Sağlıklı yaşam için sarf edilen çabalar kadar teknolojinin tıbba verdiği destekle sağlığın ayakta tutulması çabası da her geçen gün yeni umutlara gebe. Yıllar öncesinde insanları ölüme götüren hastalıklara günümüzde yeni tedavi yöntemleriyle dur demenin yolları aranıyor ve uygulanıyor. Bu gelişmelerden biri de yapay kalplerin insan sağlığına hizmetidir.
İstanbul Kartal’da da yapay kal ile iki kişi sağlıklı bir hayata merhaba dedi. Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yapılan yapay kalp ameliyatıyla Murat Damar ve Bayram Ali Gören adlı iki kalp hastası sağlıklı yaşama kavuştular. Ameliyatı hastanenin kalp damar cerrahisinden sorumlu olan uzmanı Dr.Mehmet Balkanay gerçekleştirdi. Uzman Dr. Mehmet Balkanay hastalarının kalp yetmezliğinde ulaşılabilecek en son noktada bulunduklarını ifade ederek sözlerine şöyle devam etti:”Eğer donör bulunamamışsa hastanın 2 yolu var. Birincisi ya köprüyü geçemiyor, son durakta kalıyor, yani vefat ediyor ya da o son durağı geçip bir tur daha atıyor. Yani köprüden önceki son çıkış gibi bir şey. İşte o son çıkış eğer kalp bulunamamışsa yardımcı kalp destek sistemlerinden birisi hastaya uygun olanı seçiliyor ve hastaya uygulanıyor.”
Yapay kalp takılabilmesinin kriteri nedir diye düşünüldüğünde ise uluslar arası Intermacs kriterlerinin ön plana çıkıldığı görülmekte. Kartal’da gerçekleştirilen bu operasyon içinde uluslar arası kriterlerin geçerli olduğu ifade edildi. Uzman Dr. Mehmet Balkanay operasyonun ardından hastaların uygun donör bulununcaya kadar hayatlarını sürdürebileceklerini anlattı. Balkanay, ”Bizim hastalarımız en ağır gruba yakın, onun sınırında olan hastalardı. Bu cihazları 1’e geçmeden takmak gerekir ki hasta kurtulsun. Her 2 hastamız da yoğun bakımda yatan ve kalbi destekleyen damardan verilen ilaçlarla hayatta kalan hastalardı. Hastalarımız bir dönem Intermacs kriterlerinin neredeyse 1. basamağına kadar çıkmışlar, yapılan tedavi sonucu 2’nci basamağa dönmüş hastalardır.” dedi.
Yapay kalp takılan Murat Damar ve Bayram Ali Gören bu operasyonun ardından yedi yıl süresince hayatlarını rahatlıkla sürdürebilecekler diyen Balkanay, ”Şu anda evlerine gidebilecek durumdalar. Ancak bu makineleri kullanmayı öğrenmeleri şart. Bu makineyle birlikte yaşayacaklar. Onun için kendilerine bu makineleri kullanmanın eğitimini verdik” dedi.
Ameliyatın ardından yapay kalp takılan hastalardan biri olan Murat Damar inşaat işçiliği yaparak geçimini sağlıyordu. Murat Damar, ”Yemek yerken güçlük çekiyordum. 5 Mart’ta yoğun bakıma alındım. 2 Nisan’da ameliyat oldum. 10 Nisan’da servise çıktım. Ameliyat sonrası 3 günde ayağa kalktım. Doktorlarımız ellerinden gelenin en iyisin yaptılar. Çok rahatım” dedi.
Bir diğer hasta olan Bayram Ali Gören ise geçimini manavlıkla sağlıyordu. Operasyonun ardından konuşan Bayram Ali Gören, ”Geçen yıl 2’nci defa ağır kalp krizi geçirdim. Kaldırıldığım hastanede kalp naklinin şart olduğunu söylediler. Bu hastaneye yattım. Uyku uyuyamıyordum. Kalp bekliyordum. Zaman kısıtlıydı. Ameliyat oldum ve rahatladım. Uykularım tatlılaştı. Bizim Türk hekimleriyle gurur duymamız lazım” dedi.
Hayatımız için sağlanan olanaklar her geçen gün artarken tıbbın sunduğu çarelerle kendimizi daha güvende hissedebilmekteyiz. Yeni gelişmelerle daha sağlıklı yaşam hizmeti sunan sağlık personellerine de minnettarız.
Yorum Yok