Saç Nedir, Saç dökülmesi (Alopesi), Saç dökülmesi hakkında her şey
Saç nedir?
İnsanların görünümlerini büyük ölçüde değiştiren, keratin moleküllerinin oluşturduğu, melanosit hücrelerinin rengini verdiği birçok katmandan oluşan biyolojik bir yapıdır. Saçın kafa travmalarında esneklik sağlama gibi önemli fonksiyonu vardır, ayrıca başımızı soğuktan ve sıcaktan koruma gibi önemli görevleri vardır. Normal yapıya sahip saçlar günde yüz adet dökülebilir, ama bu sayı yüz yirmi ve üzerine çıkıyorsa kelliğe doğru giden bir saç dökülmesiyle karşı karşıyasınız demektir.
Saçın Bölümleri
Saç kökü (saç soğanı), saç gövdesi olmak üzere iki bölümden oluşur.
Saç kökü: Kafa derisinin yağ tabakası kısmının içerisine görülmüştür.En dipte saç soğanı bulunur.Androjen (erkeklik hormonu) burada bulunur.Saçın beslendiği katmandır.
Saç gövdesi: Saçın derisinin üstünde kalan ölü hücrelerin keratine dönüşmüş olarak bulunduğu kısmıdır.
Saç Dökülmesi Tipleri Nelerdir?
1-Erkek tipi saç dökülmesi (Androgenetik Alopesi): En sık görülen saç dökülmesi tipidir. Irsi (genetik) olarak adlandırdığımız saç dökülmesi tipidir. Bu tip saç dökülmelerinin önlenmesi imkansızdır. Ancak gerekli tedaviler uygulanarak saç dökülmesi kontrol altına alınabilir, geciktirilebilir.
2-Kişiye bağlı saç dökülmesi: Kişilerin psikolojik durumlarına göre bazı dönemlerde, artan bazen azalan saç dökülmesi tipidir.
3-Normal saç dökülmesi: Bir gün içerisinde azami 100 tane saçın dökülüp yerine yenilerinin çıkmasıdır. Yeni doğan bebeklerin birkaç gün içerisinde saçlarının tamamen dökülüp yeniden çıkması, doğum yapan gebelerin saçlarını dökülmesi ve sonrasında yeniden çıkması normal saç dökülmesi olarak sınıflandırılır.
4-Saç kıran (Alopesi Areata): Genç ve orta yaştaki insanlarda sık görülür. Geçici tipte saç dökülmesidir saçlar zamanla kendini yeniler. Sebebi tam olarak bilinememektedir. Psikolojik durum bu tip saç dökülmesinde çok etkilidir. Otoimmün kaynaklı bir saç dökülmesidir. Saçın farklı bölgelerinde madeni para büyüklüğünde açıklıklar görülür, bu açıklıklar daha sonra kendiliğinden kapanır.
5-Radrasyon veya kimyasallara bağlı saç dökülmesi (Anajen Effluvium): Bu tip dökülme sıklıkla kemoterapi ve radyoterapi uygulanan kanser hastalarında görülür. Tedaviden 1 hafta sonra ani olarak saçlarda büyük miktarda dökülme meydana gelir. Saç dökülmesindeki sebep kemoterapiyse geri dönüşüm vardır, ama sebep radyasyona maruziyetten dökülme ise geri dönüşüm zor bir ihtimaldir.
6-Yara nedenli saç dökülmesi (Sikatrisiyel Alopesi): Meydana gelen travmalardan sonra yara bölgesinde oluşan enfeksiyonların saç köklerine zarar vermesi sonucunda oluşur. Bu tip dökülmelere granülomlar, sistemik lupus eritematosus, skleroderma saç kökünde çoğalan bakteri, virüs, mantar enfeksiyonları önemli etkenlerdir.
Saç dökülmesini kontrol altında tutmanın bir kolay yolu da saçları kısa tutmaktır. Çünkü kısa saçların bakımının kolay olması saç yıpranmalarını önler, saç stresini engeller.
Dr. Ahmet Bahadır UÇAR
2011 Tüm Hakları Saklıdır. Yazı yazarın izni olmadan hiç bir makalede,dergide sitede yayımlanamaz…
Yorum Yok