Soğuk Havalar İçin Sağlıklı Öneriler-1:
Özellikle soğuk havaların yaşandığı bugünler de soğuk havalarda yaşanacak sağlık sorunları ve soğuk havada alınacak önlemlerle ilgili yazımızı sizler için hazırladık. Bu haftaki konumuz Frostbite ( Soğuk Isırması ) .
1-)FrostBite ( Soğuk Isırması ) Nedir ?
FrostBite halk arasında bilinen ismiyle Soğuk Isırması 0 derecenin altındaki sıcaklıklarda el parmak uçları, ayak parmakları, kulak gibi vücudun kalbe uzak bölgelerinde gelişir. En çok parmak uçları ve ayak uçlarında gelişir. Kan taşıyan damarlarımız soğuk havanın etkisi ile daralır (vazokonstrüksiyon) ve özellikle vücudun uçta kalan kısımlarına yeteri kadar kan gelemediği burada ki kan dolaşımı bozulur. Soğuk ısırması milattan önce 5000 Yılında ki Mumyalarda dahi keşfedilmiş tarihi çok eski bir hastalıktır. Özellikle rüzgarın beraber eşlik ettiği soğuk havalar Soğuk Isırması için önemlidir. Soğuk ve rüzgarlı havada herhangi bir koruyucu ekipman kullanmaksızın dolaşan sağlıklı insanda soğuğa maruz kalan bölgede acıma ve yanma ortaya çıkar. Kişi hala önlem almaz ise Soğuk Analjezisi dediğimiz soğuğa maruz kalan bölgede hissizlik ortaya çıkar, deri beyaz renk alır. Sağlıklı insan bu 2. Evrede artık soğuğa alıştığı fikrine kapılabilir. Halbuki bu en sinsi evrelerden bir tanesidir. Eğer soğuğa daha uzun bir zaman maruz kalınırsa deride kırmızı kabarcıklar şeklinde noktalar belirir ve aşınmış deri alanları meydana gelir.
Soğuk Isırmasının ilerleyen evrelerinde Soğuk KANGRENİ görülür. Özellikle hasta bu durumu parmağının kütük gibi olduğu ve hissetmediği yakarışıyla dile getirir. Evre 3 Olan bu durumun gidişatı çokta iç açıcı değildir. Soğuk ısırması acil müdahale edilmesi gereken bir hastalıktır. Peki eğer Soğuk bir ortamda uzun süre yürümek zorunda kalırsak, ya da bir kış günü dağın başında aracımızın benzini biterse ne yapmalıyız ne yapmamalıyız?
Önce Soğuk Isırması için yapmayacaklarımızdan başlayalım:
1-) Kesinlikle donmuş bölgeyi hızlıca ısıtmaya çalışmamalıyız! Eğer soğuk ısırığına uğramış bölgeyi birden ısıtmaya çalışırsanız hasar miktarı artacak ve çok az hasarla kurtulabileceğiniz bir yaranın çok daha büyümesine sebep olacaksınız. Yapılan araştırmalar soğuk ısırmasının kuru ısıyla tedavsinin daha fazla hasara neden olduğunu ortaya koymuştur.
2-) Karla Ovma Yapılmamalı! Halk arasında bilinen bu yöntem kesinlikle uygulanmamalı bu yönteminde tedavide yeri yoktur ve zararı vardır!
3-) Krem sürülmemeli ,sigara, alkol verilmemeli. Sigara ve alkol damarlarda daralmaya sebebiyet vereceğinden kullanılmamalıdır!
4-) Ağrı Kesiciler olmadan ılık su ( 20 Dakika 40-42 derece ) ile ısıtılmamalı, çünkü yeniden dokunun ısınması çok ağrılı bir süreç olacaktır.
5-) Soba, elektrikli ısıtıcı… gibi kuru sıcak havayla bölgeler ısıtılmaya çalışılmamalıdır!
Soğuk Isırmasında Neler Yapılmalı ?
1-) Ağrı kesiciler ile beraber 20 Dakika 40-42 derece soğuk-ılık su ile soğuk bölge ısıtılmalı. Erken ısıtılan vakalarda sonuçlar yüz güldürücüdür.
2-) Eğer ısıtılamayacak bir ortamda ise muhakkak doku üzerine eldiven, kaşkol hiçbir şey bulunamıyor ise kuru bir bezle dokunun üstü olabildiğince örtülmelidir.
3-) Sıcak içecek bulunuyorsa tüketilmeye çalışılmalıdır. Korunaklı rüzgarın az bulunduğu bölgelere doğru hareket edilmelidir.
4-) Nemli ıslak soğuk bez ve yüzeylerle dokunun teması varsa bu temas mutlaka kesilmelidir.
5-) En yakın sürede Acil Servislere başvuruda bulunulmalıdır. Soğuk ısırığı ACİL YAKLAŞIM GEREKTİREN bir hastalıktır. Soğuğa uzun süre maruz kalınan geç evrelerde maalesef KANGRENE bağlı doku kayıpları olabilmektedir.
Sonuç: Bazen dışarı çıkarken bir kış eldiveninin, bir kaşkolün veya bir berenin ne kadar gereksiz olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak aşırı soğuk havalarda bu yazıyla önemsemediğiniz bir ELDİVENİN belki de parmaklarınızı nasıl kesilmekten koruyacağının farkına varmanızı istedik. Siz siz olun Sağlığınız için soğuk havalarda koruyucu eşyalarınızı muhakkak yanınızda bulundurun. Soğuk havaların kazasız mutlu bir şekilde bitmesi umuduyla. Sağlıklı ve Mutlu Günler Dileğiyle….
Dr. Ahmet Bahadır UÇAR ( Aile Hekimi )
Kelkit Söğütlü Aile Sağlığı Merkezi.
Kaynakça:
(1) http://web.firat.edu.tr/myildiz/files/sogukisirigifk.pdf
(2) http://www.emedicinehealth.com/frostbite/article_em.htm
(3) http://en.wikipedia.org/wiki/Frostbite
Yorum Yok