Baş Boyun Kanseri
Baş boyun kanserinin sebebi, baş boyun bölgesinin mukozal yüzeylerinden gelişir ve tipik olarak hücreler etkilenmiştir.
Hastalığın oluşum oranı Türkiye’ de fazla değildir. Abd’ deki yıllık yeni baş boyun kanseri sayısı yaklaşık olarak 40.000 civarındadır ve yetişkin kanserlerinin % 5’ ini oluşturmaktadır. Baş boyun kanserleri belirli ülkelerde daha sıktır ve tüm dünyada hastalığın oranı yılda yarım milyon artmaktadır. Kuzey Amerika ve Avrupa’ da kanserler genellikle oral kavite, yutak ve soluk borusundan gelişirken soluk borusu kanseri Akdeniz ülkeleri ve Uzakdoğu’ da daha fazladır.
Baş Boyun Kanseri Nedeni
ABD’ de alkol ve tütün baş boyun kanseri için en önemli risk faktörüdür. Dumansız tütün oral kanserler için sebeptir. Diğer kanser yapıcı ajanlar ise nikel, tekstil lifleri ve ağaç işçiliği gibi mesleki ajanlardır.
Diyet faktörlerinin de katkısı olabilir. Az meyve ve sebze alımı olan kişilerde baş boyun kanseri riski en fazladır. Belirli vitaminler, diyette alınan bazı sebzeler gibi koruyucu olabilir.
Baş Boyun Kanserinde Tanı
Baş boyun kanseri gençlerde de görülebilmesine rağmen, bilinen risk faktörleri olmayanları da içeren, çoğu 50 yaştan sonra gelişir. Belirtileri tümörün evresi ve yerine göre değişir. Baş boyun bölgesinde özellikle 2-4 hastadan daha uzun süren özel olmayan bulgu ve belirtileri olan hastalar mutlaka kulak burun boğaz muayenesi yapılarak değerlendirilmelidir.
Yutak kanseri tipik olarak erken belirti vermez. Fakat çift taraflı burun tıkanıklığı ve burun kanamasına sebep olabilir.
Oral kavite kanserleri iyileşmeyen ülserler, dişlerin kökünde veya ağrılı lezyonlar görülür. Dil kökü ve yutağın dil hareketlerinde azalma ve konuşmada değişikliklere neden olur.
Ses kısıklığı soluk borusu kanserinin erken belirtisi olabilir veya devamlı ses kısıklığı gerekli incelemeler için Kulak Burun Boğaz uzmanına gönderilmelidir. Eğer daha önce antibiyotiklerle tedavi edilen bir baş boyun lezyonu kısa sürede ortadan kalkmazsa ileri çalışmalar gerekli olacaktır, antibiyotik tedavisine devam etmek erken tanı şansını azaltır.
Baş boyun bölgesindeki herhangi bir yerin kanseri ciddi bir ağrı, hava yolu bozulması, dil hareketlerinde azalma ve cilt tutulumuna neden olur.
Baş boyun kanserleri Kanser Komite Birliği tarafından özel belirtilerine göre sınıflandırılmıştır.
Baş Boyun Kanserlerinde Tedavi
Genellikle baş boyun kanserli hastalar üç gruba ayrılır. Bunlar; lokalize hastalık, lokal veya bölgesel olarak ileri hastalık ve metastaz (yayılan) yapan hastalıklardır. Tütün ve alkol kullanımına bağlı olarak ek hastalıklar tedavi sonucunu etkiler.
Lokalize Hastalık: Yaklaşık olarak hastaların 1/3’ ünün lokalize bir hastalığı vardır. Bu hastalarda lezyonlar görülmektedir. Bu lezyonlar cerrahi veya radyoterapi ile tedavi edilir. Genellikle soluk borusu kanserlerinde sesi korumak için radyoterapi tercih edilir. Ayrıca radyoterapi ileri zamanda ortaya çıkacak diş çürümesi gibi hastalıklarında önlenmesinde önemli bir etkiye sahiptir.
Lokal veya Bölgesel Olarak İleri Hastalık: Bu hastalarda tedavi şekli radyoterapi ve cerrahi olarak yapılmaz. Bu hastalarda kombine tedavi şekilleri kullanılır. Cerrahi, radyoterapi ve kemoterapi çok faydalıdır.
Metastaz Yapan Hastalıklar: Bu hastaların tedavileri genelde olumlu sonuç vermektedir. Bazı hastalarda ağrı kontrolü için lokal veya bölgesel radyoterapiye ihtiyaç duyulabilir, fakat çoğuna kemoterapi verilir. Kemoterapiye cevap oranı ortalama % 30-50 arasındadır.
Yorum Yok