Merhabalar bügün sizlerle bir kaç soruyla beslenme üzerine bir kaç besinin özelliklerini yazacağız.
Türk Mutfağının meşhur yemeklerinden biri olan kebap üzerine bugün sizlerle konuşmaya ve bilgilendirmeye çalışacağız. Öncelikle bahsettiğimiz kebabın bir özelliklerini yazalım zira piyasada bir çok kebap çeşidi bulunmakta. Bahsettiğimiz kebap çeşitleri en meşhur olanları Adana ve Urfa kebap.
Kömür ve Ateşle Etin Teması Kanserojendir bilgisi doğru mudur ?
Evet, kömürle ve yüksek ateşle bir anda temas eden etin içindeki protein yapıların bozulması ve kömürde bulunan vücut için toksik ( zararlı ) partiküllerin et üzerine geçmesi nedeniyle bu tarz hazırlanan yiyeceklerin aşırı ve düzensiz biçimde tüketilmesi insan sağlığı açısından zararlıdır. Aslında yavaş pişen et ve kömür yerine toksik partiküller saçmayan bir ısı kaynağıyla pişen et, kömürde pişirilen bir ete göre daha faydalı ve sağlıklı bir besin türüdür. Burdan çıkarılacak sonuç kömür alevinde pişen herhangi bir kebap türünün kanserojen etkisinin olduğudur. Et hiç bir zaman ısı kaynağıyla direk temas ettirilmemelidir. Araştırmalara göre bu tip ısı kaynağıyla teması bulunan et tüketen kişilerde, tüketmeyenlere göre %60 daha fazla pankreas kanseri görülmektedir.
Kırmızı Etin Fazlası Zararlıdır ?
Kırmızı et tüketimini haftada 1 veya 2 gün yapmanızı öneriyoruz. Bunun nedeni de fazla Kırmızı et tüketiminin Kolon Kanseri Riskini artırmasından ötürüdür. Fazla kırmızı et tüketen insanlar etin içindeki doymuş yağ ve kolesterolden zengin içerik nedeniyle kalp hastalıklarına daha yatkın olmakta ve tüketilen et kolon kanseri riskini artırmaktadır. Günümüzde kebap ve türevlerine eklenen kuyruk yağı ve sakatat bileşiklerinin fazlalığı nedeniyle bu risk önemli ölçü de artmıştır. Lütfen kebap yemeden önce, etin nerede ve nasıl hazırlandığı konusunda bilgi edininiz ve bu tip GIDA TERÖRÜNE başvuran kalitesiz işletmelerden sağlığınız için uzak durunuz. Kırmızı et sofralarımızda mutlaka bulunmalıdır, bunun nedeni hücremizin yapı taşı olan protein çeşitleri ve miktarı kırmızı ette yüksek oranda mevcuttur. Kırmızı etin içindeki protein biyoyararlanım oranı da son derece yüksektir. Bu yüzden vejeteryan beslenen insanların bu kaynakları tüketmiyorlarsa, muhakkak bu protein kaynaklarını içerebilen bitki türlerine yönelmeleri gerekmektedir. Bu yazı insanların kırmızı et tüketmesini engellemek için değil, dengesiz ve aşırı kırmızı et tüketiminin zararlarını anlatmak için kaleme alınmıştır.
Kebap yemek istiyoruz , Nere de yiyelim ? Yanında ne tüketelim ?
Öncelikle yukarıda da bahsettiğim üzere Kebap ve türevleri maalesef ki her işletme de yenmez. Bunun nedeni aslında içerisine konulan EK-GIDA maddelerinin yoğunluğu ve hazırlanış tarzıdır. Günümüzde kebap maliyetlerini düşürmek adına uygulanan usulsüz işlemler insan hayatını riske atmaktadır. Özellikle Adana-Urfa gibi kebapların içine konulan kuyruk yağı, sakatat ve çeşitli hayvanların kıymaları adeta insanların sağlığıyla oynamaktadır. Aynı zamanda etin uzun süre bekletilmesi içinde çeşitli mikroorganizmaların üremesi nedeniyle bu tip sağlıksız işetmeler de tüketilen kırmızı etlerin ishal ve parazit enfeksiyonlara neden olduğuna sık sık şahit olmaktayız. Bu yüzden kebap yenilecekse, tercihen yeni hazırlanmış ürünlerin olduğu ya da ürün sirkülasyonun hızlı olduğu alanlarda, soğuk zincir ve soğutma işlemlerinin düzgün yapıldığı işletmeler de ve kalite standartları açısından sık sık teftiş edilen ya da sizin teftiş edebileceğiniz yerlerde bu ürünlerin yenmesi doğru bir davranış olacaktır. Aksi takdir de aldığınız besin maddesinin sağlığınızı bozması içten bile değil. Bu sebeplerle lütfen ucuz olan ürüne değil, kaliteli olan ve işini kaliteli yaptığına kanaat getirdiğiniz işletmelerde bu tür ürünleri tüketiniz.
Kebabın yanında kesinlikle patetes kızartması gibi, artık kanserojen olduğu ispatlanan besinler yerine, salatayı tercih ediniz. Unutmayın ki salataların içinde bulunan anti-oksidan maddeler ve E vitamini sizi daha zinde tutacak ve hastalıklara karşı sizi daha çok koruyacaktır. Bu yüzden kebap gibi bir ürünün yanın da salatayı tercih ediniz. Özellikle yeşil bitkilerden ve sebzelerden hazırlanan salata sağlık açısından size olumlu bir katkı sağlayacaktır. Bura da önemli olan şey lütfen közlenmiş biber, domates gibi ürünlerden çok, pişmemiş salataları tercih ediniz. Közlenmiş her ürünün kabuğunun soyulması şarttır, kabuğu soyulmayan közlenmiş ürünler adete KANSER YUVASIDIR. Ek olarak bu sebzelerin pişirilmesi içindeki vitamin miktarına da büyük bir darbe vurmaktadır.
Yorum Yok