B12 olmazsa olmaz!

B12 olmazsa olmaz!

Kusursuzca dizayn edilen insan vücudunun işleyişini bozmak, sorunları da beraberinde getirir. Vücudumuzu ihtiyaç duyduğu şeyden mahrum bıraktığımız zaman, fonksiyonlarını tam olarak yerine getiremeyeceğinden çeşitli hastalıklara neden olmaktadır. Yaz aylarında duyarsızca yapılan diyetler, vejetaryenlerin et fobileri vücutta çeşitli bozukluklara yol açmaktadır.

Uzmanlar B12 vitamini eksikliğinin unutkanlığa neden olduğunu bildirmektedir. Genel olarak vejeteryanlar, sürekli diyet yapanlar, yaşlılar, diyabet hastaları, B12 vitamini eksikliğinin yüksek oranda bulunduğu bireylerdir. Dahiliye uzmanı Dr. Taner KAYA B12 vitamininin hayvansal gıdalarda bulunduğunu, bitkisel gıdalardan alınamayacağını sözlerine ekledi. Kaya, Dr. Taner Kaya, “B12 vitamini olarak bilinen vitaminler, özellikle hayvansal dokularda bulunur. Sebzelerde yer almaz. Beyinde, kollarımıza ve bacaklarımıza uzanan sinir hücrelerinin üzerinde onları koruyan, işlevselliğini artıran, koruyucu kılıfın yapılmasında görev alır. Ayrıca kan yapımında ve DNA sentezinde de kullanılır. B12 vitamini kansızlık hastalığını önlemek için gereklidir. Alyuvar üretiminde folik asitin (B9) düzenlenmesine yardım eder ve demir kullanımına yardımcı olur.” dedi.

Vücutta birçok fonksiyonu olan B12 vitamininin faydaları saymakla bitmez. Kan yapımında, DNA sentezinde, kansızlık hastalığını önlemek için önemli bir yere sahiptir. Uzamanlar insan vücudunun 5 yıllık B12 vitaminini depolayabileceğini kaydederek, vitamininin ayrıca sinir tahribatını önlediği gözler önüne serilmiştir. Dr. Taner Kaya, , “Hücre oluşumunu ve uzun yaşamasını sağlar, sinir uçlarının normal gelişimini kolaylaştırır, hafızanın güçlenmesine ve öğrenmeye yardım eder. Unutkanlığı azaltır. Yetersizliği genellikle eksik alımından değil, midedeki hücrelerin özel bir taşıyıcı protein sentezleyememesindendir. Bu protein yemekle alınan B12 vitaminine bağlanarak bağırsaktan emilmesini sağlar. Vitamin eksikliği, halsizlik, yorgunluk, karın ağısı, bulantı, ishal ve kabızlıkla başlar. Dil ve ağızda acılık hissi ve yutma sırasında ağrı görülebilir. Bilişsel fonksiyonlarda bozulma demans, halüsinasyonlar ve nöropskyatrik bozukluklar görülebilir.” bilgisini verdi.

Bir makine düzeneğine benzeyen vücudumuz, eksikliğini hissettiği fonksiyonundan dolayı teklemeye ve zamanla hastalanmaya başlar. B12 vitamini eksikliğinden dolayı vücutta çeşitli farklılıklar meydana gelir. Bu farklılıklar insanda halüsinasyon görmekten, nöropskyatrik bozukluklara yol açmaktadır. Eksikliği vücut için önemli bir tahribata neden olan B12 vitamininin eksikliğini gidermenin yolarını Dr. Taner Kaya şöyle dile getirdi, “Vücudun eksik kalmaması için Kırmızı et, böbrek, süt yumurta gibi hayvansal kaynaklı besinler tüketilmeli. Bunun dışında farkı sorunların oluştuğunu hissederseniz muhakkak bir hekime görünmeniz gerekmektedir.” ifadelerini kullandı.

Mucizevi bir yapıya sahip olan vücudumuz, bizden mucize değil sadece ihtiyaçlarını karşılamamızı beklemektedir. Bizler, Türk toplumu olarak sadece hastalandığımız zaman kıymetini bildiğimiz sağlımızı, sağlıklı olduğumuz anlarda da kıymetini bilmeli rutin doktor kontrollerine gitmemizin gerekliliğini bilmeliyiz.

Sevilay Gürsoy

Tibbiyardim.com Yazarı


facebook-paylas

Yorum Yok





Tibbiyardim.com Site İçi Arama:

Ana Sayfa

Anasayfa Anasayfa için tıklayınız !

Reklam