Eczacılık kanununda neler değişecek?

Eczacılık kanununda neler değişecek?

 

Sağlık anlamında ciddi adımların atıldığı son yıllarda eczanelerin de ihtiyaca karşılık vermeyen yönleri masaya yatırıldı. Eczane ve eczacılıkla ilgili farklı fikirlerin öne sürüldüğünü ve bu fikirlerin kanun teklifi olarak meclise sunulduğunu biliyoruz.

Eczane ve Eczacılık Kanunu için sunulan değişikliğin yer aldığı kanun teklifi kabul edilince alternatif tıp ürünlerini de artık eczanelerden satın alabileceğiz. Özellikle ek besin niteliği taşıyan hapların ve diyet için kullanılan hapların artık eczanelerde bulunması sağlığımız adına güven verici bir durum olacak.

Sağlık Bakanlığının art arda gerçekleştirdiği sağlık devrimlerinden biri olan Eczane ve Eczacılık Kanunu kabul edilmesi takdirinde eczanelerle ilgili farklı kriterler sunacaklar.  Ayrıca ‘’yardımcı eczacılık’’ta zorunlu olarak hayata geçirilecek.

AK Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Domaç ve arkadaşlarının imzasıyla ”Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanunu” bir de ‘’Uyuşturucu Maddelerin Murakabesi Hakkında Kanun’’ teklifi TBMM’ye sunulacak. TBMM’de kabul görmesi beklenen yasa teklifinde eczacılık şöyle ifade edildi; sadece ticarethane olarak düşünmeyeceğiz eczacılığı; çünkü eczacılık ilacın üretiminden dağıtımına her aşamasında sorumlu olacak olan bir ‘’sağlık hizmeti sunucusu’’dur.

 

Yasa teklifinde dikkat çeken diğer bir hususta eczane açmanın kriterleri belirlenirken ilçelerdeki gelişmişlik sıralamayı etkileyecek. Sınıflara ayrılacak olan ilçelere ‘’ilçe kat sayısı’’ verilecek ve eczacıların o ilçede bulunduğu yıl sayısıyla ilçe katsayısı çarpılarak puanlama yapılacak. Puanlamada doktora yapmış olan eczacılar için 1.25 kat olarak kullanılacak. Bahsedildiği gibi meslekteki geçirilen yıl ile ilçe kat sayısı çarpılacak ve eczacılara yerleştirme puanı verilecek.

Yardımcı eczacılık bir nevi stajyerlik gibi  düşünülebilir çünkü eczacı serbest eczane açabilmek için en az bir yıl süreyle hizmet sözleşmesine bağlı olarak ‘’yardımcı eczacı’’ olarak çalışmalı. Yardımcı eczacı alma durumu ise reçete sayısı ve ciroya göre belirlenecek.

 

Yardımcı eczacılık için hastane eczanelerinde bir yıl süreyle çalışmak, istenen şartın yerine getirilmiş olarak sayılacaklar. Yardımcı eczacı eğer il sağlık müdürlüğü yada bölge eczacı odaları denetimlerinde, üç defa mazeretsiz olarak görevi başında bulunmazsa çalışma süreleri sayılmayacaktır.

Ayrıca eczane ”Muvazaalı olarak eczane açmaktan” ceza almış ve ruhsatı iptal edilmişse beş yıl boyunca eczane açamazlar.

Sevilay Gürsoy

Tibbiyardim.com Yazarı


facebook-paylas

Etiketler

Yorum Yok





Tibbiyardim.com Site İçi Arama:

Ana Sayfa

Anasayfa Anasayfa için tıklayınız !

Reklam