Aspirin ile Gelen Tehlike, Mide ve Beyin Kanaması !
Son zamanlar özellikle sosyal medya da aspirin ( asetilsalisilik asit ) ile alakalı gerçeklik payı düşük ve çeşitli yan etkileri nedeniyle ölümcül olabilecek paylaşımlara denk gelmekteyim. Günde 1 Aspirin alın hayatınız uzasın, 1 aspirin ile kalp hastası olmayın gibi paylaşımlar gerçeklik dışı. Özellikle bu konu hakkında hastalarımızın bilinçlenmesi önemlidir. Bilmemiz gereken üç bilgi:
1-) Hiç bir ilaç masum değildir,
2-) Her ilaç için hekiminiz kar-zarar dengesini gözetmektedir.
3-) Doktor tavsiyesi olmadan kullanacağınız her ilaç, size toksik etkileriyle geri dönecektir.
Konu-1 Hiç bir ilaç masum değildir :
Başım ağrıyor diye şeker gibi yuttuğumuz ağrı kesici ilaçlar, yani Non-Steroid-Antiinflammatuar ( NSAİİ ) ve aspirin tam bir mide düşmanıdır. Özellikle sürekli olarak kullanıldığında sindirim sistemini tahriş eder ülser ve kanamalara sebep olabilir. Orta-Geç yaşlar da gördüğümüz mide kanamalarının nedenleri arasında yer alan aspirinin özellikle bazı immün( bağışıklık) sistemini baskılayıcı ilaçlarla beraber alınması sindirim sistemi ve mide kanamasına adeta davetiye çıkarmaktadır. Aynı zamanda asprinin beyin kanamalarına neden olabileceği de tespit edilmiştir. Peki bu kadar tehlikeli olabilecek bir ilaç ise biz neden bu ilaçları reçete ediyoruz ?
Konu-2 Her ilaç için hekiminiz kar-zarar dengesini gözetmektedir:
Derin ven trombozu ( yani toplardamarlar da kanın pıhtılaşması ) , Pulmoner Emboli ( Akciğere pıhtı atması ) , beyin de trombo-emboli ( pıhtı atması ), trombositoz, atriyal fibrilasyon ( kalbin ritim bozuklukları ) , kalp krizleri, aile de felç inme öyküsü gibi, sonu pıhtılaşma ve damarda tıkanma ile biten bir çok rahatsızlığa karşı da düşük doz aspirin kullanılması önerilmektedir. Bu rahatsızlıkların çoğu insanın yaşamını ciddi ölçüde etkilemekte ya kişiyi sakat bırakmakta ( felç, inme vs. gibi ), ya da ölümüne sebep olmaktadır. Doktorunuz bu durumda şunu düşünür bu kişinin sakat kalması ya da ölmesi olasılığının yanında, mide kanaması olasılığı daha az o vakit bu ilacı hastanın kullanması gerekiyor. Yani bir nevi doktorunuz mide kanaması geçirebilir ya da hasta ülser olabilir ama bu hastanın felç geçirmesi ya da hayatı kaybetmesinden daha önemsizdir düşüncesini taşır.
Konu-3 : Doktor tavsiyesi olmadan kullanacağınız her ilaç, size toksik etkileriyle geri dönecektir:
Diğer konularda da bahsettiğimiz üzere eğer aspirin kullanmanızı gerektirecek bir aile öykünüz, hastalığınız ya da riskiniz yok ise, iyi geldiğini duydum diye aspirin kullanmanız midenizde ülser oluşumuna neden olabilir ve hatta mide kanaması dahi geçirebilirsiniz. İşin en kötü tarafı da bu ilacı kullanmasaydınız işte bu durumlar başınıza gelmeyecekti. Aynı durum bir çok ilaçta mevcut örneğin ağrı kesiciler, antibiyotikler ya da en basit ilaç grubu dediğimiz Parol ( Parasetamol ) türü ilaçlar. Bu yüzden lütfen ilaçlarınızı doktor tavsiyesinde kullanmaya, özellikle sosyal medya kaynaklı yalan yanlış bilgilerden uzak durmaya dikkat ediniz. En iyi ilaç doktorunuzun size verdiği dozunda olan ilaçtır.
Mutlu ve Sağlıklı bir ömür geçirmeniz dileğiyle.
Dr. Ahmet Bahadır UÇAR .
Yorum Yok