İnsan sağlığının değerini vurgulayan sağlık ekipleri sunduğu önerilerle topluma yol gösterici oluyor. Bilinçli bir toplum sağlık anlamında daha duyarlı olabilir. Sağlık konusunda daha duyarlı bir toplum olarak daha sağlıklı bir toplum inşa edebiliriz.
Sağlıklı yaşam i,çin öneride bulunan uzmanlardan biri de Kars İl Sağlık Müdürü Dr. Fahri Sevinç.
İnsanlara fiziksel aktivitenin değeri hakkında bilgiler sundu. Daha kolay nefes alabilmek için, daha sağlıklı kemikler ve eklemler için düzenli bir şekilde egzersiz yapmanın gerekliliğini vurguladı. Fiziksel aktivitenin sağlık üzerine etkilerini üç farklı başlıkta ele alan Sevinç, “Bu etkileri bedensel sağlığımız üzerine olan etkileri, ruhsal ve sosyal sağlığımız üzerine olan etkileri, gelecekteki yaşantımız üzerine olan etkileri diye sıralayabiliriz. Düzenli fiziksel aktivitelerin yapılması toplumda sık görülen kalp damar hastalıkları, şeker hastalığı, yüksek tansiyon, kanser gibi kronik hastalıklara yakalanma riskini azaltmaktadır.” dedi.
Aslında toplum olarak hareketsiz kalmayı daha çok tercih ediyoruz. Ancak spora çok az bir zaman ayırarak sağlıklı olmanın kapılarını açabiliriz. Daha kaliteli bir yaşam için beş günde en az otuz dakika ile altmış dakika olmak üzere fiziksel aktivite de bulunmamız gerekmekte. Böylelikle kalp ve damar hastalıklarından korunabilir, şeker hastalığına karşı önlem alabilir, kalın bağırsak ve meme kanserine karşı vücudumuzda bir koruma kalkanı oluşturabiliriz. Dr. Sevinç, “Fiziksel aktivite ve solunum egzersizleri yapmaları nefessizlik hissinin azalmasında yardımcı olabilir.” dedi.
Hareketsiz kalan bir vücudun küçük hareketlerde dahi nefes darlığı yaşayacağına dikkat çeken Sevinç, “Düzenli egzersiz vücudu güçlendirir, kemiklerin kuvvetini ve eklemlerin esnekliğinin korunmasına yardımcı olur, egzersiz yapma kapasitesini artırır. Enerji harcamasını artırmak yaralanma riskini de en düşük düzeyde tutmalıdır. Maksimum kilo verilmesi haftada bir kilogram olmalıdır. Günlük kalori harcaması 300’den fazla olan bir egzersiz programı ayarlanmalı, bu program yürüyüşte olduğu gibi orta şiddette ve uzun olmalıdır. Yatmadan hemen önce egzersiz yapılmalı. Asansör yerine yürüyerek merdivenleri çıkmak, arabayı iş yerinden biraz daha ileriye park etmek gibi. Her gün 10 bin adım fazladan 2 bin kalori yaktırır.” dedi.
Sevilay Gürsoy
Tibbiyardim.com Yazarı
Yorum Yok