MİYOM NEDİR?
Tümörler arasında iyi huylu ve kötü huylu tümörler vardır. Bunlar bulundukları yere ve yerleştikleri bölgelere göre farklılık gösterirler. Miyomlar ise rahim kaslarında üreyen tümörlerdir. Bunlar iyi huylu tümörler sınıfına girmektedir. Tek bir adet olabilecekleri gibi çok sayıda da olabilirler. Miyomların çapları 1 ila 15 santim arasında farklılık gösterebilir. Miyomları başka isimler ile de adlandırmak mümkündür. Örneğin leyomiyom, leyomiyomata veya fibromiyom isimleri ile adlandırılır. 35 ve 35 yaş üstü kadınlarda sık bir şekilde rastlanan bir tümör türüdür. Ortalama her 3 kadından birinde bu duruma rastlanabilir. Ultrason ve muayene esnasında bu durum saptanabilir. Miyomların rahimde meydana çıktığını söylemiştik, burada ortaya çıkan miyomları 3 farklı gurupta ele alabiliriz.
SUBMUKÖZ MİYOM
Submuköz miyomlar rahim duvarının (endometrium) alt kısmında yer almaktadır ve içe doğru büyüme gerçekleştirmektedir. Adet kanamalarını daha yoğun bir hale getirebilmektedirler ve daha şiddetli ağrılara sebebiyet verebilmektedirler. Kasıklarda ağrı oluşumlarına da neden olduğu durumlar vardır. Bazen geniş bir bölgeye, tabana yayılabilirler, bazen ise yayıldıkları bölgeler geniş olmayabilir. Çok sık rastlanan miyom türleri arasında değildir submuköz miyomlar, hatta en ender karşılaşılanlarıdır.
İNTRAMURAL MİYOMLAR
Miyom türleri arasında en sık rastlanan türdür. Submuköz miyom ile aynı ortak belirtilere sahiptir. Adette düzensizlik ve şiddetli ağrılar gözlenmektedir. Bunlara ekstra olarak vereceğimiz bilgiler şöyledir. İntramural miyomlar rahmi büyütüp genişletmektedirler. Ortalama olarak 2 ila 3 yıl gibi bir sürede miyom çekirdeği, bir elma büyüklüğündeki ölçülere ulaşabilir. Menopoz sonrasında miyomların küçüldüğü bilinmektedir. Çok az bayanda ise menopoz sonrası büyüme devam eder. Ortalama olarak her 10 kadından 8’inde küçülme meydana gelirken diğer 2 kadında büyüme devam edebilir. Rahmin büyümesine sebep olabileceğinden yukarıda bahsetmiştik. Rahmin büyümesi ile birlikte etrafındaki organlarda bası belirtileri de görülmektedir. 45 yaşına ulaşan bayanların neredeyse %40 da miyom vardır. Eğer hiç doğum yapılmamış ise miyom belirtileri o bayanda daha çok ortaya çıkar. Bu bayanlarda daha fazla miyom bulunma riski vardır.
SUBSERÖZ MİYOMLAR
Subseröz miyomlar submuköz miyomların aksine rahmin dış yüzüne doğru büyümektedirler. Rahmin dış yüzüne doğru büyüdüklerinden dolayı kanama olayı pek fazla görülmektedir. Subseröz miyomlar iyi huylu miyomlardır. Genellikle olumsuz yönleri karın ve sırt ağrısıdır. Halk arasında ise “ur” olarak adlandırılır. Hamile değilseniz eğer adet dönemindeki kanama ile bu miyomlar dökülür ve vücuttan atılır. Uterusun kalın duvarı 3 tabakadan oluşmaktadır. En içte olan tabakaya endometrium adı verilir. Adet döneminde kanla beraber yapılan işlem bu tabakada meydana gelir. Orta kısımda yer alan tabakaya ise miyometrium adı verilir. Kaslarla beraber geliştiği için rahmin en kalın tabakasıdır. Bu kasın kasılma sebebi ise doğumda plasentayı dışarı atmak için ve adet dönemindeki temiz olmayan kanı dışarı atmak içindir. Rahmi dışardan saran zar tabakasının ismi ise serozadır. Bu zarın görevi ise uterusu diğer organlardan ayırmaktadır ve yerinde sabit bir şekilde kalmasını sağlamaktır.
Miyomlar genel olarak iyi huyludurlar dediğimiz gibi sizde bulunma sebepleri ve şekilleri sizin yaşınız, kilonuz, doğum yapma oranınız ve daha önce çocuk sahibi olup olmama durumuna göre değişiklikler göstermektedir.
Yorum Yok