Gebeliğin 24.-25. Haftalarından sonra ödem,hipertansiyon ve proteinüri ( idrardan protein kaçağı ) bulgularının izlenmesi ile oluşan hastalığa preeklampsi denir. Halk arasında bu hastalığa gebe zehirlenmesi, bebeğin annesini zehirlemesi olarak bilinir. Bu sendrom gebelik yaşı 35’in üzerinde olan kadınların %5-10’unda izlenir. Preeklampsi tablosuna konvüzyonların ( bilinç kayıplarının ) eklenmesi eklampsi olarak adlandırılır. Eklampsinin şiddetli olduğu durumlarda DIC ( Dissemine intravasküler koagülopatı ) denilen ve çoğul organ hasarıyla giden, ölümcül olabilecek bir tablo gelişir.
Preeklampsi-Eklampsi ( Gebelik Toksemisi ) Neden Olur ?
Gebelik toksemisini ( Gebelik Zehirlenmesini ) başlatan etkenler bilinmemektedir ancak bütün hasta gebelerde bebeğe giden kan damarlarının yeterince genişleyememesi ve bu yüzden bebeğe yeterince kan gidememesi görülmüştür. Bu kanı alamayan ( iskemik ) bebekteki dokular ölmeye başlar, ölen dokularda kana çeşitli metabolitler ( çeşitli zararlı maddeleri ) salarlar. Bu noktadan sonra artık bebek anneye zarar verir ve onu metabolitleriyle adeta zehirler. Gidişatın çok ciddi olduğu durumlarda organlarda mikro-emboliler ( küçük-pıhtılar ) oluşarak organ yetersizlikleri ortaya çıkar ( Örn: Böbrek yetersizliği, beyin hasarı, sınırlı inmeler, kalp krizi.
Pre-eklampsi, Eklampsi’de ( Gebelik Toksemisi) Tedavi Nedir?
Durumu çok ciddi olmayan hastada doğuma kadar hipertansiyon ilacı olan metildopa kullanılır. Tedavide labetelolda kullanılır, ancak en güvenli ilaç metildopadır. Aşikar,ciddi pre-eklampsi (gebelik zehirlenmesinde ) esas metod doğumdur. Çok ciddi hipertansiyon ve konvüzyon ( bilinç kaybı, bayılma ) olan gebede gebeliğin sonlandırması gerekir.
Mutlu ve Sağlıklı Günler Dilerim…
Dr. Ahmet Bahadır UÇAR
2011 Tüm Hakları Saklıdır. Yazı yazarın izni olmadan hiç bir makalede,dergide sitede yayımlanamaz…
Yorum Yok