Sağlık Bakanlığı’nın teknolojiyi sağlık hizmetlerinde kullanmasının en son adımı olarak karşımıza çıkan ‘e-reçete’ uygulaması artık kapıda. Bu yeni uygulamayla ilgili atılan somut adımlar uygulamanın kısa bir süre sonra hizmete sokulacağının göstergesi olmakta.
E-reçete uygulamasıyla Sağlık Bakanlığı “Sağlıkta Dönüşüm Programı” çerçevesinde yeni bir uygulamaya daha imza atmış olacak. Bu uygulamayla ilgili Sağlık Bakanı Recep Akdağ şöyle konuştu: “Elektronik reçeteyi mutlaka ülkeye yerleştireceğiz ama bu sürede doktorlarımıza, eczacılarımıza ve vatandaşlarımıza da tam çalışan bir sistemle tüm ülkede bunu yaygınlaştırmamız lazım.”
Sağlık Bakanlığı’nın her geçen gün daha sağlıklı çözümlerle karşımıza çıktıkları şu dönemlerde Türkiye sağlık alanındaki yaralarını sarıyor. Bakan Akdağ, “Gerçekten hizmetin boyutunda büyük farklılaşmalar oldu. Aradan 10 yıl geçince geçmiş durumu biraz unutuyoruz. Şöyle bir hatırlarsak, rahmetli Cem Karaca’nın ‘İşçisin sen işçi kal’ şarkısında olduğu gibi bir defa işçiysen büyük perişanlık yaşıyordun. İşçi emeklileri ve yakınları da tabii bunun içinde. Bir ilaç alabilmek için hastanenin bodrum köşelerinde saatlerce beklenirdi. O günlerden çok farklı noktalara geldik.” dedi.
Eskişehir’de bulunan Sağlık Bakanı Recep Akdağ bulunduğu il üzerinden yapılan yeniliklere değindi. Eskişehir’deki sağlık imkanlarıyla ilgili konuşan Akdağ, “Eskişehir’de 50’nin üzerinde ambulansla hizmet veriyoruz. Yatırım miktarı olarak da onarımlar, yeni cihazlar ve bazı binalar yaptık. Bizden önceki 9 yılda 10 milyonluk yatırım varken biz 127 milyonluk yatırım yapmışız. Eskişehir hem merkeze ve ilçelerine hem de çevredeki bazı illere hizmet veriyor. Yapmayı düşündüğümüz planlarla kıyaslarsak bu yaptıklarımız küçük kalır. Şöyle ki aşağı yukarı 127 milyon liralık yatırım yapmışız ama önümüzdeki dönemde 3 yılda 300 milyon liranın üzerinde sağlık yatırımı planlamış durumdayız. Böylelikle 450 milyon liraya yakın yatırım tamamlamış olacağız. Önümüzdeki 3 yılı da içine alırsak Ak Parti iktidarında yarım milyarlık yatırımı Eskişehir’de gerçekleştirmiş olacağız.” dedi.
Her şehirde sıkı denetimlerin yapılması, sağlık için atılan adımların daha sağlıklı Türkiye için uğraşıldığı şu günlerde yeni hastanelerle daha kaliteli hizmetler amaçlanıyor. Bu maksatla Eskişehir’de açılacak olan altı yüz yataklı bir hastanenin müjdesini veren Akdağ, “Yunusemre Devlet Hastanesi için 30 Mayıs’ta ihale tarihi alındı. İhale sürecinden sonra bu hastaneyi 2015 seçimlerinden önce hizmete sunacağız. Aynı şekilde 800 yataklı kamu özel ortaklığıyla yapılacak bölge hastanemiz için ihale sürecindeyiz. Ümit ediyorum ki bu hastane de 2015 seçimlerinden önce tamamlanacak. Hem doğu hem de batıya doğru alanda iki büyük alanda hastane yapmış olacağız. Bu iki hastane planlarımıza göre asgari 30 yıllık ana hastane ihtiyacını görecektir. Bunlar tabii kolay olmuyor. Birileri çıkıp Ak Partihükümetlerini yolsuzlukla suçluyor. Ana muhalefet partisinin genel başkanından bahsediyorum. Bu büyük bir haksızlıktır. Ana muhalefet partisi genel başkanı bunu yaparken Ak Parti’yi yıpratmayı hedef alarak yapıyor ama hem haksızlık yapıyor hem de bu hesaplar tutmaz. Daha önceki dönemlerde yaşadık gördük.” dedi.
E-reçete uygulamasının pilot bölgesi olarak belirlenen Eskişehir’de uygulamanın başlamış olduğu belirtildi. Elektronik reçeteyle ilgili bakan Akdağ şöyle konuştu, “Elektronik reçete Eskişehir’de bazı hastanelerde hizmet vermeye başladı. Devlet hastanelerinde de bunu görecek miyiz?” sorusu üzerine, “Bu bir anlamda pilot çalışma. Sosyal Güvenlik Kurumu’yla bunları görüştük. Uygulamaları görmemiz lazım. Elektronik reçeteyi mutlaka ülkeye yerleştireceğiz ama bu sürede doktorlarımıza, eczacılarımıza ve vatandaşlarımıza da tam çalışan bir sistemle tüm ülkede bunu yaygınlaştırmamız lazım. Eskişehir örneğinde bunu uygulayarak göreceğiz.”
Sevilay Gürsoy
Tibbiyardim.com Yazarı
Yorum Yok