Kokain Nedir? Kokain Etkileri Nelerdir? Kokain Zararları Nelerdir?
Kokain Nedir? Kokain Etkileri Nelerdir? Kokain Zararları Nelerdir?
Kokain ilk kez 1860 Yılında koka yapraklarından Wöhler tarafından izole edilmiştir. Sokak adı taş, cokedir. En sık iyi ezilmiş şekilde toz olarak burundan çekilir. Güçlü bir yoksunluk sendromu yaşatan bir madde olduğu için kullanıcılar arasında bağımlılık oranı yüksektir. Kokainin kullanımı, bulundurulması, üretimi ve dağıtımı dünyadaki ülkelerin çoğunda yasal değildir ve hemen hemen hepsinde yasaktır.
Kokain Etkileri:
Kullanımını takiben taşikardi ya da bradikardi (kalp atışının hızlanması ya da yavaşlaması), pupiller dilatasyon (göz bebeklerinin büyümesi), kan basıncında düşme ya da artma gözlenir.
Kokain yüksek doz kullanıldığı zaman kalp atım hızında artma, tansiyon yüksekliği ortaya çıkar. Sinirlilik, sosyal muhakeme kaybı, yüksek riskli cinsel girişimler, saldırganlık, psikomotor aktivitede artış, ajitasyon, kalp atımında bozukluk, göğüs ağrısı, kas zayıflığı, solunum güçlüğü ve koma gelişir.
En sık görülen etki burunda kanlanmanın (nasal konjesyon) artışına bağlı olarak görülen burun kanamalarıdır. Bronşlar ve akciğerde hasara neden olur. Tiklere yolaçar ve migren benzeri başağrıları oluşturabilir. Kokain kullanımında Nasal Septum Defekti dediğimiz burnun delinmesi sık karşılaşılan durumlardandır.
En önemli yan etkisi beyin üstüne olan etkileridir. Beyinde enfarktlar (tıkanmalar) oluşturur. Kimi zaman beyin içi kanamalar gözlenir. Beyin üstüne olan bu etkiler kokainin damarları daraltıcı etkisinden kaynaklanmaktadır. Kokain kullananlarda %3-8 oranında sara (epilepsi) nöbetleri gözlenmiştir. En sık epileptik nöbetlere neden olan uyuşturucu madde kokain olup, ikinci sırada amfetaminler gelir.
Kokainin Zararlı Etkileri:
Kokainin en kötü etkilerinden biri yoksunluk sendromu oluşturmasıdır. Genellikle kullanımdan 2-4 gün içerisinde ortaya çıkan bu durumda kişi maddeye ulaşamadığında depresyon ve intihar eğilimi ortaya çıkar. Özellikle bu dönemde korkutucu rüyalar görülür. Kokain hücre öldürücü özelliğe sahiptir uzun süre kullanıldığında temas ettiği alanda hücreleri öldürür.
Kokainin Hikayesi:
Kokain de Eroinde olduğu gibi 1880’li yıllarda ilaç olarak özellikle diş ağrılarında kullanılması için piyasaya sürülmüş. Kokainin yüksek bağımlılık ve öldürücü etkileri nedeniyle kısa sürede piyasadan toplatılmış bütün ülkelerde yasak edilmiştir. Şuan sadece tıp alanında lokal ağrı kesici özelliğinden dolayı bağımlılık etkisi olmayan prokain türevi olarak ameliyatlarda ve lokal alanlarda kullanılmaktadır.
Yorum Yok