Azospermin maalesef gözle görülen belirtileri yoktur. Bu evrede meninizin rengi normaldir buna bakarak anlamanız mümkün değildir. Bu durumdan şüphe ediyorsanız eğer doktorunuza gidip sperm sayısı isteyebilirsiniz. Bu hastalığı öğrenmek ancak sperm sayısı ile mümkündür.
Azospermiye neden olan belirtileri 3 kısımda ele alabiliriz. Bunlar sırası ile pretestiküler nedenler, testiküler nedenler ve posttestiküler nedenlerdir.
Hormonsal etkenlere bağlı olarak sperm üretiminin durması pretestiküler nedenlere bağlıdır. Bu diğer etmenlere nazaran daha az görülmektedir. Testiste sperm üretimi görevini üstlenen FSH ve LH gibi tekosteron hormonları zarara uğrayabilir ve bu durum meydana gelebilir.
Testiküler nedenler ise sperm üretiminin negatif etkilenmesiyle meydana gelirler. Doğuştan gelen hastalıklar ve dışardan kaptığınız enfeksiyonlar bu durumu tetikler. Kemoterapi ve radyoterapi uygulamaları da sperm sayısında azaltıcı faktörlerden biridir.
Azopermin en sık görüldüğü nedenlerden biri posttestiküler nedenlerdir. Bu durum direk olarak sperm kanallarıyla alakalıdır. Kanalların tıkanması ve fonksiyonel bozukluklar ile ilişkilidir.
Bazı durumlarda azospermi tedavisi mümkün iken bazı durumlarda bu mümkün değildir. Eğer hiç sperm üretimi gerçekleşmiyorsa tedavi edilmesi neredeyse imkânsızdır. Tıbbın gelişmesiyle beraber belirli bölgelere müdahale edilebilmektedir. Biopsiden elde edilen parçalarda ki spermler ayrıştırılarak ve parçaları hastaya nakil ederek bebek sahibi olmak mümkündür. Bazı durumlarda ise beyinde hormon eksikliği meydana gelmektedir alınan ilaçlar la bu durumu tedavi edip sperm sayısını artırmak mümkündür. Ayrıca hastadan alınan idrar örneklerinin içinde de spermler vardır. Çeşitli yöntemler kullanılarak bu spermler alınır ve ayrıştırma işlemi gerçekleştirilir. Bu işlem sonucunda ise hastaya nakil durumu gerçekleştirilebilir.
Yorum Yok