LSD Nedir? LSD Etkileri Nelerdir? LDS Zararları Nelerdir?
LSD Nedir? LSD Etkileri Nelerdir? LDS Zararları Nelerdir?
Lizerjik asit dietilamidi kısa ismi ile LSD 1938 yılında yapılan laboratuvar çalışmalarında tesadüfen Albert Hoffman tarafından çavdar mantarından sentezlenmiştir. Dünya da bilinen en güçlü halüsinojendir. Halüsinojen Mantarlardan 100 kat, Meskalinden 4.000 kat güçlü bir halüsinojendir. Yan etkileri nedeniyle bağımlılığı diğer uyuşturucu türevlerine göre düşüktür.
LSD etkileri:
LSD’nin etkisi bir saat içerisinde başlar, 2-4 saat içerisinde pik düzeye ulaşır, 8-12 saat arasında sonlanır. Görme bulanıklığı, terleme, yüksek tansiyon, beden ısısında artma, titreme gibi etkileri vardır. Ancak asıl etkisi halüsinojen ( halüsinasyonlar görme ) etkisidir. Maddenin etkisi alan kişiye göre değişir etkileri güzel hayallerden, kabus ve paronoid hayallare kadar değişir. Kişide algı bozukluğu yaratır. Madde kullananların tanımına göre sanki eşyalar şekil değiştiriyor, üzerime geliyor, çeşitli sesler duyuyorum, birilerinin eli üzerimde bana dokunuyor, eşyalar şekil değiştiriyor, renkler değişiyor ve canlanıyor gibi ifadelerde bulunmaktadır. LSD çok güçlü bir halüsinojen olduğu için insanın kendi düşüncesini ortadan kaldırır etki süresi boyunca insan kendisini bir cehennemde gibi hissettirebilir. Bu etki 2-4 saat olmasına rağmen bazı LSD kullanıcıları kendilerine göre bunun birkaç ay sürdüğüne dair teoriler ortaya atmaktadır.
Bu uyuşturucu maddelerin kullanımı ile uygunsuz davranışlar ve psikolojik değişiklikler gelişebilir. Kişi büyük bir sıkıntı yaşayabilir, kuşkucu düşünme, muhakeme bozukluğu oluşabilir. Kullanan kişi aklını kaybetme, delirme korkusunun hakim olduğu bir panik yaşar. Bu durum oldukça tehlikelidir. Böyle bir durumda kişiye güvence vermek, bunun uyuşturucu maddeden kaynaklandığını, bir süre kendiliğinden geçeceğini belirtmek yararlı olur.
En kötü etkilerinden bir tanesi de halüsinojen maddelerde ki “ Flash Back “ durumudur. Kişi maddeyi kullanmasa dahi birkaç gün ile 1 sene arasında sürebilen, maddeyi kullandığı ana tekrar dönebilir bu oran Halüsinojen madde kullananlarda %15 ile %80 arasında görülür. Bu “Flash Back” ler birkaç dakika yada daha uzun sürebilir.
LSD Hikayesi:
Albert Hoffman 1943 yılında, LSD’nin fizyolojik ve ruhsal etkilerini kendi üzerinde denemiş ve gözlemlerini “My Problem Child” adlı kitabına yazmıştır.
“19 Nisan 1943 Pazartesi günü saat 16.00’da Lysergic Acid Diethylamide Tartarat’ın %0,5 santimetre küp 0,25 miligram LSD içeren tatsız, yavan sıvıyı içtim. Saat 17.00’da baş dönmesi, endişe, kaygı ve tedirginlik başladı. Görmem bozuldu, düşüncelerim dağıldı, içimden gülme isteği geliyor, anlamlı konuşmak için büyük çaba sarf ediyorum, görme alanım sanki karşımda, eşyaların biçimi değişiyor, çevremi lunaparklarda olduğu gibi olağanüstü görüyorum. Bir süre sonra bunların hepsi geçti. Bütün bunları hatırlıyorum, baş dönmesi, görme bozuklukları, çevredeki eşyaların acayip gülünç ve kaba şekilleri… Renkli yüzler belirdi. Belirli bir tedirginlik vardı. Aralıklı olarak başımın, ayaklarımın ve bütün gövdemin ağırlığını duyuyorum, sanki madenle doldurulmuş gibi. Ayaklarda kramplar oluyor… Ellerde soğukluk ve sanki eriyip gidiyormuş gibi bir duygu var. Ağzımda maden tadında bir kuruluk, boğazda sıkışma, korku ve endişe, bilinçte bulanıklık… Bu arada içinde bulunduğun koşullarla gerçek arasında ayrım güçlüğünden doğan bir karışıklık. LSD’yi aldıktan altı saat sonra eski durumuma döndüm. Ancak ufak tefek görme bozuklukları kaldı. Her şey sallanıyor, eşyaların boyutları değişiyor. Sanki onların dalgalanan sudaki yansımasını izliyorum. Üstelik bütün eşyalar hoş olmayan görünümler kazanıyor. Renkler durmadan değişiyor. Yeşil ve mavi renkler üstünlük kazanıyor. Gözlerimi kapayınca fantastik, gerçekdışı biçimler görüyorum. Dikkati çeken bir nokta bütün seslerin gözüme yansıması ve türlü biçimlere dönüşmesi… Her ses, renk bir sanrıya (gerçekte olmayan olguları var gibi algılamak) dönüşüyor. Bunlar renk ve gölge olarak sürekli değişiyor. LSD’yi aldıktan sekiz, on saat sonra şiddetli bir uyku bastırdı. Ertesi gün biraz yorgun kalktım.”- Albert Hoffman
Yorum Yok