Grip Aşısı Yaptırmalımıyım? Grip aşısı kimlere uygulanır? Grip Aşısının Zararları Nelerdir?

Grip Aşısı Yaptırmalımıyım? Grip aşısı kimlere uygulanır? Grip Aşısının Zararları Nelerdir?

Merhabalar son günlerde özellikle akıllarda olan bu soruyu bu konumuzda yanıtlamaya çalışacağız. Öncelikle gripten bahsedelim.

Grip: Influenza virüsünün insanlara bulaşmasıyla insanlarda görülen üşümeye veya titreme hissi, boğaz ağrısı, halsizlik, öksürük, kırgınlık ve bazen çocuklarda kusmanın da eklendiği hastalık tablosudur. Gribin insanlar arasında etrafa yayılan damlacık yoluyla (hapşırma, öksürme, konuşma) yoluyla bulaşır. Grip bir alanda görüldükten sonra koruyucu tedbirler alınmaz ise ( El yıkama, hapşırırken kolunu kullanmak, yakın temas … ) hızla diğer insanlara da bulaşır aynı tablo sağlam bireylerde de görülebilir. Grip bulaşıcı bir hastalıktır ve çok kısa zamanda salgın haline gelebilir. En önemli bilinmesi gereken durumlardan bir tanesi gribin tedavisinde “ ANTİBİYOTİKLERİN YERİ YOKTUR! “ grip kendi kendini sıklıkla sınırla en kısa 7 gün, genellikle 7-10 gün, en fazla 14 gün içerisinde sonlanır. Bu durumda doktora başvurmayan ve antibiyotik kullanan hastalara üzücü bir haberimiz var grip antibiyotikle 7 Gün, Antibiyotiksiz 1 hafta da iyileşir yani antibiyotiklerin grip tedavisinde hiçbir yeri bulunmamaktadır, aksine gribe yakalan hastalar antibiyotik kullandığında bu ilacın yan etkilerine maruz kalmaktadırlar. Antibiyotikler bakteriyel olan üst solunum yolu enfeksiyonlarında doktor kontrolünde alınmalıdır.

Peki Grip Aşısı Nedir ? Ne zaman yapılmalıdır?

Gribin influenza virüslerin kaynaklandığından bahsetmiştik. İnfluenza virüsü ana olarak 3 gruba ayrılmakla beraber ( A,B,C) , 1000’e yakın ufak farkları olan alt grupları vardır. Her sene bu modifiye olmuş virüslerden bir kaçı salgın şeklinde ortaya çıkar. Grip aşıları bu yüzden dönemseldir, yani 2 sene öncesinin grip aşısı bu sene için kullanılmaz. Her sene farklı olan bu virüs tipleri yapılan Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan çalışmalarla belirlenir ve o senenin virüsleri aşıya eklenir. Her sene farklı virüsler ortaya çıktığı için insanlar gribe karşı ömür boyu bağışıklık kazanamazlar. Yapılan aşılar %100 oranında koruyucu değildir, aşının tutma olasılığı %70 ile %90 arasında değişmektedir. Grip aşısı ülkemiz de Eylül-Ekim aylarında yapılmalıdır.

Peki En Önemli Soru grip aşısı kime yapılmalıdır?

1-) 65 Yaşından büyük kişilere,

2-) Şeker Hastalarına,

3-) Astım Hastalarına,

4-) Kronik Akciğer Rahatsızlığı olan bireylere,

5-) Bağışıklık sistemi baskılanmış kişilere,

6-) Huzurevi, bakımevi vb. ortamlarda yaşayan insanlara,

7-) Hastane ortamında çalışan ve virüse sürekli olarak maruz kalan Doktor, Hemşire ve sağlık çalışanlarına,

8- ) Kanserli insanlara, kemik iliği problemi olanlara,

grip_536299186

Grip Aşısı Kimlere Yapılmamalıdır ?

1-) 3 Ayı doldurmamış gebelere,

2-) Grip geçirmiş bireylere,

3-) 6 aydan küçük bebeklere,

4-) Yumurtaya karşı anafilaktik allerjisi olan bireylere ( yumurta yediğinde şoka giren bireylere )

5-) Yüksek Ateşi olan bireylere

Bu 5 Gruba grip aşısı kesinlikle yapılmamalıdır. Ek olarak herhangi bir sağlık problemi bulunmayan ve yukarıda yapılması için saydığımız maddeleri içermeyen insanlara da grip aşısının yapılması uygun değildir. Bütün Dünya ülkelerinde olduğu gibi grip aşısı Türkiye’de de sadece RİSKLİ GRUBA yapılmaktadır. Yukarıda riskli grupta bulunan kimseler grip aşılarını doktorlarının uygun görmesi halinde ÜCRETSİZ olarak AİLE HEKİMLİKLERİNDEN reçete ettirebilmektedir.

Grip aşısı sağlam bireylerde maliyet-etkin bir yöntem değildir. Aşı deri altına zerk edilir. Aşı yapıldıktan 6-12 saat sonra eklem ağrıları, ateş, halsizlik, kas ağrıları görülebilir bu etkiler 1-2 gün devam edebilir. Aynı zamanda aşıya bağlı aşırı duyarlılık reaksiyonları görülebilir.

Gribin Tedavisi Nasıldır ?

Yatak istirahati, bol sıvı alımı, doktorunuz tarafından reçete edilecek bazı ateş düşürücü-antiviral ilaçlar ve semptomatik tedavi önerilir. Bol sıvı ve mevsim meyveleri tüketilmelidir. Aynı zamanda bazı bitki çaylarının ( ıhlamur…) bağışıklık sistemini güçlendirdiğinden dolayı gribin tedavisinde etkili olduğu düşünülmektedir. Yine burun akıntıları ve öksürük şikayetleri için doktorunuza başvurarak reçete edilen ilaçları düzgün olarak kullanınız.Daha ağır vakalarda doktorunuz tarafından reçete edilecek anti-viral ilaçlar kullanılabilir. En önemli husus ise gribin bulaş yolunu kontrol altına almaktır. Bu önlemler:

1-) Hapşırırken ağzınızı kolunuz ile kapatınız,
2-) Elinizi düzenli ve doğu şekilde yıkayınız,

3-) Öksürürken ağzınızı kolunuz ile kapatınız,
4-) Gribe yakalananlar ile yakın temas ve ortak eşya kullanımından kaçınınız.

Herkese Mutlu, Sağlıklı ve Gripsiz Bir Kış Geçirmesi Dileğiyle…

Aile Hekimi Dr. Ahmet Bahadır UÇAR
Söğütlü Aile Sağlığı Merkezi ( SAM ) .
Tibbiyardim.com Editörü.


facebook-paylas

Yorum Yok





Tibbiyardim.com Site İçi Arama:

Ana Sayfa

Anasayfa Anasayfa için tıklayınız !

Reklam