KATARAKT TANI VE TEDAVİ
Katarakt normalde şeffaf olan göz merceğinin saydamlığını kaybetmesidir. Bu durumu buğulanmış cama benzetebiliriz. Dünyada yaklaşık 20 milyon insan katarakt nedeniyle görme bozukluğu yaşamaktadır.Katarakt bilinenin aksine ciddiyeti düşük bir göz hastalığıdır ve tedavisi mevcuttur.Buğulanma görmek için gerekli olan ışığın geçmesini engeller.Cisimler şekilsiz bulanık veya zayıf görülür. Göz yorgunluğu ve baş ağrısı oluşur.Katarakt genellikle bir gözde başlamasına rağmen genellikle iki gözüde etkiler.
Katarakt oluşumunun nedenleri?
*En sık nedeni yaşlanma
*Aile hikayesi
*Şeker hastalığı
*Steroid gibi ilaç kullanımı
*Önceden göz ameliyatı geçirmiş olmak
*Güneş ışığına uzun süre ve korumasız maruz kalmak
*Sigara kullanımı
*Katarakt yeni doğan bebeklerde, çeşitli metabolizma hastalıklarıyla beraber görülebilir
*Göz içi iltihapları sonrasında oluşabilir
Katarakt belirtileri nelerdir?
*Çift görme
*Şekilsiz veya bulanık görme
*Renklerin zor veya soluk algılanması
*Akşamları görmede zorluk yaşanması
*Parlak ışıkların etrafında hare ya da kamaşma
*Kontakt lens veya gözlük numaralarının sık sık değişmesi
*Derinlik hissinin kaybı
*Göz yorgunluğu ve baş ağrısı
Katarakt tanısı nasıl konulur?
Görmenizde bozukluk çoğu zaman görülsede bazen farkedilmeyebilir.Eğer görme durumunuzda değişiklikler fark ederseniz tam muayene için göz doktorunuza gitmenizi tavsiye ederim.Bu tanı sürecinde genellikle şu testler kullanılır:
*Görme keskinliği testi
*Gözbebeği büyütülmesi
*Biyomikroskopik muayene
Göz doktorunuzun yapacağı muayene sonunda tanı konabilmektedir.Görmedeki bozulmaya neden olabilecek diğer hastalıklarda ayırt edilebilir. Retina yada optik sinirde olabilecek diğer bozukluklarda katarakt ile beraber görmeyi azaltabilmektedir. Eğer böyle hastalıklar varsa katarakt ameliyatı sonrası görmede istenen iyileşme sağlanamıyacaktır. Doktorunuz tam bir muayene yaparak, belki de, kataraktın opasitesi nedeniyle optalmoskoplo görülemeyen başka anormallikler olup olmadığını keşfetmek için gözün arka bölümünü değerlendirmek üzere ultrasonografi kullanılabilir.
Katarakt Çeşitleri nelerdir?
*Arka kapsül katarakt: Lensin arka kapsülüne yakın kısmının kesifleşmesi.
*Nigra katarakt: Kataraktın olgunlaşmış en sert hali.
*Nükleer katarakt: En içteki nükleusun (çekirdeğin) nokta şeklinde kesifleşmesi.
*Kortikal katarakt: Lensin dış yüzeyinin kesifleşmesi.
*Kortikonükleer katarakt: Lensin dış yüzeyi ve içteki nükleusun kesifleşmesi.
*Matür katarakt: Lensin tamamının kesifleşmiş hali.
Katarakt Tedavisi Nasıl Yapılır?
İlaç veya gözlükle tedavisi mümkün olmayan Katarakt, doğuştan da olabilir ancak en sık yaşa bağlı olarak ortaya çıkar. Oluşmuş bir kataraktın tek tedavisi ameliyattır.Katarakt ameliyatlarının yaklaşık yüzde 95`i görmede düzelmeyle sonuçlanmaktadır. Katarakt ameliyatı bir hastanede ve hastayı yatırmadan gerçekleştirilir. Ameliyatın yapılması genellikle yaklaşık 1 saat sürer.Cerrahi olarak kataraktın alınması için iyice olgunlaşması gerektiği doğru değildir.Hastalık boyunca kişinin sosyal yaşantısını rahatsız edecek derecede hem uzak hem de yakın görüş azalır.Eğer gözünüzün arka tarafına yakın yerde küçük kataraktlarınız varsa gözbebeğinizi genişletecek göz damlaları yardımcı olabilir. Çalışma odasının ışığını mercekte parlamayacak şekilde ayarlamak da yardımcı olabilir. Gözlük reçetenizi güncel tutmak da yardımcı olabilir.Kontakt lens kullanımı gözlük kullanımından daha faydalıdır.Özellikle tek gözdeyse tercih edilir.
Ameliyat şeffaflığını kaybetmiş olan göz merceğinin alınarak yerine yeni bir göz merceğinin yerleştirilmesi sistemine dayanmaktadır. Mercek çıkarılır ve genelde bir intraoküler (göz içi) mercek takılır. Bu suni bir plastik lenstir. Yerine takıldığı zaman hiç belli olmaz ve ameliyattan sonra çok iyi görme sağlar.
Katarakt ameliyatlarında kullanılan teknoloji, göz içine konulan merceğin kalitesi, ameliyatın başarısını ve en önemlisi görme kalitesini belirler.
Tüm hastaların sorgulaması gereken en önemli konu gözlerin içine konulan merceklerin kalitesidir. En değerli organımız olan gözümüzü, kalıcı görme hasarına kadar gidebilen sonuçlardan sakınmamız gerekmektedir
Doğumsal katarakt tedavisi?
Doğumsal katarakt tedavisi de FAKO yöntemiyle yapılmakta ve yaş uygunsa göz içine katlanabilir mercek yerleştirilmektedir. Doğumsal kataraktın tedavisinde en önemli bölüm, ameliyattan sonra yapılacak olan göz tembelliğiyle mücadele bölümüdür.
Mutlu ve Sağlıklı Günler Dileğiyle…
Not: Ayrıntılı bilgi için uzman hekiminize danışınız.
Stj. Dr. EMRE ARIKAN
2011 Tüm Hakları Saklıdır. Yazarın izni olmadan herhangi makale, yayın ve sitede yayımlanamaz…
Yorum Yok