Serviks Kanseri
Serviks kanseri, halk arasında rahim ağzı kanseri olarak bilinir.Servik kanseri olup olmadığının anlaşılması için bazı kriterler vardır . Bunlar;
Genel Özellikler
Serviks kanseri meme ve endometriyum kanserinden sonra kadında en fazla rastlanan üçüncü kanser tipidir. 40 yaşın üstündeki kadınların yaklaşık % 2’ si serviks kanserine yakalanmaktadır. Serviks kanseri olan hastaların ortalama tanı koyma yaşı 45’ dir. Fakat hastalık bazen gebelikte de görülebilir. Erken yaşta gelişen serviks kanserli hastaların % 95 ‘ inden fazlası doğru tedavi yöntemiyle iyileşmektedir. Serviks kanserinin erken teşhis ve tedavisi bu yüzden önemlidir.
Hastalığın Nedenleri
Serviks kanserinin nedeni tam olarak bilinmemektedir, fakat bazı faktörler vardır.
Seksüel aktivitenin hastalıkla pozitif bir ilişkisi vardır ve erken yaşta hastalık oluşumu sağlayan önemli bir faktördür. Hayat kadınlarında serviks kanseri olma olasılığı normal bir kadından 4 kat daha fazladır ve bu durum bakire kadınlarda istisnadır.
Yahudi kadınlarda serviks kanseri olma olasılığı düşüktür. Çünkü muhtemelen sünnet ve genital (üreme) organlarının hijyen ve temizliği önemli faktörlerdendir.
Serviks kanseri yavaş gelişir. Çoğu muhtemelen hafif derecede başlar; yıllar sonra yavaş yavaş enfeksiyonlara bağlı olarak hastalığa yakalanırlar. Bu durum hastalığın başlangıcından 7 ila 10 yıl arasında olarak belirtilmektedir.
Kan ile metastaz (komşu dokulara yayılma) en fazla akciğere olur. Fakar akciğerleri, beyni, kemikleri, dalağı veya pankreası da tutabilir.
Hastalığın Bulguları
Başlangıçta en sık bulgusu vajinal akıntı veya kanlı akıntı ile kendini belli eder. Bu akıntılar kanama şeklinde de olabilir. Kanamalar ise noktalama şeklinde veya hızlı bir kanama şeklinde olabilir. Genellikle görülen akıntı kokulu ve kaşıntı yapmayan akıntıdır.
Pelvis ağrısı, genellikle tek taraflıdır, uyluk veya kalçaya yayılan ağrı ileri hastalığın bir bulgusu olabilir. Yırtık gelişimini ise vajenden bol derecede idrar veya anüsten gaita kaçırmak gösterebilir.
Zayıflık, kilo kaybı ve anemi hastalığın geç dönem bulgularındandır.
Komplikasyonlar
Serviks kanseri komplikasyonları tümör boyutu veya yayılımı, tümörün nekrozuna, enfeksiyona ve metastaz yapan hastalığa bağlı olan görülür.
Hastalıktan Korunma
Serviks kanseri nedenleri bilinmemektedir. Ancak bekaret bu kanserden hemen hemen korunmak demektir. Orta yaş öncesi oluşan serviks kanseri, cinsel ilişki ile ortaya çıkan, enfeksiyonların sebebiyet verdiği bir kanser türü olarak tanımlanabilir.
Serviks kanserinden korunmanın en başaralı ve etkili yolu erken teşhis ve tedavidir. Risk faktörleri örneğin; erkeğin cinsel deneyimi, rastgele cinsel ilişki ile iyi tespit edilebilir. Düşük sosyoekonomik sınıfa mensup veya cinsel olarak aktif kadınlara özellikle dikkat edilmelidir. Vajen ve serviks iltihabından korunma ve tedavi, erkek cinsel organının temizliği veya prezervatif kullanma alışkanlığı gibi kişisel hijyen metodları serviks kanserinin engellenmesinde önemli bir faktördür.
Cinsel ilişkiden mahrumiyet etkili ancak pratik olmayan bir korunma yöntemidir. Ancak çoğul ilişkiden ve erken yaşta seksüel ilişkiden kaçınmak önemli bir etkendir.
Yorum Yok