Organ nakilleriyle ilgili halkın bilinçlendirilmesi için yapılan birçok tanıtım ve ardından üst üste gerçekleştirilen başarılı nakillerle dikkatler bu konuda toplandı. Nakiller konusunda tıp her gün yeni bir habere gebeyken dünyada ilk defa gerçekleştirilen bir nakil haberi yine duyuldu. Bu nakli farklı kılan ise kadavradan yapılmış olması.
Antalya- Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği(TJOD) 10. Ulusal Kongresi’nde Prof. Dr. Münire Erman Akar veProf. Dr. Ömer Özkan’ın gerçekleştirdiği bir operasyon çok tartışıldı. Yirmi bir yaşındaki Derya Sert’e rahim nakledildi. Birçok ülkenin bilim adamlarının bulunduğu kongrede sunulan bilimsel bildiri büyük ilgi gördü. Prof. Dr. Akar, ”Bu konudaki değerlendirme ve eleştirileri dinlemek çok önemliydi. Umarız yakın bir zamanda gebelik olur ve bir sonraki sunumumuzu bebekle yaparız.Bundan önce 2002’de canlıdan yapılan operasyonda nakledilen rahmin 99 gün yaşadığını, geçen yıl ağustosta yapılan bu naklin üzerinden ise 270 gün geçtiğini” dedi.
Nakille ilgili konuşan Akar, sözlerine şöyle devam etti: ”Rahim naklinde amaç hastanın bebek sahibi olması. Bu dünyada şimdiye kadar yaşayan en uzun nakil. Hastamız 9’uncu ayını doldurdu, ters giden bir şey yok. Bundan dolayı çok mutluyuz. Elimize bebeği almak istiyoruz.” Bu amaçla hastadan daha önce alınmış olan yumurtayla eşinden alınan spermin döllenmesi sonucu oluşan embriyonun dondurularak bekletildiği ifade edildi. Akar, ”Bir yıl dolduktan sonra tüp bebek yöntemiyle gebelik oluşturulması planlanıyor” dedi.
Operasyonun ardından rahim nakli yapılan hastanın yirminci gün adet gördüğü ve seyrinin gayet normal olduğu belirtildi. Ayrıca yumurtlamanın da gayet sağlıklı olduğu ve hormonal değerlerin de normal olduğu belirtildi. Bu konuda konuşan Akar, ”Hastamız normal adet görüyor, 4-5 gün sürüyor. Embriyo kalitesi de gerçekten iyi durumda. Embriyo çözülürken bir problem yaşanabilir ama bunun yaşanmaması için tedbirler aldık. Dondurulan embriyo ile gebelik oluşmasını istiyoruz. Bununla gebelik gerçekleşmese de hastanın mevcut yumurtalarıyla tüp bebek uygulanabilir.” dedi.
Gerçekleşen bu naklin ardından akla gelen sorulardan biri olan yaş sınırı hakkında belirtilen yaş 45 oldu. Hastanın yumurta rezervi iyi olmaması da nakil için istenmeyen durum olarak belirtildi. Birçok nakle göre daha risksiz olarak ifade edilen rahim nakli hakkında Akar şöyle konuştu, ”Bu hastamızda embriyo dondurduğumuz için avantajımız daha yüksek. 1993’den beri organ nakli yapılan hastalarda bildirilen gebelikler var. Doğum oluştuktan sonra nakledilen rahmi geri almayı planlıyoruz.” Çoğul gebelik ve erken doğum riski olmasını istemediklerini belirten Akar, ”Bu hastalarda erken doğum yaşanabiliyor. Hastamızı riske atmak istemiyoruz” dedi.Bu amaçla sezaryenle doğumun planladığı ifade edilirken dış gebelik gelişmesini önlemek adına da tüplerin bağlandığı ifade edildi.
Nakil yapılan hastanın doğuştan cinsel organının ve rahminin bulunmadığı bunun için de öncelikle hastaya bağırsaktan cinsel organ ardından da özel bir izinle rahim naklinin yapıldığı ifade edildi. Rahim nakillerinin gerçekleştirilebilmesi için hastalarının gebe kalması gerektiğini ardından da bir mevzuat oluşturulması gerektiği belirtildi. Eğer istenen sonuca ulaşılır ve gebelik gerçekleşirse bunun dünya tarihinde bir ilk olacağı belirtildi. Dünyada ilk kez gerçekleştirilmiş olan kadavradan rahim nakli için TJOD Başkanı Prof. Dr. İsmail Mete İtil şöyle konuştu: ”Biz böyle şeyleri daha önce dünyadan takip ederdik, şimdi dünya Türkiye’yi takip ediyor.”
Nakille ilgili bildirinin ardından tam destek verdiklerini belirten İtil, sezaryen doğumla ilgili de şöyle konuştu: ”Türkiye’de de dünyaya benzer şekilde sezaryen oranlarında artış var. Bugün yüzde 45’ler civarında sezaryen oranlarından bahsediliyor. Nedenler de dünyada öne sürülen nedenlerle benzerlik gösteriyor. Bu konuda bir çalışma içindeyiz. Sağlık Bakanlığı ile ortak bir aksiyon planı hazırlandı.”
Yorum Yok