1 Temmuz’da ekmeğin tuzu azalacak!

1 Temmuz’da ekmeğin tuzu azalacak!

Sağlığımız için hayatımızda ciddi bir sınırlama getirmemiz gereken tuz bizi yenmesin diye Sağlık Bakanlığı yeni bir uygulamayla geliyor. Bu uygulamayla 1 Temmuz’dan itibaren hayatımızdaki tuz oranı azalıyor.

Dünyada yaygınlaşan hastalıkların birçoğunun gerekçesi olarak görülen tuz 1 Temmuz’dan itibaren öncelikle ekmeklerde azaltılacak. Böylelikle sağlığımız için aslında farkına varılmasa dahi büyük bir önlem alınmış olacak. Çünkü; yapılan araştırmalara göre günlük bir gram tuz azaltılırsa inmeyle ölümlerde yüzde beş oranında, kalp krizi nedeniyle gerçekleşen ölümlerde yüzde üç oranında azalma olacağı ifade ediliyor. Bu uygulamanın ülkemizdeki hipertansiyon hastalığına bağlı ölümleri azaltacağına dair umutlar arttı.

Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği ile Türk Nöroloji Derneği, Dünya Tuza Dikkat Haftası nedeniyle yaptıkları açıklamalarda dikkatler tuz tüketimine çektiler. Tuz tüketimi ile hipertansiyonun paralel ilerlemesinden bahsedildi.

Sağlık Bakanlığı’nın önderliğinde gerçekleştirilecek olan ekmekten tuz oranının azaltılması olayı uzmanlarca önemli bir adım olarak kabul edildi. Şuan bazı fırınlarda uygulamaya konulmuş olan tuz azaltma işlemi 1 Temmuz 2012 itibariyle bütün fırınlarda uygulanacaktır. Yiyeceğimiz 300 gramlık ekmeklerde artık1 gramtuz olacak. Bu uygulama öncesinde ise günlük tuz ihtiyacımızı ekmek çoğunlukla karşılıyordu.

Son yıllarda genç yaşlarda birçok vatandaşın kalp krizine yenik düşmesi, inme inmesi aslında beslenmemizdeki hatalardan mı kaynaklanıyor? Dünya Sağlık Örgütü bir insanın günlük en fazla5.8 gramtuz tüketebileceğini ifade ederken, ülkemizde ise bir kişinin günlük tüketimi18.04 gramolarak açıklandı. Yani en fazla alınması gereken tuz oranının üç katını tüketmekteyiz. Bu da inmelerin ve kalp krizlerinin tetikleyicisi oluyor.

Bu konuda görüşlerini dile getiren  Prof. Dr. Şehsuvar Ertürk, hayatımızdan1 gramtuzu azaltmamız inmeye bağlı olarak gerçekleşen ölümlerde yüzde 5, kalp krizine bağlı ölümlerde ise yüzde 3 oranında azalmaya katkıda bulunacak, dedi. Sözlerine devam eden Prof. Dr. Şehsuvar Ertürk, tuzu6 gramazaltmamızın ise inmeye bağlı olarak gerçekleşen ölümlerde yüzde 23, kalp krizine bağlı ölümlerde ise yüzde 16 oranında bir azalma olacak demektir, diye ekledi.

Ülkemizde yapılan araştırmalar, dünyadaki oranlarla karşılaştırıldığında ortaya çıkan bilanço oldukça ürkütücü. Dünya Sağlık Örgütü’nün yaptığı araştırmalarla Türkiye’deki değerler karşılaştırıldığında ortaya çıkan neticeye göre hipertansiyonun dünyada ve Türkiye’de ölüm nedenleri arasında ilk sırada yer aldığı görüldü.

Bir diğer araştırma sonucu da Amerika Birleşik Devletleri’nden geldi. Buna göre sigarayı bırakan hipertansiflere düzenli ilaç verilerek seksen bin kişinin hayatı kurtarılabilmekte aynı zamanda hayatında tuzu günlük üç grama düşürünce de seksen bin kişinin hayatı kurtulabilmekte. Tuz ne kadar da etkiliymiş ki binlerce kişiye hayatını geri veriyor!

Ülkemizde sağlık anlamında yapılan araştırmalara hız verilerek birçok yeni tedavi yöntemi uygulanmakta. Bu araştırmalardan biri de Sağlık Bakanlığı’nca 2004 yılında yapılan “Türkiye Hastalık Yükü Çalışması” sonuçlarına göre ülkemizde hipertansiyona bağlı olarak 47.643 erkek, 60.825 kadın hayatını kaybedebilmekte. Bu sayıları bir araya getirdiğimizde ise ürkütücü gerçeğin bilançosu ortaya çıkıyor. Yani toplamda 108.468 kişi hipertansiyona bağlı olarak hayatını kaybedebiliyor. Aslında ölümcül olmayan bu hastalığın ölümle sonuçlanmasının tek sebebiyse yaşam tarzımızı inatla değiştirmiyor olmamız.

İstatistiklere göre ülkemizde on sekiz yaşında bulunanlar ve bu yaş üstü kişilerin üçünden biri hipertansiyon hastası ve 45 saniyede bir, bir hipertansif inme geçiriyor, üç dakikada bir ise bir kişi inmeye bağlı hayatını kaybediyor. Bu değerleri açıklayan Türk Nöroloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Şerefnur Öztürk halkımıza sigarayı bırakarak ve tuz oranını azaltarak daha sağlıklı olabilirsiniz uyarısında bulundu.

 Sevilay Gürsoy

Tibbiyardim.com Yazarı


facebook-paylas

Etiketler

Yorum Yok





Tibbiyardim.com Site İçi Arama:

Ana Sayfa

Anasayfa Anasayfa için tıklayınız !

Reklam