PiLATESİN ZAYIFLAMA ÜZERİNDE Kİ ETKİSİ

PiLATESİN ZAYIFLAMA ÜZERİNDE Kİ ETKİSİ

Pilates’i Geliştiren Kişi Kimdir? 

Pilates Nedir?

Pilates methodu 20. Yy başlarında Joseph Hubert Pilates (9 Aralık 1883 – 9 Ekim 1967) tarafından bulunmuş bir egzersiz sistemidir. Soyadını vermiş olduğu pilates metodunu ( kontrol bilimi ) olarak da adlandırmıştır. Joseph Hubert Pilates  Almanya da dünyaya gelmiştir. Doğuştan raşitizm, ateşli romatizma ve astım gibi hastalıklarının olması bedenine yönelmesine neden oldu. Her zaman fiziksel sorunlarını aşmaya çalıştı. Yaşadığı, gözlemlediği sağlık problemleri, yaşam deneyimleri bu metodu geliştirmesine sebep olmuştur. Joseph Hubert Pilates , pilates  metodu üzerine iki tane kitap yazdı ; Sağlığımız ( 1934 ) ve Kontroloji Yoluyla Yaşama Dönüş (1945 ).  Joseph Hubert Pilates , Kontroloji Yoluyla Yaşama Dönüş adlı kitabının ilk paragrafında şöyle yazmıştır; Fiziksel zindelik, mutluluk için ilk gereksinimdir’’.

Ülkemizde son yıllar pilates iyice popüler olmuş ve yaygınlaşmış durumdadır. Kilolarınızdan sağlıklı bir şekilde kurtulmanız mümkün. Eğitim ve sağlık merkezleri her geçen gün artarak açılmaya devam ediyor.  Pilatesle zayıflarken, aynı zamanda zinde kalabilmemiz mümkün. Zayıflama çalışmaların da sporun ve spor aktivelerinin önemi düşünüldüğünde basit ve kolay uygulanabilir bir spor olan pilatesin önemi daha da artıyor.

 Pilatesin Faydaları

  • Kuvvetli ve esnek kaslar oluşturur.
  • Vücut duruşunu destekler.
  • Kas kontrolünü sağlar.
  • Dolaşım sistemini etkileyerek rahatlamayı sağlar.
  •  Kendine güveni geliştirir.
  • Sakatlanma riskini azaltır.
  • Konsantrasyon gücünü artırır.
  • Atletik performansı artırır.
  • Fiziksel uygunluk düzeyini artırır.

 

Omurgayı destekleyen kaslara kazandırdığı güç nedeniyle kişinin kullanamadığı boyu ortaya çıkarır. Omurga çevresine kazandırdığı form nedeniyle 2- 5 cm kadar uzama görülür.

Pilatesin en önemli özelliklerinden birisi de, tüm vücudu esneterek omurların arasını açması. Böylelikle vücutta zamanla meydana gelen yığılmaları yok ediyor ve boyu uzatıyor. Pilates sistemi vücudun her bölümünü çalıştırmaya yönelik farklı aktivitelere uygun egzersizler içerir.

Bugün iş hayatında yoğun olarak karşılaşılan sorunlardan birisi hantallık ve sırt ağrıları, kas kasılmalarıdır. Pilates yaparak bunlardan kurtulmanız mümkün.

Pilates çalışmalarını yapabilmemiz için dikkat etmemiz gereken bazı hususlar var bunlar; kalp rahatsızlıkları bulunanlar, kemik ve eklem rahatsızlıkları yaşayanlar, temel hareket kabiliyetini kaybetmiş olanlar ( felç, kol veya bacak noksanlığı, akut kırıklar ) akıl sağlığı yerinde olmayanlar, hamileler doktor kontrolünde ve tavsiyesinde bu sporu gerçekleştirebilir. Gebelik öncesi pilatese başlamış olan kişiler hamilelik sürecinde devam edebilirler. Pilates 7 yaşından itibaren yapılabilir.

PİLATESİN 6 TEMEL PRENSİBİ

Konsantrasyon

Pilates, yaparken vücudun nasıl uyum içinde çalıştığına dikkat etmemiz ve yapılan hareketlere yoğunlaşmamız gerekiyor.

“Egzersiz yaparken hareketin doğru şekline konsantre olun. Bunu yapmazsanız hareketin bütün faydalarını kaybedersiniz.” Joseph Hubert Pilates 

Nefes

Nefes, vücutla zihni birleştirir. Bütün hareketler merkezden geçer. Vücudu sabitler, hareketleri birbirine bağlamakta yardımcı olur.

Merkezleme

İç organları ve omurgayı ve kas sistemlerini içerir. Merkez; karın, bel, kalça çevresidir. Bütün hareketler merkezden geçer.

Akıcılık

Hareketler, acele edilmeden her noktadan tek tek geçerek ve hiç duraksamadan yapılmalıdır.

Kontrol

Pozisyonların ve sıralamanın, tam kontrol altında detaylara dikkat edilerek uygulanması, hareketlerden en iyi sonuca varılmasını sağlayacaktır.

“İyi postür, tüm vücut mekanizmaları kontrol altında tutulduğu zaman başarılı bir şekilde kazanılabilir.” Joseph Hubert Pilates 

Doğruluk

Egzersizler tam yapılmalıdır. Pilateste yapılan hareketlerin, uygulanan tekniğin son derece iyi sonuçlar verdiğini göreceksiniz.

“Birkaç tane dengeli ve düzgün sıralamayla yapılan iyi tasarlanmış hareket, saatlerce yapılan gelişigüzel egzersizden daha değerlidir.” Joseph Hubert Pilates

 


facebook-paylas

Yorum Yok





Tibbiyardim.com Site İçi Arama:

Ana Sayfa

Anasayfa Anasayfa için tıklayınız !

Reklam