Kardiyovasküler Tıbbın Güçlükleri
Dahili tıbbın artan alt spesifik dallara ayrılması, kardiyolojide ilerlemiş tanısal tekniklerin mükemmelliği bazen istenmeyen durumlara neden olabilir. Örneğin:
Sistemik hastalıkların kardiak manifestasyonlarının ( belli etme )saptanmasında nonkardiyolojistin yetersizliği öne çıkmıştır.
Örneğin;
(a) stroke (inme) (atrial fibrilasyon, mitral stenosis);
(b) Kardiyomyopatiyle (kalp yetersizliğine neden olan kalp kası bozukluğudur.) birlikteliği
(c) hemokromatosis (myokardial infilirasyon ve restriktif kardiyomyopatiyle birlikteliği);
(d) konjenital sağırlık (ciddi kardiak aritmilerle birlikteliği);
(e) Raynaud hastalığı (Primer pulmoner hipertansiyon ve koroner vasospazmla birlikteliği);
(f) Bağ doku bozuklukları örn; Marfan sendromu, (aortik dilatasyon ve anevrizma, mitral kapak prolapsusu);
(g) hipertiroidism ( troidin aşırı büyümesi) (kalp yetmezliği, atrial fibrılasyon);
(h) hipotiroidism ( koroner arter hastalığı);
(i) romatoit artrit (perikardit (perikardın inflamasyonu), aortik kapak hastalığı);
(j) skleroderma (yemek borusu, mide , iç organlar, sindirim sistemi ve derinin ilerleyici sertleşmesiyle nitelenen bir bağdokusu hastalığıdır).
(k) myocardit (myokardın iltihabı), pericardit;
(l) sarkoidozis (tüm doku ve organları tutabilen ve nedeni tam olarak bilinmeyen, sistemik granülomatöz bir hastalıktır).
Bu ve benzer sistemik bozukluğu bulunan hastalar dikkatle muayene edilmeli ve kardiovasküler tutulumun şiddeti dikkatle değerlendirilmelidir.
Kalp hastalıklı hastalar kardiovasküler hastalıkların sistemik manifestasyonları yönünden değerlendirilmeli ve nonkardiak (kalple ilgili olmayan) benzer bulgular gösteren hastalıkların sıklığı yönünden karşılaştırılmalıdır. Örneğin beklenmeyen dalgalanmalarla seyreden atrio ventriküler bloğu bulunan bir hasta kardiovasküler yönden risk taşımıyorsa hastalığı yönünden değerlendirilmelidir. Bazı sistemik bozuklukların değerlendirilmesinde de kardiyovasküler anormallikler kritik ipucu verebilirler.,
Laboratuar testlerini sık kullanımı ve fazla güvenilmesi, özellikle kardiovasküler sistem muayenesinde invaziv tekniklerin sık kullanılması. Kardiak kateterizasyon ve koroner arteriografi (arter grafisi) altta yatan çoğu durumların değerlendirilmesinde güvenilir tanısal bilgiler verir. Örneğin spesifik anotomik bozukluğun değerlendirilmesinde, iskemik kalp hastalığı bilinen veya şüphelenilen hastalarda tedavi planının saptanmasında yararlar sağlayabilir. Gerçi bu vöntemler pahalıdır ve büyük maliyetlerle klinik ve non invaziv tekniklerde dikkatle yapıldığında doğru tanıya gidilebilir. Bu nedenle bunlardan biri diğerinin yerini almamalıdır, İleri teknikler klinik muayeneye yardımcı ve tamamlayıcı olmalıdır. Koroner arteriogram iskemik kalp hastalığı olduğundan şüphelenilen göğüs ağrısı bulunan bir hastaya dikkatli bir hikaye almadan yapılmamalıdır. Gerçi koroner arleriografı koroner arterelerde daralma olup olmadığını ortaya koyabilir ancak sıklıkla koroner aterosklerozun göğüs ağrısına katkıda bulunup bulunmadığı sorusuna kesin yanıt veremeyebilir. Kalbin sol ventrikülünün kateterizasyoııu birlikte ekokardiografi yapılarak değerlendirildiğinde valvüler kalp hastalığı bulunanlar hemen tümüyle saptanabilir ve böylece çok daha faydalı bilgiler sağlanabilir.
Kardiyovasküler Tıbbın Güçlüklerinde Tedavi
Kesin tanı konulduktan sonra genellikle birçok tedavi seçeneği vardır. Birkaç örnek kardiovasküler tedavinin bazı esasların ortaya koymada faydalı olabilir.
TibbiYardim.com Yazarı
Şahin
Yorum Yok