkarılacağını bilmesi de bu anlamda önemli.”
Kene tehdidi kadar tedavisi de önem arz ediyor. Kenenin vücuttan doğru şekilde alınmaması durumunda hastalık riskinin artabileceğini belirten Leblebicioğlu,“Vücudunun bir yerinde kene gören kişiler zaman kaybetmeden hekime görünmelidir. Kenelerin vücuttan mümkün olduğunca erken çıkarılması gerekir. Çıplak elle keneye dokunulmamalıdır. Kenenin gövdesinden, başından ve diğer organlarından da kesinlikle tutulmaması gerekir. Kenenin başının kopmamasına dikkat edilmeli” dedi.
Sağlığımızı ciddi manada tehdit eden bu hastalık hakkında gerekli bilgilendirilmenin yapılması gerekmekte. Daha bilinçli bir toplum olursak sağlığımızı tehdit eden bu tür hastalıkları daha kolay atlatabiliriz. Kendi başımıza hareket etmememiz gerektiğini vurgulayan uzmanlar bilinçlendirmeye devam ediyor.
KKKA şüphesi bulunan hastaların dikkatle takip edilmesi gerektiğini anlatan Prof. Dr. Leblebicioğlu sözlerine şöyle devam etti:“Riskli kırsal bölgelerde yaşayan kişilerde kene tutunma hikayesi olmasa bile ateş, halsizlik, bulantı, kusma ve kanama belirtileri mevcutsa, KKKA incelemesi yapılmalı. Özellikle hastaların klinik durumu ağırlaşmadan ilgili merkezlere sevk edilmesi, tanı, takip ve destek tedavisinin erkenden yapılmasını sağlayacaktır. Bu konuda hassas davranılmalı.”

Sevilay Gürsoy

Tibbiyardim.com Yazarı


facebook-paylas

Yorum Yok





Tibbiyardim.com Site İçi Arama:

Ana Sayfa

Anasayfa Anasayfa için tıklayınız !

Reklam