Türkiye’de Aile Hekimleri, Amerika’ya Göre 6 Kat Daha Fazla Hasta Muayene Ediyor !
Son yıllarda iş yükleri giderek artan Aile Hekimliği sisteminde muayene sayıları da her geçen gün artıyor. Son zamanlarda yaşanan bu iş yükünün yanına bir de Milli Eğitim Bakanlığının okul tarama muayenelerinin eklenmesi bazı Aile Sağlığı Merkezlerinde uzayıp giden kuyrukların oluşmasına neden oldu.
2013 yılı verilerine göre Aile Hekimliği sisteminde 1 yılda muayene olan hasta sayısı tam tamına 10.026 kişi . Amerika’da ise bu rakam 1.750 Kişi . Yani Amerika’ya göre birinci basamakta muayene olan hasta sayısı Türkiye’de tam 6 KAT daha fazla. İnanması zor ama yıllık 15.000-20.000 hasta muayene eden Aile Hekimi bile mevcut. Yoğun yerlerde çalışan Aile Hekimleri bazen günlük 100 ve üzerinde hasta muayene ediyor. Bu da 8 saatlik bir mesaide hasta başına yaklaşık 5 dakika demek. Bu 5 dakikaya hastanın kapıdan girmesi ve şikayetlerini anlatmaya başlaması da dahil.
Yoğun iş yüküne rağmen sistemin çalışması için canla, başla mücadele eden Aile Hekimleri oluşan iş yüküne sürekli eklenen rapor ve diğer işler nedeniyle yorgun düşmüş durumda.
Amerika’da 180.000 $ , Türkiye’de 6 Kat Fazla iş yüküne rağmen 38.000 $ !
Alınan brüt maaşlar yıllık olarak Amerika’nın neredeyse 5 te 1 ‘i . Son zamanlarda yapılan iyileştirmelere rağmen hasta muayene başı olarak hesaplanırsa alınan ücret Amerika’nın neredeyse 30’da 1 ‘i . Yani Amerika’da muayene başı olarak hesaplandığında doktorun aldığı pay Türkiye’den tam 30 KAT daha yüksek.
Sonuç : Sürekli olarak yeni açılan birimler nedeniyle Aile Hekimlerinin ücretleri düşüş eğilimi göstermeye devam ediyor. Bakanlık tarafından hazırlanan fakat çıkmayan yönetmelikte Aile Hekimlerinin ücret kaybı yaşayıp yaşamayacağı ise tam bir muamma . Aile Hekimliği sisteminin geleceği için çalışan Aile Hekimleri, her geçen gün yenisi eklenen iş yükü ve ücret kayıpları nedeniyle endişe duyuyorlar. Sağlıkta Dönüşüm kapsamında yapılan değişiklikle gelen sağlık talebi nedeniyle hastaların doktora başvuru oranları yıllık ortalama 8.1 ‘e çıkmış durumda. Bu bir çok Avrupa ülkesinin üzerinde bir rakam. Önümüzdeki günler ne getirir bilinmez ancak Aile Hekimliği sistemi yoğun hasta talebi, eklenen yeni işler ve bilinmezlik nedeniyle her geçen gün daha umutsuz bir hal almakta. Sağlık Bakanlığının konu hakkında ne tür önlemler alacağı ve sistemin tıkanan yönlerini nasıl aşacağı ise Aile Hekimleri tarafından merakla bekleniyor.
Yorum Yok